Smärta i svanskotan: 9 möjliga orsaker och hur man kan lindra det
Smärta i svanskotan, eller coccyx, även kallad coccygodyni, är smärta som uppstår i slutet av ryggraden, framåt mot analöppningen, precis där skinkorna börjar. Intensiteten varierar, men obehaget kan ibland öka när man sitter eller när man intar vissa positioner.
Orsakerna är olika, och kan bero på skada eller dålig ställning. Det kan kräva behandling med smärtstillande medel, men andra gånger går det över av sig självt eller med hjälp av vissa åtgärder du kan göra själv hemma.
Vad är svanskotan?
Svansbenet eller coccyx, också benämnt svanskotan, är ett ben som består av tre till fem sammansmälta kotor. Det är beläget i slutet av ryggraden, vid basen och strax under korsbenet.
Det är det viktbärande benet när man sitter, tillsammans med den nedre delen av bäckenet. Hos vuxna tenderar det att kröka sig lite. När denna krökning är för stor kan det orsaka vissa problem.
Smärta i svanskotan är ett av dessa problem. Enligt forskning står det för cirka 1 % av alla konsultationerna rörande ryggradsbesvär.
Det är vanligare hos kvinnor. Man tror att denna skillnad kan bero på platsen för det kvinnliga svansbenet, som kan vara mer framskjutande eller exponerat.
Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Upptäck en ny behandling för kronisk smärta i ländryggen
Associerade symtom
Smärta i svanskotan uppträder vanligtvis som en konstant stickande känsla i benet. Andra gånger känns det när området berörs eller känns. Det kan stråla ut i midjan.
Det är vanligtvis värre med långvarigt sittande eller stående, aktiviteter som sätter mer tryck på benet och plötsliga rörelser. Ibland kan det uppstå smärta vid defekation och vid samlag. Hos kvinnor kan det också orsaka obehag under menstruationen.
Andra symtom som kan åtfölja det är följande:
- Uppkomsten av blåmärken
- Känslan av tryck eller domningar i skinkorna
- Minskad kvalitet på vila
Möjliga orsaker till smärta i svanskotan
Det finns flera orsaker som kan leda till uppkomsten av smärta i området vid svansbenet. Bland dem finns följande.
1. Skada eller upprepat trauma
Som ett resultat av ett fall, om vi sitter fel eller får ett slag mot området kan vi drabbas av en skada eller trauma som kan orsaka smärta i svanskotan. Det bör klargöras att frakturer i detta ben inte är så vanliga, men de kan ändå förekomma.
En längre återhämtningstid kan krävas.
2. Upprepade handlingar
Smärta kan bero på att man utför en handling som genererar konstant tryck på benet, som att rida en häst eller cykla. Även när du springer eller går nerför och uppför trappor.
3. Felaktiga rörelser eller överansträngning
En annan situation relaterad till uppkomsten av smärta i svanskotan är en felaktig rörelse när du böjer dig eller överansträngning när du lyfter något tungt.
4. Dålig hållning
Att sitta länge i en dålig hållning, när du sitter och jobbar vid datorn eller när du kör bil exempelvis, är också en faktor som är förknippad med uppkomsten av svanskotanssmärta.
5. Graviditet och förlossning
Under de sista månaderna av graviditeten sätter sig benen i ländryggen annorlunda. De blir mer flexibla eller mobila. Under förlossningen kan också barnets huvud skada vissa strukturer.
6. Övervikt eller fetma
Att hålla en vikt över den som är lämplig för dig personligen, eller ett högt kroppsmasseindex (BMI) runt 30, ökar också trycket på svanskotan.
7. Diskbråck
I vissa fall kan smärta i svanskotan vara resultatet av kompensation, i den meningen att du ändrar sättet på vilket du sitter för att undvika obehag. Detta händer till exempel när det finns ett diskbråck i ländryggen.
8. Degeneration i lederna
Processer som degenerativ ledsjukdom (DJD) påverkar brosket som kantar lederna och benstrukturerna. Om detta inträffar i till exempel lumbosakrala området kan det uppstå smärta i svanskotan.
9. Andra orsaker till smärta i svanskotan
Mindre vanligt kan denna smärta bero på en tumör, en cysta eller pilonidalcysta, vilket är en infektion som orsakas av en ansamling av hårstrån och döda celler under huden.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 6 hälsoproblem som orsakar ryggsmärta
Behandlingar för smärta i svanskotan
Smärta i svanskotankan avta av sig själv inom några dagar. I vissa fall kan tillståndet bli kroniskt och sitta i flera veckor.
I dessa fall är rekommendationen att uppsöka läkare.
Vårdpersonal kan undersöka området för tecken på frakturer, förekomst av klumpar eller tecken på infektion. Du kommer också att få frågan om du har varit med om något slag eller fall och vilka vanor du har.
Som en kompletterande åtgärd kan den undersökande läkaren begära bilddiagnostiska tester. Dessa kan vara röntgen, datortomografi eller magnetröntgen.
Behandlingen beror sedan på orsaken och svårighetsgraden av symptomen. Flera av följande alternativ kan kombineras:
- Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, såsom ibuprofen, naproxen och liknande, för att minska smärta och inflammation.
- Injektioner av anestetika och steroider, när smärtan är mycket kraftfull.
- Fysioterapi: exempelvis massage, kiropraktisk behandling, transkutan elektrisk nervstimulering.
Kirurgi kan också bli ett alternativ, och då tar man helt eller delvis bort svanskotan. Detta rekommenderas dock endast när andra alternativ inte har fungerat. Och även om detta är en enkel operation, kan återhämtningen ta flera månader.
Andra åtgärder för att minska eller förhindra smärta i svanskotan
Utöver de behandlingar som vi nämner ovan kan du också få hjälp av ett antal rekommendationer för att dämpa denna smärta eller till och med förhindra den. Men du bör endast använda dig av huskurer efter godkännande av din läkare och när orsakerna har fastställts.
I detta avseende finns följande alternativ tillgängliga:
- Vila: du bör avbryta starka fysiska aktiviteter som påverkar ryggraden.
- Applicera is på nedre delen av ryggen. Använd också växelvis värme med kompresser.
- När du sitter ska kroppen vara lite framåtlutad så att vikten faller på benen. För ökad komfort kan du använda speciella sittkuddar. När smärta är närvarande är den bästa sovställningen att ligga på ena sidan.
- Du bör förebygga och lindra förstoppning genom att dricka tillräckligt med vätska och konsumera fibrer.
- Människor som är överviktiga bör försöka gå ner i vikt.
- Det finns några hjälpande övningar, som de som rekommenderas vid diskbråck eller smärta i ländryggen, för att sträcka ut och stärka musklerna i nedre delen av ryggen.
Bör man uppsöka läkare för smärta i svanskotan?
I vissa fall, som vi nämner ovan, minskar eller försvinner smärta i svanskotan när vi ändrar aktiviteten eller vanorna som gjorde att den uppstod. Vi bör dock inte sätta all vår tillit till detta.
I den meningen är det en bra idé att gå till läkaren om besvären inte går över, eller när de är väldigt intensiva. Du bör också uppsöka läkare om andra symtom är närvarande, såsom inflammation, rodnad och värmekänsla i huden i området.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bannura G. Enfermedad pilonidal sacro-coccígea: factores de riesgo y tratamiento quirúrgico. Rev Chil Cir. 2011; 63(5): 527-533.
- Emerson S, Speece A. Manipulation of the coccyx with anesthesia for the management of coccydynia. J Am Osteopath Assoc. 2012; 112: 805-807.
- Navarro Navarro R, Navarro García R, Santana Suárez R, Barroso Rosa S. Coccigodinia. Situación actual, diagnóstico y tratamiento. Canarias médica y quirúrgica. 2011; 2: 28-37
- Ortega Sánchez-Pinilla R. ¿Cuáles son los ejercicios indicados en la lumbalgia crónica y en la hernia discal? FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. 2020; 27(1): 34-46.
- Patel R, Appannagari A, Whang P. Coccydynia. Curr Rev Musculoskelet Med. 2008; 1(3-4): 223-226.
- Rivero Torres R, Álvarez Fiallo R. Hernia discal lumbar: algunos aspectos del diagnóstico. Rev Cub Med Mil. 2004; 33(2). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572004000200003&lng=es.
- Salar O, Mustaq F, Ahmed M. Defecation pain and coccydynia due to an anteverted coccyx: a case report. J Med Case Rep. 2012; 6: 175. Accessed 7/1/2020.