Vad gör man efter ett slag mot svanskotan?

Den mest rekommenderade behandlingen vid fraktur i svanskotan är att vila. Försök att inte belasta området med tryck under läkningsperioden. 
Vad gör man efter ett slag mot svanskotan?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skriven och verifierad av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Svanskotan sitter i den nedre delen av ryggraden och kopplas till korsbenet. Även om den inte längre spelar en viktig roll i människokroppen har den muskler och ligament som fungerar som en buffert när du sitter ner. Tyvärr tar den lätt skada och den behöver då en återhämtningsperiod.

Kvinnor har lättare att drabbas av ryggskador eftersom deras bäcken är bredare än mäns; det gör att svanskotan utsätts mer för potentiella skador vid fall som kan leda till frakturer eller stukningar som senare gör ont när man sitter och går.

Behandling efter slag mot svanskotan

En skada på svanskotan kan leda till allvarliga besvär, men det går att behandla. Det kan dock ta flera veckor beroende på hur allvarlig skadan är.

Det är viktigt att du undviker direkt tryck på svanskotan under längre tidsperioder och det rekommenderas att du använder en munkformad kudde för att hjälpa till med läkningsprocessen.

När du sitter bör du luta kroppen framåt så att kroppsvikten faller på dina ben och inte på svanskotan.

Applicera is på det skadade området i 15-20 minuter tre eller fyra gånger om dagen, särskilt under de första dagarna efter skadan.

Avstå från aktiviteter som kräver att du använder den nedre delen av ryggen.

Ät mat rik på fibrer och drick ordentligt med vätska för att förhindra förstoppning.

Hur vet jag om svanskotan är bruten?

Det är lätt att märka eftersom du får följande symtom:

  • Känslighet samt svår och omedelbar smärta, även om du sitter på en kudde under en längre tid.
  • Blåmärken och en utskjutande knöl eller svullen bula.

I vissa fall kan du behöva uppsöka läkare.

Behandling

Frakturer är väldigt smärtsamma och kan ta lång tid att läka. Det viktigaste för kroppen är därför att återhämta sig, vilket kan ta flera veckor. 

Om smärtan inte har minskat efter några veckor kan du behöva konsultera en läkare som kan skriva ut läkemedel för att lindra smärtan. I vissa extremfall kan du behöva avlägsna svanskotan med kirurgi, men det garanterar inte smärtlindring.

Bilder: Fan-Zoro

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.