6 fördelar med att dricka druvjuice regelbundet

Visste du att druvjuice tack vare dess antioxidanter bidrar till att förbättra immunförsvarets och hjärnans funktion?
6 fördelar med att dricka druvjuice regelbundet
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Druvor är högt värderade inom gastronomin och traditionell medicin. Det är inte bara för att de är så mångsidiga, men också på grund av deras höga innehåll av näringsämnen som gynnar våra kroppar. Att dricka druvjuice är det bästa sättet att dra fördel av alla druvan.

Druvor utmärker sig genom att vara en källa till resveratrol och polyfenoler. Detta är två kraftfulla antioxidanter som motverkar effekterna av oxidativ stress, vilket minskar risken för kroniska sjukdomar. De innehåller bioaktiva föreningar som tillsammans med vitaminer och mineraler har rengörande och antiinflammatoriska effekter.

Medan druvor kan ätas som de är eller användas i desserter innebär en juice att du får ut det mesta möjliga av dess egenskaper. Det gör det lättare att inkludera dem i din vanliga kost och erbjuder också ett gott sätt att förbättra flera aspekter av din hälsa.

Upptäck 6 bra skäl att börja dricka druvsaft:

1. Drick druvjuice för att minska kolesterolnivåerna

kolestorol

Tack vare dess höga innehåll av naturfibrer, vatten och polyfenoler, används druvjuice inom hälso- och sjukvården när det gäller hjärt-kärlsystemet.

 • Dess resveratrolinnehåll förhindrar oxidation av dåligt kolesterol (LDL) i artärerna, vilket förhindrar bildning av plack.
 • Detta ämne minskar absorptionen av fetter i tarmen genom att sönderdela dem innan de når blodflödet.
 • Det hjälper till att skydda levern, ett organ som spelar en nyckelroll i produktionen och syntesen av kolesterol i hela kroppen.

2. Hjälper till att avgifta blodet

Druvsaft har höga nivåer av C-vitamin, kalium och polyfenoler. Dessa är alla nödvändiga för att stimulera blodets avgiftning.

 • Absorberande av dessa näringsämnen stimulerar lymfsystemet, som ansvarar för filtrering och avlägsnande av toxiner och tungmetaller.
 • Det stärker leverns och gallblåsans funktion, som båda bidrar till avlägsnande av fett och avfall.
 • Det lugnar irritation i magen och bidrar till att återställa blodets naturliga pH.

3. Motverkar urininfektioner

Urinvägar

På grund av dess alkaliska effekter är denna naturliga dryck ett utmärkt komplement för att neutralisera effekten av virus och bakterier som orsakar urinvägsinfektioner.

 • Att dricka det förändrar miljön som dessa mikroorganismer behöver för föröka sig, vilket underlättar kontrollen av infektionen.
 • Druvjuice innehåller antiinflammatoriska föreningar som förbättrar de smittade vävnadernas hälsa. Detta kan bidra till att minska symtom som smärta under urinering.
 • Tack vare dess diuretiska egenskaper bidrar det till att gynna produktionen av urin, vilket hjälper våra kroppar att eliminera bakterier.
 • Resveratrol fungerar som ett naturligt antibiotikum, som effektivt bekämpar bakterier.

4. Druvjuice skyddar kognitiv hälsa

Även om det kan tyckas otroligt, har de antioxidantegenskaperna hos naturlig druvsaft intressanta fördelar när det gäller den kognitiva hälsan.

 • I studier som gjorts av University of Leeds (Storbritannien) visade experter att denna dryck påverkar hjärnans aktivitet, särskilt för personer över 50 år.
 • Dess antioxidanter förbättrar nervsystemet och, tack vare detta, hjälper drycken kommunikationen mellan nervceller.
 • Den bidrar till att förbättra blodcirkulationen, vilket är nyckeln för att transportera syre och näringsämnen till hjärnan.
 • Den förbättrar koncentrationen och hjälper till att motverka problem med minnet som orsakas av ålder.

5. Lugnar smärtan av migrän

Lindra migrän med druvjuice

Tack vare de antiinflammatoriska effekterna anses druvjuice vara en naturlig behandling mot huvudvärk som orsakas av migrän.

 • Tack vare vitamin B2, liksom magnesium och aminosyror, bidrar druvjuicen till att minska spänningen i musklerna och att upprätthålla en hälsosam syresättningsprocess.
 • I motsats till rött vin innehåller det inte alkohol, vilket hjälper till att kontrollera detta symptom.
 • Det rekommenderas att dricka druvsaft på morgonen som en förebyggande åtgärd mot huvudvärk.

6. Druvjuice ökar dina energinivåer

Istället för att dricka läsk och kommersiella energidrycker är det bättre att dricka ett glas naturlig druvjuice.

 • Även om kalorinivån är låg, bidrar innehållet i naturliga sockerarter som glukos och fruktos till att öka fysisk och mental prestationsförmåga
 • Genom att förbättra cirkulationen bidrar juicen till att transportera syre till cellerna, vilket är nyckeln till att upprätthålla höga energinivåer

Har du inte provat det än? Nu när du vet hur bra druvjuice är för din hälsa, försök att dricka det regelbundet. Prova att göra det hemma med 100% naturliga ingredienser, eftersom kommersiella versioner innehåller sockerarter och kemiska tillsatser som påverkar dess egenskaper negativt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Folts, J. D. (2002). Potential health benefits from the flavonoids in grape products on vascular disease. In Flavonoids in cell function (pp. 95-111). Springer, Boston, MA.
 • Krikorian, R., Nash, T. A., Shidler, M. D., Shukitt-Hale, B., & Joseph, J. A. (2010). Concord grape juice supplementation improves memory function in older adults with mild cognitive impairment. British journal of nutrition, 103(5), 730-734.
 • Rowe, C. A., Nantz, M. P., Nieves Jr, C., West, R. L., & Percival, S. S. (2011). Regular consumption of concord grape juice benefits human immunity. Journal of medicinal food, 14(1-2), 69-78.
 • VINSON, J. A., YANG, J., PROCH, J., & LIANG, X. (2000). Grape juice, but not orange juice, has in vitro, ex vivo, and in vivo antioxidant properties. Journal of medicinal food, 3(4), 167-171.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.