Resveratrol, ett utmärkt skydd för hjärnan

april 22, 2015

Du trodde säkert det var ett skämt när du hörde om det första gången… En medicin som fungerar för allt? Knasigt! Enligt reklam och försäljningar är Resveratrol underverket som alla har väntat på. Det lindrar kardiovaskulära problem och komplikationer med lungorna. Den är också en god kandidat i kampen mot cancer, fetma, diabetes, högt kolesterol och det förbättrar även hjärnans hälsa. Naturligtvis hade även jag misstro om dessa mirakel, fram tills jag undersökte det lite närmare och insåg att jag hade intagit detta ämne under hela mitt liv!

Jag kommer att berätta allt för er härnäst eftersom jag är säker på att ni också vill veta hur Resveratrol agerar som ett utmärkt skydd för hjärnan.

Resveratrol: Vad är det och hur fungerar det?

Resveratrol är en phytoalexin, vilket är en enzym som produceras av växter som ett försvar mot angrepp från bakterier och svamp. Den har en komplex kemisk struktur, men den mest intressanta delen är att den också är närvarande i ostron, jordnötter, björnbär, valnötter, blåbär, druvor och produkter som härstammar från dem såsom vin och druvsaft. Vi har alltid ätit dessa produkter utan att ens veta vilka fantastiska egenskaper de har!

Drick_vinResveratrol molekylen upptäcktes 1940 och användes i början för cancerbehandling. Den visade en otrolig förmåga att reglera signalerna från redoxen samt agera med celler från olika vävnader. Resveratrol är för närvarande ett hett ämne inom många forskningar eftersom det framkallar många positiva resultat på experimentell nivå. Man hittar bl.a. många användningsområden för anticancerogena, antiåldrande och anti-inflammatoriska effekter. Dess antioxidanta egenskaper har givit stora upptäckter som bidrar till studierna innom bekämpning av cellåldring och kroppens allmänna symtom vid föråldring. Kapsyler och krämer som innehåller preparatet säljs nu runtom i världen.

Farmaceutiska produkterna som säljs anses inte vara mediciner, snarare kosttillskott eftersom de produceras igenom naturlig torkining av skal och frön från svarta korn och rötter från växter. Det sägs att Resveratrol är den starkaste tillgängliga antioxidanten som även skyddar mot fria radikaler. Detta orsakar därigenom märkbara resultat i kampen mot åldrandet, men… Vad är sanning i allt detta?

Fakta

Jag anser att fakta är det kontroversiella subjektet som styrkar bevis som framkallats på experimentell nivå och som inte har tagits fram av tolkningar.

DruvorDet har blivit bevisat att Resveratrol:

Är en antioxidant

Aktiverar vissa regleringsgener närvarande i olika organismer, vilket skyddar mot olika sjukdomar.

Kan agera som en anti-östrogen, eller snarare kan den avaktivera gener regulerade av östrogen genom att hjälpa elimineringen av vissa typer av cancer.

Anti-inflammatoriska effekter

I experiment på råttor och möss har den påbevisat positiva rapporter med anti-cancerogena, anti-åldrande, anti-inflammatoriska, eliminering av hyperkolesterol och andra kardiovaskulära effekter.

Den har positiva effekter på bröstcancerceller, hudceller, prostata och matsmältningssystemets celler vid in vitro experiment.

Den sänker avsevärt blodsockernivåerna vid höga doser.

Vid experiment på djur förbätrras den fysiska kapaciteten hos dem.

Den provocerar en ökning av oxidationen av fettsyra, mitokondriella biogenes, mitokondriella andningen och glukoneogenes, eller snarare har den neurobeskyddande egenskaper.

Tvivel

Ovan resultat har fortfarande inte iakttagits hos människor. Men experiment utförs dagligen vilket ger rum för de nyheterna vi alla väntat på vilken dag som helst. Fram tills dess kan vi bara sitta här med ögonen spända och vänta på beskedet.

I nuläget studerar man om Resveratrol kan:

Hjärt- och kärlsjukdomar, även om vin, och särskilt rött vin, verkar ha positiva effekter på hjärtat.

Har skyddande effekter mot oxidationsskador i hjärnans struktur och metabola sjukdomar, såsom diabetes.

Skapa bättre balans och rörlighet hos äldre människor, men resultatet är fortfarande osäkert. Man har tänkt sänka skadan som fria radikaler producerar, en bieffekt av degenerationen av dopamin och ökat cellulärt liv.

Positivt påverkar människors fysiska kapacitet. Har antiåldring, antifibrotiska och eliminering av hyperkolesterol effekter hos människor.

Resveratrol, ett utmärkt skydd för hjärnan

Skydda-HjärnanNu frågar du dig säkert om detaljen som fångade ditt intresse, den stora anledningen till varför jag skrev denna artikel. Ja, just det! Resveratrol stärker och skyddar ett av de viktigaste organen i din kropp – hjärnan.

Hjärnans celler behöver ett ständigt tillförsel av syre för att hålla sig friska och för att kunna fungera korrekt. Men syreintaget är inte alltid vad som behövs för att kunna tänka, lära sig och även ha ett bra minne. Därför kan Resveratrol, i vissa doser, skapa en ökning av blodcirkulation till hjärnan och bättre användning av syre i den här delen av kroppen.

Andra goda nyheter enligt vissa studier är att phytoalexin kan hjälpa mot bekämpningen av accelererad cellulär degeneration. Forskare har funnit att Resveratrol som fungerar som ett skydd för hjärncellerna också kan förhindra dödsfall vid brist av syre under förhållanden såsom apoplexia och förhindra skador i DNA samt minska degenerativa effekten som uppstår i hjärnan när vi lider av demenssjukdomar som Alzheimers. Den minskar även risken att drabbas av dessa sjukdomar. Men det är viktigt att påpeka att dessa resultat endast har framställts i laboratorier under kontrollerade förhållanden och med mycket högre doser än vad vi kan finna i mat.

Ett sista råd

Nu vet du vad Resveratrol gör och inte gör. Den har en hel del underbara egenskaper, men andra som påstås finnas i farmaceutiska produkter som fortfarande inte har bevisats. Innan du bestämmer dig för att köpa dem bör du komma ihåg att fullständiga studier inte har utförts ännu.

MER FÖR DIG