Resveratrol: ett utmärkt skydd för hjärnan

Resveratrol: ett utmärkt skydd för hjärnan

Senaste uppdateringen: 10 december, 2018

Du trodde säkert det var ett skämt när du hörde om det första gången… En medicin som fungerar för allt? Enligt reklam och försäljare är resveratrol underverket som alla har väntat på. Det lindrar kardiovaskulära problem och komplikationer med lungorna. Den är också en god kandidat i kampen mot cancer, fetma, diabetes, högt kolesterol och det förbättrar även hjärnans hälsa.

Naturligtvis hade även jag misstro om dessa mirakel, fram tills jag undersökte det lite närmare och insåg att jag hade intagit detta ämne under hela mitt liv!

Jag kommer att berätta allt för er härnäst eftersom jag är säker på att ni också vill veta hur resveratrol agerar som ett utmärkt skydd för hjärnan.

Resveratrol: vad är det och hur fungerar det?

Resveratrol är en phytoalexin, vilket är en enzym som produceras av växter som ett försvar mot angrepp från bakterier och svamp. Den har en komplex kemisk struktur, men den mest intressanta delen är att den även är närvarande i ostron, jordnötter, björnbär, valnötter, blåbär, druvor och produkter som härstammar från dem såsom vin och druvsaft.

Vi har alltid ätit dessa produkter utan att ens veta vilka fantastiska egenskaper de har!

Vin innehåller resveratrol

Resveratrol-molekylen upptäcktes 1940 och användes i början för cancerbehandling. Den visade en otrolig förmåga att reglera signalerna från redoxen samt agera med celler från olika vävnader.

Resveratrol är för närvarande ett hett ämne inom många forskningsprojekt, eftersom det framkallar många positiva resultat på experimentell nivå. Man hittar bl.a. många användningsområden för anticancerogena, antiåldrande och antiinflammatoriska effekter.

Dess antioxidativa egenskaper har givit stora upptäckter som bidrar till studierna inom bekämpning av cellåldring och kroppens allmänna symptom vid åldrande. Kapsyler och krämer som innehåller preparatet säljs nu runtom i världen.

Farmaceutiska produkterna som säljs anses inte vara mediciner, snarare kosttillskott eftersom de produceras igenom naturlig torkning av skal och frön från svarta korn och rötter från växter. Det sägs att Resveratrol är den starkaste tillgängliga antioxidanten som även skyddar mot fria radikaler. Detta orsakar därigenom märkbara resultat i kampen mot åldrandet, men… Vad är sanning i allt detta?

Fakta

Röda vindruvor

Det har blivit bevisat att Resveratrol:

 • Är en antioxidant
 • Aktiverar vissa regleringsgener närvarande i olika organismer, vilket skyddar mot olika sjukdomar.
 • Kan agera östrogenmotverkande, eller snarare avaktivera gener som regleras av östrogen genom att hjälpa elimineringen av vissa typer av cancer.
 • Har antiinflammatoriska effekter
 • I experiment på råttor och möss har lett till positiva rapporter om anticancerogena, åldersmotverkande, antiinflammatoriska, eliminering av hyperkolesterol och andra kardiovaskulära effekter.
 • Har positiva effekter på bröstcancerceller, hudceller, prostata och matsmältningssystemets celler vid in vitro-experiment.
 • Avsevärt sänker blodsockernivåerna vid höga doser.
 • Vid experiment på djur förbättrar den fysiska kapaciteten hos dem.
 • Provocerar en ökning av oxidationen av fettsyra, mitokondriella biogenes, mitokondriella andningen och glukoneogenes, eller snarare har neurobeskyddande egenskaper.

Tvivel

Ovan resultat har fortfarande inte iakttagits hos människor. Men experiment utförs dagligen, vilket ger rum för de nyheter vi alla väntat på vilken dag som helst. Fram tills dess kan vi bara sitta här med ögonen spända och vänta på beskedet.

I nuläget studerar man om Resveratrol kan:

 • Motverka hjärt- och kärlsjukdomar, även om vin, och särskilt rött vin, verkar ha positiva effekter på hjärtat.
 • Ha skyddande effekter mot oxidationsskador i hjärnans struktur och metabola sjukdomar, såsom diabetes.
 • Skapa bättre balans och rörlighet hos äldre människor, men resultatet är fortfarande osäkert. Man har tänkt sänka skadan som fria radikaler producerar, en bieffekt av degenerationen av dopamin och ökat cellulärt liv.
 • Positivt påverka människors fysiska kapacitet. Har åldersmotverkande och antifibrotiska egenskaper, och eliminerar hyperkolesteroleffekter hos människor.

Resveratrol, ett utmärkt skydd för hjärnan

Skydda Hjärnan

Nu frågar du dig säkert om detaljen som fångade ditt intresse, den stora anledningen till varför jag skrev denna artikel. Ja, just det! Resveratrol stärker och skyddar ett av de viktigaste organen i din kropp – hjärnan.

Hjärnans celler behöver ett ständigt tillförsel av syre för att hålla sig friska och för att kunna fungera korrekt. Men syreintaget är inte alltid vad som behövs för att kunna tänka, lära sig och även ha ett bra minne. Därför kan resveratrol, i vissa doser, skapa en ökning av blodcirkulation till hjärnan och bättre användning av syre i den här delen av kroppen.

Andra goda nyheter enligt vissa studier är att phytoalexin kan hjälpa med bekämpningen av accelererad cellulär degeneration. Forskare har funnit att resveratrol, som fungerar som ett skydd för hjärncellerna, även kan förhindra dödsfall vid brist av syre under förhållanden såsom apoplexia, samt förhindra skador i DNA samt minska degenerativa effekten som uppstår i hjärnan när vi lider av demenssjukdomar som Alzheimers.

Den minskar även risken att drabbas av dessa sjukdomar. Men det är viktigt att påpeka att dessa resultat endast har framställts i laboratorier under kontrollerade förhållanden och med mycket högre doser än vad vi kan hitta i mat.

Ett sista råd

Nu vet du vad resveratrol gör och inte gör. Den har en hel del underbara egenskaper, men andra som påstås finnas i farmaceutiska produkter som fortfarande inte har bevisats. Innan du bestämmer dig för att köpa dem bör du komma ihåg att fullständiga studier inte har utförts ännu.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.