Sant eller falskt: Blir man fet av popcorn?

Popcorn är lätt att poppa och ha till snacks, så många människor äter dem regelbundet. Men blir man fet av popcorn? I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta.
Sant eller falskt: Blir man fet av popcorn?
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Blir man fet av popcorn? Svaret på denna fråga är viktigt för dem som är rädda för att gå upp i vikt eller som vill gå ner i vikt.

Så vad är sanningen när det gäller popcorn? Kan du äta dessa små godbitar om du följer en diet?

Det finns många myter och kontroverser angående popcorn. Men nutritionister rekommenderar dem som ett hälsosamt alternativ eftersom de är ett gott tilltugg som kan ge fördelar för kroppen.

Läs vidare och ta reda på mer om dessa knapriga snacks.

Blir man fet av popcorn?

Popcorn kommer från en mängd olika sorter av majs. Ett popcorn exploderar på grund av överhettning av vattnet och stärkelsen som finns inuti kornet när det utsätts för värme. På det här sättet får vi denna porösa massa med sin karakteristiska arom från ett hårt litet majskorn.

Faktum är att popcorn är populärt i många länder på grund av att de är så lätta att tillaga. Dessutom är de perfekta tilltugg när vi ska se på film eller faktiskt också som mellanmål.

Men blir man då fet av popcorn?

Det beror på. Kommersiella popcorn har i allmänhet ett extra högt tillsatt energivärde. Det vill säga att de har större mängder salt, socker, tillsatser och även fetter, till skillnad från de som vi poppar i kastrullen.

Men när du poppar popcorn själv hemma kan det vara ett hälsosamt mellanmål. Faktum är att en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Antioxidants analyserade deras sammansättning och fann att en portion (drygt 2 dl) av detta hemlagade mellanmål bara ger 30 kalorier!

fet av popcorn: majs och popcorn
Hemlagade popcorn innehåller få kalorier och är inte skadliga för vår hälsa.

Läs också den här artikeln: Sex nyttiga mellanmål du kan ta med till jobbet

Blir man fet av popcorn? Hur man poppar dem så att man inte blir det

Även om du aldrig har poppat popcorn själv är det här receptet väldigt lätt att följa. Allt du behöver är 2 matskedar olja, en stor kastrull med lock och en deciliter popcornsmajs. På mindre än fem minuter kan du njuta av resultatet!

  • Det första du bör göra är att hetta upp oljan i kastrullen på medelhög värme.
  • När du märker att den är varm, tillsätter du majskornen. Rör ner dem i oljan och täck över kastrullen med locket.
  • Du kommer att höra att popcornen börjar poppa helt plötsligt. Skaka om kastrullen emellanåt för att popcornen inte ska brännas vid på botten. Vänta tills poppandet stannar av för att se efter om det är klart.
  • Smaksätt som du vill. Du kan tillsätta socker, salt eller några av dina favoritkryddor… eller så kan du äta dem naturella. Kom ihåg att om du är ute efter ett nyttigt snack så bör du även välja smaksättningar som är hälsosamma.

Vi tror att den här artikeln kommer att intressera dig: 9 fördelar med majssilke: ett spännande tillskott

Vilka näringsämnen får man från popcorn?

Förutom att det är ett praktiskt och ekonomiskt alternativ, har popcorn olika näringsmässiga fördelar. Faktum är att det innehåller kolhydrater, kostfiber, fetter och proteiner. Dessutom innehåller de också vitaminer och mineraler. Enligt information från Nutrition Data har popcorn följande komponenter:

Dessutom visar vetenskapliga studier att majs har den bästa antioxidativa kapaciteten jämfört med hela korn av havre, vete och ris. Detta eftersom det innehåller fenolföreningar (kemiska ämnen som skyddar celler). Som tur är innebär inte tillagningsmetoden med att poppa popcorn att dess egenskaper försämras eller förändras.

Vilka är fördelarna med att äta popcorn?

Även om många inte känner till det, kan popcorn medföra vissa hälsofördelar eftersom det är en typ av fullkorn. På grund av de näringsämnen det ger, bidrar det till allmän hälsa och välbefinnande.

Här är några av fördelarna med att äta popcorn:

Kontroll av vikt och matsmältning

Popcorn är ett utmärkt alternativ för människor som vill dämpa sina hungerkänslor. Det beror på att popcorn, förutom att de har ett lågt kaloriinehåll, även ger oss kostfiber som har en god mättnadseffekt. På grund av detta kan popcorn, som ett mellanmål mellan dina måltider, hjälpa dig att hantera din hunger. Naturligtvis har detta en positiv inverkan på kontrollen av din kroppsvikt.

De som äter popcorn kan också förbättra sin peristaltik och därmed minska känslan av uppblåsthet.

Förebyggande av sjukdomar

Fiberhalten i popcorn, tillsammans med närvaron av fenolföreningar, kan hjälpa till att minska kolesterolet i blodet. Detta förhindrar i sin tur bildandet av plack i artärerna. Detta är en skyddande faktor mot åderförkalkning, vilket leder till lägre kardiovaskulär risk.

Popcorn sänker också blodtrycket när man äter dem utan salt, och de kan normalisera glukosnivåerna i blodet. Faktum är att studier tyder på att förebyggande av hjärtsjukdomar också kommer av en minskning av risken att drabbas av diabetes, med tanke på frånvaron av tillsatser, som socker.

popcorn
Kommersiella versioner av popcorn innehåller tillsatser som inte är så hälsosamma, som salt, fett och socker.

Blir man fet av popcorn?

Det är dags att sluta tänka på popcorn som något som får dig att gå upp i vikt. Kom ihåg att nutritionister anser att det är ett hälsosamt och komplett alternativ till andra snacks. Bäst av allt, popcorn innehåller få kalorier och ger värdefulla näringsämnen som bidrar till ditt välbefinnande.

Om du vill tillfredsställa din hunger, kontrollera din vikt eller till och med dämpa din ångest, är popcorn ett utmärkt val. Försök naturligtvis att undvika de som man köper färdiga, eftersom tillsatserna är skadliga.

Så, ta och poppa lite popcorn!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gear, J. R. (2006). El cultivo del maíz en la Argentina. Serie de Informes Especiales de ILSI Argentina, Volumen II: Maíz y Nutrición, 4.
  • Nguyen, V., Cooper, L., Lowndes, J., Melanson, K., Angelopoulos, T. J., Rippe, J. M., & Reimers, K. (2012). Popcorn is more satiating than potato chips in normal-weight adults. Nutrition Journal11(1), 71.
  • Coco, M. G., & Vinson, J. A. (2019). Analysis of Popcorn (Zea Mays L. var. Everta) for Antioxidant Capacity and Total Phenolic Content. Antioxidants8(1), 22.
  • Nutrition Data. Snacks, popcorn, air-popped Nutrition Facts & Calories. Disponible en https://nutritiondata.self.com/facts/snacks/5356/2.
  • Bautista-Ramírez, E., Salinas-Moreno, Y., Santracruz-Varela, A., Córdova-Téllez, L., & López-Sánchez, H. (2019). Características físicas y químicas de la raza de maíz Palomero Toluqueño. Revista mexicana de ciencias agrícolas10(2), 441-446.
  • Grandjean, A. C., Fulgoni III, V. L., Reimers, K. J., & Agarwal, S. (2008). Popcorn consumption and dietary and physiological parameters of US children and adults: analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999-2002 dietary survey data. Journal of the American Dietetic Association108(5), 853-856.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.