Sex nyttiga mellanmål du kan ta med till jobbet

Börjar det ofta kurra i magen på jobbet? Om du vill stilla aptiten och undvika kaloririka snacks ska vi idag ge dig några tips på nyttiga mellanmål.
Sex nyttiga mellanmål du kan ta med till jobbet
Marta Guzmán

Skriven och verifierad av nutritionist Marta Guzmán.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Vill du vara försiktig med vad du äter men har bara tillgång till automater med onyttiga alternativ på jobbet? Vi ger dig sex nyttiga mellanmål som stillar alla typer av sug, och de är dessutom lätta att tillreda och ta med.

Dessa mellanmål är perfekta för när du börjar bli hungrig på förmiddagen eller eftermiddagen. På så sätt kommer du inte komma hem med en gapande känsla i magen eller känna dig manad att storma iväg till automaten på jobbet.

Du kanske även vill läsa: Prova dessa enkla vegetariska snacks

Sex nyttiga mellanmål för jobbet

Hälsosamma grönsakssnacks

Om pommes frites är din svaghet så kan grönsakschips vara det perfekta alternativet. Välj din favoritgrönsak (morot, zucchini, rödbetor, etc.) och gör sedan som följer:

 • Skär den i väldigt tunna skivor.
 • Bred ut dem på ett bakplåtspapper.
 • Pensla med olivolja och aromatiska örter och kryddor (oregano, peppar, rosmarin, curry, etc.).
 • Ugnsbaka i runt 20 minuter på medelhög värme.
 • Låt svalna så att de blir krispiga.
 • Häll dem i en påse och ta med till jobbet – gör du tillräckligt kan du äta av dem i flera dagar.
Nyttiga chips av grönsaker

Hemgjorda grönsakschips är mycket nyttigare än köpta. Vidare är de mättande och hjälper till att stilla hungern mellan måltider.

Yoghurt med frukt, kanel och mörk choklad

Det bästa alternativet när du väljer yoghurt är att ta en naturell variant utan tillsatt socker eller sötningsmedel. Du kan t.ex. välja grekisk yoghurt (eller göra egen) och naturell sojayoghurt.

Tack vare den söta smaken hos frukt, kanel och mörk choklad kommer denna blandning vara mycket god och tillfredsställande. Något annat som är viktigt att komma ihåg är att se till att chokladen har minst 70% kakao.

 • Du kan byta ut frukten mot andra alternativ om du vill.
 • Blanda allt och lägg i en plastbehållare som du kan ta med till jobbet. Kom ihåg att ställa in den i kylen samt märka den så att ingen klåfingrig arbetskamrat glufsar i sig den.

Nyttiga havre- och banankakor

Om du är en av de personer som gillar att äta kakor mellan måltider så kommer här ett annorlunda recept som låter dig göra utsökta och nyttiga kakor med bara två ingredienser.

 • Mosa en väldigt mogen banan med en gaffel och blanda med snabbhavregryn (runt 30 g).
 • Om du vill kan du lägga till malen kanel, nötter, torkad frukt eller russin.
 • Dela upp degen i små portioner, runt en sked stora.
 • Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 15-20 minuter vid 180°C och låt svalna.

Du kommer överraskas av hur utsökta de är! Förvara dem i en tätt förslutande behållare.

Minimorötter med keso

Denna variant får inte glömmas när man talar om nyttiga mellanmål. Keso är en typ av mejeriprodukt och brukar kallas för en ostmassa.

Detta är ett bra alternativ om man vill tappa vikt eftersom det är fettsnålt. Vidare är det perfekt om du vill bygga muskelmassa eftersom keso innehåller fyra gånger mer protein än mjölk.

Du kan äta den tillsammans med bebismorötter eller körsbärstomater, vilket gör detta mellanmål lätt att ta med.

Keso är ett bra mellanmål

Keso är ett livsmedel som kommer från vassle. Därför innehåller det ordentligt med protein. Du kan äta det tillsammans med morötter, tomater eller andra råa grönsaker.

Chia- och fruktpudding

Detta är ett bra alternativ på förmiddagen eller eftermiddagen på jobbet, och du kan ta med det i en liten glasburk.

Chia är ett frö rikt i fibrer och fleromättade fettsyror som omega 3 och 6. Flera vetenskapliga studier påpekar att chia kan hjälpa till att minska risken för tillstånd som hypertoni, kardiovaskulära sjukdomar och diabetes.

Det innehåller även lösliga fibrer som bildar en geléliknande substans när det kommer i kontakt med vatten, vilket förlänger mättnadskänslan.

 • För att göra en chiapudding kan du blanda 3 matskedar råa chiafrön med 200 dl mjölk eller en fruktbaserad dryck.
 • Ställ in i kylen i några timmar så att den blir till gelé.
 • Lägg till en topping, såsom en frukt du gillar: mango, jordgubbar, kiwi, etc.
 • Om du tillreder det kvällen innan och ställer i kylen kommer det vara redo att ta med till jobbet på morgonen.

Edamame (sojabönor)

Edamame kommer från det asiatiska köket och har nyligen blivit ett populärt mellanmål som är lika beroendeframkallande som chips (bildligt talat).

För att tillreda dem häller du sojabönor som är kvar i skidan (utan att tina dem) i kokande vatten med salt i 3-5 minuter. Dränera, och så var det klart! Du kan äta dem med frön, paprikapulver eller soja.

Varför äta edamame? Det är en stor källa till vegetabiliskt protein och mikronäringsämnen som kalcium, järn, fosfor och mangan, såväl som vitamin C, B9 och K. De innehåller även isoflavoner, som är väldigt bra för hälsan.

Prova dessa sex nyttiga mellanmål på jobbet!

Njut av dessa alternativ och starta en trend på din arbetsplats. De kommer hjälpa dig att ta hand om både figuren och hälsan!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ried K., Fakler P., Stocks NP., Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
 • Jayachandran M., Chen J., Chung SS., Xu B., A critical review on the impacts of b glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem, 2018. 61: 101-110.
 • Marcinek, K., & Krejpcio, Z. (2017). Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications-a review. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny68(2).
 • Chadha, R., Bhalla, Y., Jain, A., Chadha, K., & Karan, M. (2017). Dietary soy isoflavone: A mechanistic insight. Natural product communications12(4), 1934578X1701200439.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.