Sallader med papaya: Snabba och läckra recept

Sallader är lätta och uppfriskande rätter som man kan tillaga med ett brett utbud av ingredienser. Idag ger vi dig recept på utsökta sallader med papaya.
Sallader med papaya: Snabba och läckra recept
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Papaya är en vanlig ingrediens i smoothies och olika juicer. Men tack vare den söta och fräscha smaken passar den också perfekt i kombination med andra ingredienser. Därför ska vi idag tipsa om några utsökta sallader med papaya! Läs vidare om dessa nedan.

Sallader är klassiker på sommaren eftersom de är lätta och uppfriskande alternativ. Men de är också ett perfekt val som förrätter eller tillbehör när som helst på året, eftersom de är ett bra sätt att öka ditt intag av grönsaker och frukt.

Genom att tillsätta papaya till en sallad ökar du innehållet av många näringsämnen. Papaya är nämligen rik på C-vitamin, pro-vitamin A, folsyra och fiber. Det är också väldigt lättsmält och innehåller enzymer som underlättar matsmältningen.

Låt oss ta en titt på några recept på sallader med papaya!

Sallader med papaya: Papayasallad med fetaost och palmhjärta

En utmärkt kombination av söta och salta ingredienser som bara tar några minuter att förbereda och är en perfekt aptitretare till lunch eller middag.

Vi rekommenderar också att du tittar på den här artikeln: 5 anledningar att äta papaya om du är diabetiker

Ingredienser för två portioner:

 • Ett salladshuvud eller blandad bladsallader – tillräckligt för två personer
 • 1/4 färsk papaya
 • 1 liten burk med palmhjärtan
 • 100 gram fetaost
 • 1 handfull rostade jordnötter
 • Extra jungfruolja och salt
papaya
Papaya passar bra med salta smaker, vilket gör det till en god ingrediens i en matsallad.

Så här gör du:

 1. Börja med att rosta jordnötterna om du inte köpt rostade. Detta kan du lätt göra hemma, antingen i ugnen vid 180 °C eller i en stekpanna. Låt dem stå på värmen tills de får en gyllene färg och ställ dem sedan åt sidan. Rör om hela tiden så att de inte bränns.
 2. Lägg sedan salladsbladen i en skål eller på samma tallrikar som du planerar att servera din papayasallad på. För detta recept går det bra att använda olika typer av sallad som exempelvis isbergsallad, ruccola, endivsallad, vattenkrasse eller en blandning.
 3. Skär fetaosten och palmhjärtat i kuber. Skala och skär papayan i bitar.
 4. Fördela dessa över salladen, häll på en ordentlig skvätt extra jungfruolja och strö över en nypa salt. Var sparsam med det senare, eftersom fetaost är ganska salt i sig.
 5. Hacka jordnötterna grovt och garnera din sallad med dem.

Du kan gärna variera ingredienserna om du har andra preferenser. Fetaosten kan man med fördel ersätta med grönmögelost eller getost, för att få fram nya smakkombinationer. Balsamvinäger kan ge dressingen en fylligare smak.

Sallader med papaya: Papayasallad med avokado och skinka

Ett annat alternativ till papayasallad är en kombination med avokado – en annan krämig och mjuk tropisk frukt.

Ingredienser för fyra portioner

 • 1 stor påse med blandad sallad eller ett sallatshuvud, tillräckligt för 4 personer
 • 280 gram avokado
 • 1 gurka
 • 280 gram papaya
 • 1/2 rödlök
 • 30 gram manchegoost eller liknande
 • 4 msk tärnad skinka
 • 1 handfull valnötter
 • Extra jungfruolja, sherryvinäger och salt för dressingen

Så här gör du:

 1. Det första steget är att förbereda alla ingredienser: börja med att tvätta, skala och skära löken i tunna julienne-stavar.
 2. Tvätta och skär gurkan i mycket tunna skivor. Du kan med fördel använda en mandolin för det här steget.
 3. Skala och skär papayan och avokadon i kuber. Det senare är bra att göra som sista steg, alternativt så kan du droppa lite citronsaft på avokadon för att förhindra att den oxiderar och blir brun.
 4. Skär osten i skivor med en grönsaksskalare och skär skinkan. Om du inte kan köpa den färdigskuren i kuber kan du också använda skivor som du skär i mindre bitar.
 5. Förbered sedan vinägretten med olja, vinäger och salt efter smak.
 6. Blanda slutligen alla ingredienser i en skål och häll på generöst med dressing.

För att förbereda en mer dekorativ rätt, kan du arrangera ingredienserna i lager: Lägg gurkan som en grund, följt av ett lager gröna blad. Sedan lök, avokado och papaya. Garnera med resten av ingredienserna. Allra sist häller du på din dressing och serverar.

Låt dig inspireras av några andra recept: Avgifta din kropp med papaya och ananas

Papaya- och spenatsallad

Hemligheten med detta sista recept ligger utan tvekan i dressingen: en blandning av ingredienser som är perfekta för att kombinera med spenat och papaya.

Ingredienser

 • 60 ml extra jungfruolivolja
 • 3 msk sojasås med lågt saltinnehåll
 • 2 msk honung
 • 1 msk balsamvinäger
 • Salt och peppar efter smak
 • 1 tsk milt currypulver
 • 600 gram papaya
 • 280 gram färska spenatblad
 • 30 g pumpafrön

Så här gör du:

 1. Den första uppgiften är att förbereda en vinägrett. För att göra detta så blandar du olja, sojasås, honung, vinäger och curry. Blanda väl för att skapa en slät emulsion av alla ingredienser.
 2. Tillsätt sedan salt och peppar efter smak och häll dressingen i en skål.
 3. Blanchera och torka spenatbladen och hacka dem grovt om de är för stora. Skala papayan och skär den i små kuber. Lägg papayan i skålen med dressingen och blanda väl.
 4. Rosta slutligen pumpafröna i en stekpanna i några minuter – var försiktig så att du inte bränner dem. Strö dem ovanpå salladen som garnering.
spenat
Denna sallad kombinerar spenat och papaya, men det är dressingen som ger den speciella touchen.

Andra tips för att förbereda enkla och utsökta sallader med papaya

Nyckeln till att tillaga läckra och näringsrika sallader är att välja rätt ingredienser. Därför måste du välja papaya när den är som bäst: Varken för hård eller för mjuk och med en intensiv orange färg.

Hemma är det bäst om du kan förvara denna frukt i rumstemperatur, eftersom den då mognar bättre och kyla däremot kan förstöra den. När den har blivit uppskuren är det bäst att förvara den i kylskåp.

För att bereda din papaya så gör du ett längsgående snitt och lägger papayahalvorna med snittytan nedåt. Ta sedan bort skalet med en skalare och skär fruktköttet i klyftor på längden så att du lätt kan ta bort fröna.

Även om dessa frön är ätbara och har goda egenskaper, bör du endast äta dem med måtta.

När du förbereder sallader är det alltid bäst att göra dem precis innan du ska äta dem. För att spara lite tid kan dock vissa delar beredas i förväg, som att skära upp osten eller papayan och tvätta de gröna bladen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Krishna, K. L., M. Paridhavi, and Jagruti A. Patel. “Review on nutritional, medicinal and pharmacological properties of Papaya (Carica papaya Linn.).” (2008).
 • Muss C, et al. Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders. Neuroendocrinology letters. 2013. 34(1):38-46.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.