Råd för att känna igen en allergi mot ingefära

En allergi mot ingefära uppstår på grund av en reaktion på intag av denna rot. Symptom kan vara gastrointestinala eller kutana. I den här artikeln ger vi dig några råd för hur du kan identifiera denna allergi.
Råd för att känna igen en allergi mot ingefära
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Allergier mot kryddor är mycket sällsynta. Vissa individer har dock visat att de har en allergi mot ingefära. Faktum är att många människor också utvecklar allergier mot andra liknande kryddor, som gurkmeja.

De flesta av dessa reaktioner utlöser kutana symptom, dvs i huden, samt i mag- och tarmsystemet. Men när fallen är allvarligare kan en inflammation uppstå.

En artikel publicerad i tidskriften Pediatrics and International Child Health hävdar att överkänslighet för ett protein är den vanligaste orsaken till att utveckla en allergi.

Det är vanligt att speciellt komjölk och gluten orsakar dessa reaktioner, men i vissa fall kan också kryddor utlösa allergiska reaktioner. Låt oss prata lite mer om detta.

Råd för att känna igen en allergi mot ingefära

För det mesta kallas en process som involverar intolerans en “allergi”. Dock är en allergi mot ingefära känd för att framför allt manifestera sig på tarmnivån. Intag av denna produkt kan orsaka gaser i magen, buksmärtor och diarré.

Enligt en fallrapport publicerad i The Journal of Dermatology kan detta tillstånd dessutom i mycket extrema fall orsaka anafylaxi. Men denna sorts allvarliga reaktion är inte vanlig när det kommer till konsumtionen av kryddor.

Liknande är det möjligt att denna typ av allergi utlöser ett antal reaktioner på hudnivå, såsom irritation, rodnad och nässelfeber. Även din mun kan börja klia.

kvinna med allergi mot ingefära

Läs också den här artikeln: Orsakerna till allergiska reaktioner och allergisymptom

Hur man förhindrar allergi

Livsmedelsallergier är en typ av sjukdom som är kronisk, även om den kan behandlas. Men det finns ett antal åtgärder som man själv kan vidta för att förhindra detta tillstånd.

Till exempel kan amning av ditt barn under dennas första levnadsår samt kompletterande näring från 6 månader minska risken för denna typ av autoimmun sjukdom. Överdriven rengöring av ett specifikt område på kroppen är därtill något som kan orsaka att detta område blir överkänsligt för främmande ämnen (även om de inte är skadliga).

Dessutom rekommenderar experter att man äter en varierad kost så att matsmältningssystemet får känna på olika näringsämnen, vilket tillvänjer ämnesomsättningen. Att ta bort vissa livsmedel från kosten kan inte skapa allergi. Det kan dock leda till en intoleransprocess.

Vad ska man göra vid en allergi mot ingefära?

Om du tror att du lider av någon allergi är det viktigt att uppsöka en specialist för att få en klinisk diagnos. Hon eller han kommer att kunna ta reda på vad din känslighet är och om det är nödvändigt att utesluta produkten ur din kost eller bara minska ditt intag av den.

Därifrån är det möjligt att bedöma risken för en anafylaktisk chock om du kommer i kontakt med allergenen i fråga. Som vi nämnde tidigare är detta en extrem och sällsynt situation, särskilt i fallet med allergi mot ingefära.

Därtill kan det vara tillrådligt att undvika kulinariska kryddor om du lider av detta tillstånd. På så sätt undviker du mag- och tarmproblem.

allergi mot ingefära: ingefära som rot och pulver

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln:  Hur man förebygger magsår för att slippa få återfall

Allergi mot ingefära, ett sällsynt tillstånd

Även om det är möjligt att utveckla en allergi mot nästan vilket ämne som helst, orsakar kulinariska kryddor vanligtvis inte denna typ av patologi. Trots detta kan ingefära ge upphov till överkänslighet hos vissa personer. En tidig diagnos är viktig för att undvika komplikationer i detta avseende.

Det är viktigt att komma ihåg att de vanor du har kan öka risken för utvecklingen av dessa tillstånd. Frånvaron av amning eller en obalanserad tarmflora kan leda till allergier och intoleranser på medellång och lång sikt.

Eftersom detta är ett kroniskt problem är den bästa lösningen att minska eller begränsa intaget av det aktuella livsmedlet. Det kan även vara en bra idé att undvika andra kryddor, som gurkmeja.

Det bästa du kan göra är att helt enkelt äta en komplett kost ur näringssynpunkt. För att mildra symptomen kan vårdpersonal rekommendera att man provar ett probiotiskt kosttillskott. Naturligtvis måste du ta upp detta med din läkare för att se till att du gör det som är bäst för ditt personliga fall.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Manuyakorn W., Tanpowpong P., Cow milk protein allergy and other common food allergies and intolerances. Paediatr Int Child Health, 2019. 39 (1): 32.40.
  • Hayashi E., Sowa Osako J., Fukai K., Natsumi A., et al., Case of anaphylaxis caused by black ginger in a dietary supplement. J Dermatol, 2019. 46 (2): 56-57.
  • Kawamoto Y, Ueno Y, Nakahashi E, et al. Prevention of allergic rhinitis by ginger and the molecular basis of immunosuppression by 6-gingerol through T cell inactivation. J Nutr Biochem. 2016;27:112-122. doi:10.1016/j.jnutbio.2015.08.025
  • Bloomfield SF, Stanwell-Smith R, Crevel RW, Pickup J. Too clean, or not too clean: the hygiene hypothesis and home hygiene. Clin Exp Allergy. 2006;36(4):402-425. doi:10.1111/j.1365-2222.2006.02463.x
  • Gehlhaar P, González-de-Olano D, Madrigal-Burgaleta R, Bartolomé B, Pastor-Vargas C. Allergy to ginger with cysteine proteinase GP-I as the relevant allergen. Ann Allergy Asthma Immunol. 2018;121(5):624-625. doi:10.1016/j.anai.2018.07.013

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.