Ost-te: Ursprung och recept

Har du hört talas om ost-te? Vi visar dig hur du gör denna enkla taiwanesiska dryck så att du kan avnjuta den hemma!
Ost-te: Ursprung och recept
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ost-te är en exotisk dryck som har flera hälsofördelar. Den kommer från Taiwan, där du kan hitta den i nästan alla butiker. I mer västliga länder är detta te dock mycket mindre vanligt. Av denna anledning ska vi idag visa dig hur du gör ost-te själv så att du också kan njuta av det!

Innan vi går in på det måste vi påminna dig om att teer och infusioner är bra som en del av en hälsosam kost. De innehåller vanligtvis fytonäringsämnen med antioxidanta egenskaper som kan hämma produktionen av fria radikaler, vilket hjälper dig att förhindra att de samlas i kroppens vävnader.

Vad är ost-te?

Ost-te är en dryck som du kan göra med svart, grönt eller matchate och som man serverar med vispad färskost eller cream cheese som huvudingrediens. Den kommer från asiatiska länder och utmärker sig för sin konsistens och smak. Den har också en hög näringstäthet.

Genom att innehålla ost ger denna dryck proteiner som har ett högt biologiskt värde. Dessa näringsämnen har visat sig vara viktiga för att säkerställa adekvat muskelfunktion. De hjälper vävnader att reparera sig och hjälper till med återhämtningsprocessen efter intensivt arbete eller fysisk aktivitet.

Dessutom utmärker sig detta te för att innehålla antioxidantföreningar. Faktum är att regelbundet intag av dessa ämnen kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av kroniska och komplexa hälsoproblem, enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nutrients.

På liknande sätt kan katekiner i te stimulera oxidation och få fett att röra på sig, vilket underlättar viktminskning. Du kan inkludera det som en del av en hälsosam kost för att förbättra din kroppssammansättning. Detta visar en studie publicerad i Molecules.

block av fetaost på en skärbräda i ett kök
Ost ger proteiner som har ett högt biologiskt värde.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 4 infusioner som hjälper dig öka ämnesomsättningen

Ingredienser

För att göra detta te behöver du följande ingredienser:

Så här gör du ost-te, steg för steg

Du börjar med att brygga det te du har valt. För att göra detta bör du ta reda på vad som är den optimala temperaturen för detta te och värma vattnet till den punkten. Placera sedan tepåsen i vattnet och täck över koppen så att ditt te kan dra i några minuter. När processen är klar, söta det som du vill ha ditt te och låt det svalna.

I en annan kopp tillsätter du färskost och vispgrädde, mjölk och lite salt. Blanda allt med en visp tills du får en slät men tjock blandning. Den ska vara så krämig som möjligt, så du måste tillsätta vispgrädden när den är optimalt vispad.

För att sedan servera ditt ost-te behöver du bara lägga is i botten av glaset, täcka den med det te du har valt och lägga till 2 till 3 matskedar av färskostblandningen. Du bör servera den här drycken kall.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Recept för utsökt hemlagad labneh, en yoghurtost

Vad kan man servera denna dryck tillsammans med?

Att välja ett bra tillbehör till ett te är nyckeln för en njutningsfull stund. Ett alternativ är nötter eftersom de har en hög näringstäthet och är kända för att vara hälsosamma livsmedel. Det är bättre att välja råa eller rostade nötter. Kanderade varianter är inget bra alternativ.

Alternativt föredrar vissa att komplettera ost-teet med en bakelse eller smörgås. Detta är inte ett bra alternativ att välja varje dag, men någon gång då och då kan du göra detta. Oavsett så bör du tänka på att dessa typer av livsmedel innehåller stora mängder transfetter och tillsatt socker.

Om du vill sätta en hälsosam touch kan du alltid göra guacamole eller hummus och äta det med grönsaker skurna i bitar eller några hemmagjorda nachos. Dessa är bra alternativ att servera tillsammans med ditt ost-te.

närbild av nötter
Nötter är ett hälsosamt alternativ att knapra på medan du dricker ditt ost-te. Med alla näringsämnen dessa bidrar med kommer de inte att förstöra din kost.

Brygg en kopp ost-te hemma och njut av smaken

Ost-te är väldigt populärt. Många älskar det och tycker att det har en underbar smak.

Av denna anledning har det snabbt blivit populärt även i västländer. Detta te har också fördelen att det är enkelt att göra hemma, och du behöver inte ta dig till en viss plats för att få tag på det.

Du bör dock komma ihåg att denna typ av te har en relativt hög energitäthet. Detta eftersom det innehåller både grädde och färskost. Av den anledningen bör du dricka det med måtta.

Kom ihåg att för att säkerställa en hälsosam livsstil är det inte bara en fråga om att förbättra din kost. Fysisk aktivitet och goda vanor är också viktiga komponenter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.
  • Prasanth MI, Sivamaruthi BS, Chaiyasut C, Tencomnao T. A Review of the Role of Green Tea (Camellia sinensis) in Antiphotoaging, Stress Resistance, Neuroprotection, and Autophagy. Nutrients. 2019 Feb 23;11(2):474. doi: 10.3390/nu11020474. PMID: 30813433; PMCID: PMC6412948.
  • Rothenberg DO, Zhou C, Zhang L. A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols. Molecules. 2018 May 14;23(5):1176. doi: 10.3390/molecules23051176. PMID: 29758009; PMCID: PMC6099746.Rothenberg DO, Zhou C, Zhang L. A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols. Molecules. 2018 May 14;23(5):1176. doi: 10.3390/molecules23051176. PMID: 29758009; PMCID: PMC6099746.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.