Njut av en smoothiebowl till frukost

En frukost av god kvalitet kan ge många viktiga fördelar i ditt liv. Så håll i hatten när vi berättar om hur du kan göra en läcker smoothie bowl att avnjuta som den första måltiden på dagen.
Njut av en smoothiebowl till frukost
Mariana Sánchez Huergo

Skriven och verifierad av nutritionist Mariana Sánchez Huergo.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är viktigt att avsluta den nattliga fastan och börja dagen med en näringsrik måltid. Att avnjuta en smoothiebowl till frukost är därför helt perfekt! Men exakt vad är en smoothiebowl?

En smoothiebowl är helt enkelt en skål med färsk mixad frukt där du lägger till ytterligare ingredienser eller toppings, som till exempel müsli, havregryn, chiafrön eller kakao. Det är en enkel måltid till vilken du kan lägga till ingredienser från olika matgrupper för att starta din dag fylld med energi och näring.

När du äter en smoothiebowl till frukost kan du få i dig fiber, vitaminer, vätskor och andra makronäringsämnen som din kropp behöver för att fungera korrekt.

Vill du lära dig mer? Fortsätt läsa för att lära dig mer om vikten av att börja dagen med en ordentlig frukost. Vi har också inkluderat några recept du kan börja med. Ta en titt!

Betydelsen av en hälsosam frukost

Till att börja med, låt oss tala om ursprunget och betydelsen av ordet frukost. I grund och botten betyder det “dagens första måltid” eller “att bryta fastan” (från engelskans breakfast). Man kan också hänvisa till det som “en ordentlig måltid som man intar innan arbetsdagen börjar.”

Faktum är att, sett ur en näringssynpunkt, säger experter att man inte kan ha en bra ämnesomsättning om man hoppar över frukosten. Detta eftersom att du behöver en lämplig energikälla och bra näringsämnen för att stödja dina kroppsfunktioner under dagen. När du inte äter frukost vänder sig din kropp istället till sina reserver av kroppsfett och muskler för att få det den behöver.

Lyckligtvis är vissa hälsosamma frukostar enkla att förbereda, och bidrar också till att upprätthålla ditt välbefinnande. Några exempel är rostat fullkornsbröd med kalkon och tomat, havregrynsgröt eller müsli, eller en smoothiebowl som har allt som din ämnesomsättning kräver.

En person äter en blåbärssmoothiebowl.
En smoothiebowl till frukost kan ge dig de nödvändiga näringsämnena och den energi som kroppen behöver.

Fördelarna med att äta frukost

Med tanke på att det är första näringsbidraget på dagen kan denna måltid hjälpa till med att:

 • Förbättra din intellektuella prestanda
 • Hjälpa dig få ett optimalt näringsintag
 • Förhindra näringsbrister
 • Ge dig rätt fördelning av energi under dagen (detta är bra för att bibehålla din kroppsvikt)
 • Främja normal utveckling hos barn
 • Förhindra fetma och kroniska sjukdomar associerade med energibalans

Recept på smoothiebowls som är näringsrika och enkla att tillaga

Det verkar som om smoothies inte är lika populära idag som de en gång var. De har emellertid ersatts av dessa näringsrika smoothiebowls. Faktum är att dessa skålar är mycket mer mättande, och de tar bara några minuter att förbereda. Så det finns ingen ursäkt för att inte börja dagen med en näringsrik, aptitretande och enkel frukost.

Fortsätt läsa för att ta reda på hur du förbereder dem.

Smoothiebowl med björnbär och banan

Smoothiebowl med bär och banan till frukost.
En smoothiebowl med björnbär och banan är en läcker kombination som är perfekt för att starta din dag full av energi.

Ingredienser för 2 portioner

 • 3,75 dl frysta björnbär, eller andra bär du föredrar
 • 1½ fryst banan (vi rekommenderar att du skivar bananerna innan du fryser dem)
 • 2 msk jordnötssmör eller 1 skopa proteinpulver
 • 1,25 dl kallt vatten
 • Is efter behov (valfritt)

Förberedelse

 • Lägg först den frysta frukten, jordnötssmöret, vatten och isen i en mixer.
 • Blanda sedan till en krämig konsistens.
 • Lägg till sist på toppings som hemlagad müsli eller kokosflingor.

Smoothiebowl med choklad och mandelsmör till frukost

Kvinna äter frukost på en restaurang.
Det finns många sätt att förbereda en näringsmässig smoothiebowl. Det grundläggande är att lägga till olika källor av kolhydrater, protein och hälsosamma fetter.

Ingredienser (1 portion)

 • 2 frysta bananer
 • 0,5 dl naturligt mandelsmör
 • 2 msk 100% kakaopulver
 • ½ tsk vaniljextrakt
 • 2,5 dl kall mjölk av ditt val, eller vanligt kallt vatten
 • 1 nypa kanel
 • Krossade kakaobönor (valfritt)

Förberedelse

 • Lägg de sex första ingredienserna i en mixer och blanda sedan till en tjock och krämig konsistens.
 • Tillsätt därefter krossade kakaobönor. Dessa är rika på antioxidanter och omättade fettsyror som är bra för att bland annat skydda ditt hjärta.

Eventuella toppings för en smoothiebowl till frukost

Det finns så många olika val av toppings så dina alternativ är därför både obegränsade och alltid något som faller dig i smaken. Det finns faktiskt så många att en komplett lista aldrig skulle ta slut! Här är dock några idéer.

För att lägga till mer smak, förbättra texturen av din smoothiebowl och också öka innehållet av näringsämnen kan du lägga till:

Olika toppings man kan ha på sin smoothiebowl.
Det finns en mängd olika toppings du kan lägga till i din smoothiebowl för att förbättra dess näringsegenskaper.

Slutligen är det viktigt att betona att du måste blanda och matcha livsmedel från alla näringsgrupper för att få i dig en bra balans av deras näringsmässiga fördelar, samt för att få i dig ordentligt med näring. Ett sätt att förbättra dina matvanor är genom att välja hälsosamma frukostar som är lätta att förbereda.

Kom ihåg: du är vad du äter!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight los. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.
 • Siti HN., Kamisah Y., Kamsiah J., The role of oxidative stress, antioxidants and vascular inflammation in cardiovascular disease (a review). Vascul Pharmacol, 2015. 71: 40-56.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.