Myter och sanningar om hjärthälsa som du behöver veta

Att känna till de vanligaste myterna och sanningarna om hjärthälsa är det första steget för att skydda ditt hjärta. Läs mer!
Myter och sanningar om hjärthälsa som du behöver veta
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 25 juni, 2023

Hjärt- och kärlsjukdomar är en av de främsta orsakerna till funktionshinder och död i världen. Men människor vet väldigt lite om dessa tillstånd och hur man kan förebygga dem. Vi berättar om nåra vanliga myter och sanningar om hjärthälsa.

Idag uppskattar Världshälsoorganisationen (WHO) att hjärt-kärlsjukdomar orsakar mer än 17 miljoner dödsfall över hela världen varje år. Hjärtats hälsa äventyras av faktorer som fetma, rökning, hyperkolesterolemi och stillasittande livsstil.

Hjärtproblem har varit kända sedan urminnes tider och har följt mänskligheten under hela dess utveckling. Detta faktum har betingat förekomsten av många myter om hjärthälsa som har överförts från generation till generation.

Att veta vad som är sant och vad som inte är det är grundläggande för att förhindra dessa tillstånd. Här är 11 myter och sanningar om hjärtsjukdomar.

11 myter och sanningar om hjärthälsa

1. Drabbar hjärtsjukdomar bara äldre människor?

Äldre ålder är en stor riskfaktor för utveckling av kardiovaskulära tillstånd, såsom hjärtinfarkt, högt blodtryck och hjärtsvikt. Men kardiomyopatier och klaffpatologier kan uppstå när som helst i livet.

Samtidigt är det viktigt att upprätthålla en hälsosam livsstil redan under ungdomen för att minska risken för dessa sjukdomar senare i livet. I denna mening är det fel att tro att det inte är nödvändigt att ta hand om ditt hjärta när du är ung.

2. Drabbas fler män än kvinnor av hjärtsjukdomar?

Det är välkänt att hjärtproblem har en högre förekomst hos män. Studier bekräftar att östrogennivåerna gör så att det kvinnliga könet är mindre utsatt för dessa tillstånd under ungdomen och vuxen ålder.

Hos äldre vuxna är dock prevalensen densamma hos män och kvinnor. Detta är resultatet av östrogenbrist hos kvinnor i klimakteriet. Hormonersättningsterapi kan minska deras kardiovaskulära risk.

3. Kan man lida av högt blodtryck om man inte har några symtom?

Högt blodtryck anses vara en tyst mördare. Det dyker vanligtvis upp progressivt i kroppen, så när det sätter sig försöker kroppen anpassa sig till förändringen. Av denna anledning är det vanligt att människor inte upplever några symtom som gör att de misstänker tillståndet.

De flesta fall diagnostiseras i avancerade stadier, som ett resultat av dekompensation av sjukdomen eller som ett resultat av ett slumpmässigt fynd i en rutinanalys. I denna mening är det avgörande att regelbundet bedöma blodtrycksvärdena hos ungdomar, vuxna och äldre.

Medir la hipertensión arteriell.
Regelbunden blodtrycksmätning enligt kliniska riktlinjer möjliggör tidig upptäckt av hjärtproblem.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa det här också: Fyra träningsformer som hjälper hjärtfunktionen

4. Myter om hjärthälsa: All bröstsmärta är en hjärtattack

Människor är vanligtvis oroliga när de känner någon form av obehag i bröstet. Dock kan bröstsmärtor orsakas av en mängd olika orsaker. Så är fallet med problem i lungorna, lungsäcken, hjärtsäcken, huden, musklerna och lederna.

En hjärtinfarkt visar sig vanligtvis som en klämmande smärta i mitten av bröstet som sträcker sig till vänster axel och käke. Detta obehag kvarstår vanligtvis i mer än 30 minuter och lindras inte av analgetika. Det åtföljs också av illamående, svettning, andnöd och hjärtklappning.

5. Kan man drabbas av en hjärtattack utan att uppleva bröstsmärtor?

Detta är en av de vanligaste myterna om hjärthälsa. Sättet som en hjärtinfarkt uppträder på är inte alltid detsamma för alla.

Hos vissa kvinnor kan det vara subtila eller okarakteristiska symtom, såsom smärta i rygg, nacke eller armar. Om du misstänker en hjärtinfarkt, tveka inte att söka läkarvård så snart som möjligt.

6. Skräck, rädsla och ångest kan orsaka hjärtinfarkt

Starka känslor och ångestkriser kan utlösa en hjärtattack hos känsliga personer. I båda fallen ökar de blodtrycksnivåerna och stressen på kroppen, vilket ökar kraven på hjärtmuskeln och minskar syresättningen av hjärtat.

Äldre och patienter som tidigare har haft en hjärtinfarkt bör iaktta särskild försiktighet. Att minska stress och anta terapier för att hantera ilska spelar en avgörande roll för att förebygga hjärtinfarkt.

7. Myter om hjärthälsa: Du får inte träna efter en hjärtinfarkt

En av de vanligaste myterna om hjärthälsa är att du inte ska träna efter en hjärtinfarkt på grund av risken för återfall. Forskning visar dock att fysisk aktivitet är avgörande vid rehabilitering av hjärtpatienter.

Träningspass bör börja gradvis med lågintensiv aerob träning, som promenader eller jogging. På så sätt är det möjligt att kontrollera och förbättra blodtrycket, vikten, hjärtfunktionen och risken för återfall.

Anaeroba tyngdlyftningsövningar rekommenderas emellertid inte. Du bör konsultera en specialist som kan rekommendera de mest lämpliga övningarna för dig.

8. Myter om hjärthälsa: Diabetes ökar inte din risk för hjärtproblem

Diabetes mellitus är ett tillstånd med hög prevalens över hela världen som vanligtvis överlappar med hjärtproblem. Studier visar att det finns ett starkt evolutionärt samband mellan diabetes och utvecklingen av arteriell hypertoni på medellång sikt.

Diabetes i sig är en riskfaktor för hjärthälsan. Det modifierar den vaskulära dynamiken och kroppens behov.

9. Kosttillskott rika på omega-3 är avgörande för hjärthälsan

Idag bekräftar flera studier att konsumtion av omega-3 har viktiga positiva effekter för att förebygga kranskärlssjukdomar. De huvudsakliga terapeutiska riktlinjerna stöder dock konsumtionen av detta näringsämne främst genom kosten, och i andra hand och mindre utsträckning i form av kosttillskott.

Medelhavskost med fisk som huvudkällan till protein är bland de bästa alternativen. Samtidigt bör vi undvika äta friterad mat samt se till att vi får ett lämpligt intag av grönsaker, frukt, baljväxter och fullkorn.

Dieta mediterránea para la salud cardíaca.
Medelhavsdieten har alltid föreslagits som en adekvat plan för hjärtskydd.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Finns det ett samband mellan kaffe och hjärtattack?

10. Myter om hjärthälsa: Personer med hjärtproblem bör undvika ägg

En av de mest populära myterna om hjärthälsa är att ägg är skadligt för hjärtsjuka. Huvudargumentet är att äggulan är rik på kolesterol och förknippat med en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Men storskalig forskning har visat att det finns ett mycket litet samband mellan äggintag och hjärtsjukdomar. Att äta ett ägg om dagen hjälper dessutom att balansera nivåerna av dåligt och bra kolesterol hos de flesta.

11. Myter om hjärthälsa: Kokosolja är det bästa alternativet för personer med hjärtsjukdomar

Kokosolja är känt i många kulturer för sin hjärtskyddande effekt. Detta beror på bidraget av medelkedjiga triglycerider som ökar nivåerna av bra kolesterol eller HDL i blodet.

Denna olja innehåller dock 4 gånger högre koncentrationer av mättade fetter än animaliskt smör. Av denna anledning rekommenderar yrkeskunniga andra alternativ, som oliv- eller rapsolja.

Livsstilsförändringar är nyckeln till att skydda din hjärthälsa

Det finns många myter om hjärthälsa. Vissa av dem är sanna, medan andra saknar forskning och vetenskapligt stöd. Kom ihåg att konsultera en specialist innan du gör några förändringar i dina livsstilsvanor.

Generellt sett är det att äta en balanserad kost, träna minst 30 minuter om dagen, undvika rökning och gå på regelbundna läkarkontroller de bästa vanorna när det gäller att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sánchez A, Bobadilla M, Dimas B, Gómez M, et al. Enfermedad cardiovascular: primera causa de morbilidad en un hospital de tercer nivel. Rev Mex Cardiol. 2016; 27 (3): 98-102.
  • Falcón A, Falcón A, Yépez Ana. Riesgo cardiovascular y metabólico en una población selectiva. Estudio Camerisep. Rev. Venez. Endocrinol. Metab. 2007 ;  5( 2 ): 08-15.
  • Rodriguez M, Amigo R. Eficacia de un plan de entrenamiento físico en pacientes portadores de un infarto agudo del miocardio. Rev. Med. Electrón. 2010; 32 (3).
  • Tsimihodimos V, Gonzalez-Villalpando C, Meigs JB, Ferrannini E. Hypertension and Diabetes Mellitus: Coprediction and Time Trajectories. Hypertension. 2018 Mar;71(3):422-428.
  • Elagizi A, Lavie CJ, O’Keefe E, Marshall K, et al. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021 Jan 12;13(1):204.
  • Blesso CN, Fernandez ML. Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You? Nutrients. 2018 Mar 29;10(4):426.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.