5 livsmedel som ökar det dåliga kolesterolet

Vi listar livsmedel som ökar det onda kolesterolet som du bör undvika för en bättre livsstil.
5 livsmedel som ökar det dåliga kolesterolet
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2023

Kolesterol är en typ av fett som finns i livsmedel av animaliskt ursprung. Det är lika viktigt som alla andra lipider, eftersom det finns i slemhinnan i alla celler och är en föregångare till viktiga ämnen för kroppen. Livsmedel som ökar det onda kolesterolet bör dock undvikas i hälsosam kost.

Kolesterol delas in i två huvudgrupper:

 • Den goda typen absorberas i tarmen och transporteras i blodet med hjälp av lipoproteiner som kallas HDL. De når levern för att bland annat bilda hormoner, gallsalter och D-vitamin.
 • Däremot transporterar kolesterolet som är bundet till transportmediet som kallas LDL eller dåligt kolesterol, fetterna från levern till cellerna. Det vill säga omvänt. När LDL är mycket högt, blir artärerna igensatta.

Livsmedel som ökar det dåliga kolesterolet

De flesta livsmedel som ökar LDL är de som innehåller mättade fetter och transfetter. Nedan listar vi de som är mest skadliga för din hälsa.

1. Feta mejeriprodukter

Helmjölk innehåller mycket mättat fett. Ett enda glas innehåller 4,6 gram. För att undvika att höja ditt dåliga kolesterol kan du ersätta det med magrare mjölk eller vegetabilisk mjölk.

Detsamma gäller yoghurt, grädde, ostar och smör gjorda av helmjölk. För att leva en hälsosam livsstil, börja konsumera magrare produkter.

I magrare produkter har en del av fettet i mjölken avlägsnats. Samtidigt innebär dock denna process att även innehållet av fettlösliga vitaminer minskar. För att behålla de ursprungliga näringsegenskaperna tillsätter tillverkarna ibland de förlorade vitaminerna.

När det gäller ostar är det de hårdaste ostarna som innehåller mest kolesterol:

 • Gouda
 • Parmesan
 • Brie

De med lägre kolesterolinnehåll är följande:

 • Keso
 • Mozzarella
 • Feta
Mat som ökar det onda kolesterolet.
Om du väljer mejeriprodukter med låg fetthalt kan du delvis minska ditt intag av kolesterol.

2. Rött kött är livsmedel som ökar det dåliga kolesterolet

Kalvkött, nötkött och lamm är rika på kolesterol och mättade fetter. Lamm, till exempel, innehåller 11 gram fett per 100 gram.

För att undvika detta kan du välja magrare kött som kalkon, kyckling eller kanin. Se också till att välja magrare delar av djuret, det vill säga med mindre än 3 % fett.

Följande är bland de magrare delarna:

 • Entrecôte
 • Ryggbiff
 • Rostbiff
 • Filé
 • Bringa
 • Lägg

3. Ägg

Kolesterol har alltid förknippats med ägg. Den största andelen av dessa finns i äggulan som innehåller 27 gram totalt fett. Äggvita innehåller däremot inget kolesterol och denna kan du konsumera utan problem.

Eftersom ägg är ett livsmedel av högt biologiskt värde är detta et viktigt livsmedel i kosten. Det är känt att även om ägg innehåller 220 milligram kolesterol, innehåller de också fosfolipider, en typ av fett som kroppen lätt kan smälta. Dessa stör absorptionen och effekten av kolesterol i blodet.

Den rekommenderade mängden ägg per dag är ett helt ägg. Vill du äta mer än detta kan du bara äta vitan.

4. Korvar är livsmedel som ökar det dåliga kolesterolet

Korvar tillagas av kött och utsätts för härdningsprocesser, tillsatser av ätbara slaktbiprodukter och fläsk, vegetabiliska produkter, örter och kryddor. Dessa matas sedan in i en fläsktarm.

Några populära korvar är salami, chorizo och mortadella. Dessa typer av produkter innehåller mycket fett och salt. Till exempel innehåller chorizo 9-10 gram mättade fettsyror och 26 gram totalt fett per 100 gram.

5. Ultraprocessad mat

Ultrabearbetade och industrialiserade livsmedel innehåller mycket socker och mättade fetter och transfetter. En kost med enkelomättade eller fleromättade transfettsyror riskerar att öka totalkolesterolnivåerna, särskilt LDL-kolesterolet. Men inte nog med det, de bidrar också till att sänka den bra typen.

Transfetter produceras inte av kroppen och definieras som enkelomättade eller fleromättade fettsyror som har minst en dubbelbindning i transpositionen. Det vill säga, väteatomerna i dubbelbindningen av fettet är på motsatta sidor. I andra fetter, som kroppens matsmältningsenzymer har lättare att smälta, sitter de på samma sida.

Deras funktion är endast att ge energi. De förekommer i bland annat nötkött, i industriellt hydrerade oljor och vid stekning med fleromättade oljor.

Uppvärmning av olja vid höga temperaturer, minst 180 °C under lång tid, är en av de största källorna till transfetter.

Oljetyp, temperatur, tid och kvantitet påverkar oljenedbrytningsprocessen och bildandet av oxidationsföreningar och transfetter. Det är därför industriell och friterad mat är ohälsosam. Pommes frites friterad i olja innehåller till exempel 25 % transfetter.

Friterad mat.
Stekning är den mest ohälsosamma matlagningsprocessen, eftersom det vid denna skapas transfetter som kan orsaka olika sjukdomar.

Håll dig borta från mat som ökar det onda kolesterolet och ändra din kost

Du bör undvika konsumera ultrabearbetade livsmedel för att minska risken för kranskärlssjukdomar och att få i dig dåligt kolesterol. Försök att undvika att äta korv, stekt mat och feta mejeriprodukter, eftersom dessa är de huvudsakliga livsmedlen som ökar det onda kolesterolet.

De rekommenderade produkterna för att sänka kolesterolet är baljväxter, frukt och grönsaker, fisk och spannmål. Du måste dock åtfölja detta med en hälsosam livsstil.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.