Motivation eller disciplin: Vilket är viktigast?

Motivation kan ge oss ett "vad" och disciplin kan ge oss ett "hur". Båda dessa hjälper oss att etablera rutiner och vanor för att uppnå våra mål. Nedan delar vi med dig av nycklarna för att omsätta dessa i praktiken.
Motivation eller disciplin: Vilket är viktigast?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 08 juli, 2023

Motivation är det första steget till att agera, disciplin är det som hjälper oss följa igenom. Båda är nödvändiga på vägen för att nå de mål vi satt upp för oss själva.

Motivation är vad som inbjuder oss till att följa våra intressen och passioner, med spänningen att uppnå något; samtidigt som disciplin hjälper oss att ta sätta ena foten framför den andra för att komma dit vi vill. Läs vidare och lär dig några nycklar som hjälper dig att utöva motivation och disciplin i ditt liv.

Motivation och disciplin: vad var och en handlar om

Många människor tenderar att tänka på motivation och disciplin som ömsesidigt uteslutande. Som om motivation räckte för att utveckla disciplin eller tvärtom: som om disciplin var den nödvändiga insatsen för att upprätthålla motivationen.

Båda är nödvändiga för att förverkliga ett mål eller en prestation. När motivationen avtar kan disciplinen hjälpa oss att gå framåt. Och när den blir standardiserad och begränsar oss, kan motivationen ge nya förändringar.

Samtidigt kan både motivation och uthållighet ha sina stunder av sorg och ära; det vill säga det finns situationer där motivationens intensitet får oss att känna oss kapabla att flytta berg. Men det är bara logiskt att detta kommer att blekna med tiden.

Samma sak händer med uthållighet. Det finns dagar då det blir lättare att gå upp på morgonen och utföra de våra aktiviteterna. Vid andra tillfällen kommer vi i stället att göra det med större trötthet. Men uthållighet underlättar också vanebyggande.

Hur främjar man motivation?

Den elektroniska tidskriften Actualidades Investigativas en Educación menar att för att stimulera motivation är det viktigt att leta efter upplevelser som skapar känslor av stolthet och tillfredsställelse. Därför, om du vill utöva detta, kan du överväga följande rekommendationer:

Sök information och kunskap

Genom att använda filmer och vittnesmål, samt exempel på framgångar och misslyckanden hos personer relaterade till ditt intresse, får du hjälp att lära dig mer om vad du är intresserad av och upptäcka aspekter som du inte känner till och bli ännu mer entusiastisk. Det gör att du har mer resurser nära till hands. Motivation är nödvändigt för lärande.

Föreställ dig situationerna du längtar efter

För att uppnå mål, ställ dig själv följande frågor och föreställ dig hur det skulle se ut om du förverkligade dem. Vad skulle du vilja uppnå, vart skulle du vilja åka, hur skulle du känna när du når målet?

Lär dig känna igen dina känslor och hantera dem

Motivation kan attackeras av vissa tankar och känslor. Försök att identifiera vad du tycker, vilka aspekter som du har till din fördel och vilka som är emot dig och hur du känner. På så sätt kommer du också att se var du är starkast och var du behöver förbättra dig.

Ta hand om din inneboende och yttre motivation

Inre motivation är det som uppstår av interna skäl och är relaterat till dina passioner, värderingar och intressen. Yttre motivation är relaterat till yttre faktorer, såsom erkännande eller att tjäna pengar för att göra en resa.

Det är viktigt att du inte bara låter dig drivas av externt godkännande eller validering. Du måste också röra dig runt din interna kompass och uppmärksamma vad som får dig att må bra och uppfylld.

När det bara finns yttre motivation kan alla svårigheter få oss att känna att ingenting har varit värt besväret och därför att allt kan kännas som ett misslyckande.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Vad är yttre motivation och hur kan det påverka beteendet?

Hur främjar man disciplin?

Det är välkänt att för att ha disciplin måste man ställa saker och ting i ordning. Detta är viktigt för att förstärka andra dygder. Och utan disciplin är det ganska svårt att ha styrka och lugn inför hinder som kan dyka upp på vägen. Om du vill utöva disciplin kan du därför göra några av följande saker:

Sätt upp små mål

Om du tycker att det är svårt att hålla en rutin över tid är det en bra idé att börja med att skapa små vanor. Föreställ dig följande exempel: om du vill springa ett 10-kilometers maraton börjar du varje dag med att gå i rask takt i 30 minuter.

Lägg sedan till nya utmaningar. Innan du vet ordet av kommer du att ha skapat en viss vana och du kommer att vara motiverad att fortsätta utvecklas. Dessutom kommer du lite i taget närmare den plats du vill vara: att springa de 10 kilometerna.

Upprätta en rutin

Försök att sätta ett schema och organisera dig så att du kan ägna dig åt det du vill göra. Om du har svårt att koncentrera dig kan du välja att arbeta en kort stund, varva det med en paus och sedan fortsätta.

Pomodoro-tekniken är ett exempel på detta och denna teknik kan hjälpa dig att hantera den tid du lägger på uppgifter som kan kännas överväldigande. Kom ihåg att den tid du lägger på en uppgift kan vara mindre viktig än kvaliteten.

Eliminera distraktioner

Idag finns det lockbeten som kan avbryta eller ta bort ditt fokus, som mobilen och appar. Genom att begränsa distraktioner kan du förbättra din koncentration och, med det, disciplin.

Boka en arbetsplats

Att ha en plats där du är bekväm eller där du kan röra dig, uttrycka dig och expandera, utan att känna att du stör andra, hjälper dig att bli mer disciplinerad i de saker du gör. Ta hänsyn till ljus-, ljud- och temperaturförhållanden, eftersom det är faktorer som bidrar till trivsel och stimulerar till disciplin.

Träna och försök ha en bra kost

Avsätt en tid på dagen till att träna och äta en hälsosam kost. Förutom att förbättra ditt fysiska och mentala tillstånd, hjälper detta dig att ha tillräckligt med energi för att ägna dig åt projekt som stärker disciplinen i ditt liv.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Bouldering som väggklättring: så förbättrar du dina färdigheter

Motivation och disciplin i samspel: Om du vill så kan du

Både motivation och uthållighet kräver en gynnsam miljö. Det vill säga att kunna omge dig med människor som stimulerar dig att gå framåt, som respekterar din tid och stödjer dina mål. De människor som tar bort din energi, med sin rädda eller permanenta negativa blick, kan få dig att överskatta svårigheterna gällande de resurser du har.

Motivation ger oss syftet och matar den inre elden; disciplin hjälper oss att utveckla verktyg för att erövra målet. Därför är dessa inte motsatser, utan de kompletterar varandra. Båda är mekanismer för att odla och utvecklas på vägen för att uppnå det vi önskar.

Kom ihåg dessa viktiga ord: Där det finns en vilja, finns det en väg.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


    • Batista Silva, A., Gálvez Espinos, M., & Hinojosa Cueto, I. (2010). Bosquejo histórico sobre las principales teorías de la motivación y su influencia en el proceso de enseñanza-aprendizaje. Revista Cubana de Medicina General Integral, 26(2). http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252010000200017&lng=es&tlng=es.
    • Masacon, M. R. H., López, G. A. C., & Lára, G. A. J. (2017). Motivación: las teorías y su relación en el ámbito empresarial. Dominio de las Ciencias, 3(2), 311-333. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5889721
    • Polanco Hernández, A., (2005), “La motivación en los estudiantes universitarios.” Revista Electrónica “Actualidades Investigativas en Educación”, Vol., núm.2, pp.1-13. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=44750219

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.