Huvudvärk på grund av väderförändringar

Huvudvärk på grund av väderförändringar är kopplat till variationer i temperatur och miljö. Migrän är också en vanlig reaktion.
Huvudvärk på grund av väderförändringar
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 17 maj, 2023

Huvudvärk är ett mycket vanligt obehag med flera orsaker. Faktum är att de är ett av de vanligaste ospecifika symptomen som vår kropp upplever. Och konstigt nog finns det människor som påstår sig lida av huvudvärk på grund av väderförändringar. Ta reda på om detta är möjligt i den här artikeln, och varför det kan hända.

De väderförändringar vi syftar på är plötsliga variationer i temperatur, atmosfärstryck och även ljus. Alla dessa tillstånd är förknippade med obehag. Därför är det till exempel på våren vanligt att många lider.

Dessutom, inom huvudvärken hittar vi också migrän. Det är en typ av smärta som följer en rad egenskaper, eftersom de är mer intensiva och invalidiserande. Det har också visat sig att migrän liksom huvudvärk kan uppstå av väderförändringar.

Men vad är det som orsakar detta? I den här artikeln ska vi titta närmare på varför huvudvärk är relaterat till väderförändringar, samt vad man ska göra åt det.

Huvudvärk på grund av väderförändringar: varför uppstår det?

Det är ganska troligt att du någon gång har upplevt huvudvärk på plötsligt molniga dagar, eller inför plötsliga temperaturförändringar. Som vi redan har nämnt kan många meteorologiska faktorer vara underlag för denna situation.

Faktum är att det inte bara är så att olika miljöförhållanden kan utlösa huvudvärk, utan ibland också kan förvärra dem. Men även om det är väldigt vanligt, är det inte allvarligt. Det är en smärta som du vanligen kan lösa med smärtstillande medel och som inte bör orsakar ytterligare oro.

Forskare vet dock inte exakt orsaken till varför huvudvärk kan uppstå på grund av väderförändringar. Man tror att när vädret är instabilt kan detta skapa förändringar i koncentrationen av serotonin i vår hjärna. Dessa förändringar kan med andra ord leda till konsekvensen av att vädret ändrar vårt humör.

Serotonin är ett ämne som finns i våra nervceller som gör att nervimpulser kan överföras mellan dem. Det är den signalsubstans som är mest relaterad till humör, och även till huvudvärk.

Huvudvärk på grund av väderomslag.

En annan teori är att huvudvärk kommer från halskotorna. Som är allmänt känt så kan vissa äldre människor ofta känna av väderförändringar i sina ben. Samma sak är det som kan gälla för halskotorna; smärtan börjar då i detta område och detta är vad som skapar huvudvärk.

Du kanske är intresserad av: Naturläkemedel mot migrän hos barn

Vad är migrän?

Migrän är en typ av huvudvärk som har kännetecknen av att vara pulserande och lokaliserad. Anfallen kan vara ganska intensiva och dessutom åtföljas av andra symtom som illamående, kräkningar och yrsel. Migränepisoder kan vara upp till tre dagar i rad.

De flesta som lider av migrän är kvinnor. Denna typ av smärta visar sig också vanligtvis med hög känslighet för ljus och buller. Därtill kan också förändringar i vädret göra det värre. Mycket starkt solljus, vind, torr luft eller extrema temperaturer är nära relaterade.

Migrän är vanligare hos kvinnor än hos män, och intensiteten är förknippad med vissa väderförhållanden.

Ett annat förslag från oss om samma ämne: Behandla huvudvärk och stress med akupressur

Vad ska man göra åt  huvudvärk som uppstår vid väderförändringar?

För alla hälsoproblem eller ihållande obehag är det viktigaste att alltid rådfråga en läkare. Men som vi har nämnt tidigare är detta vanligtvis smärta som går över av sig själv eller med hjälp av smärtstillande medel.

De flesta läkare rekommenderar icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som ibuprofen eller paracetamol. Du måste dock vara medveten om att aldrig missbruka någon typ av medicin.

Det är också tillrådligt att vila ordentligt och hålla sig borta från mycket kraftfulla ljusstimuli eller brus, som det som orsakas av vinden. Huvudvärk är en obehaglig och besvärande situation och det är viktigt att ta det lugnt.

Det kan vara användbart att skriva ner de tillfällen då huvudvärken intensifieras eller dyker upp, samt notera om den åtföljs av andra symtom. Detta hjälper dig att relatera smärtan till orsaken och kunna lindra den innan den blir värre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.