Behandla huvudvärk och stress med akupressur

Syftet med denna teknik är att stimulera blodcirkulationen och göra musklerna avslappnade. För att balansera energin måste vi applicera tryck symmetriskt.
Behandla huvudvärk och stress med akupressur

Senaste uppdateringen: 13 april, 2019

Akupressur är en av de äldsta alternativa kurerna och appliceras för att lindra olika problem. För att utöva akupressur måste du lära dig hur du identifierar och arbetar med tryckpunkterna, som är platser på kroppen där nerver finns samlade, till exempel tinningarna. När du använder tryck på dessa platser på rätt sätt kan du stimulera blodflödet och göra musklerna avslappnade, vilket lindrar eventuell smärta.

Huvudvärk inträffar ofta som ett resultat av stress och spänningar. För att lindra detta problem och minimera effekterna ska vi ge dig några akupressurtekniker som du enkelt kan använda dig av hemma.

Hur du applicerar tryck med akupressur

När du applicerar tryck på alla platser på kroppen bör du se till att applicera samma tryck på motsvarande sida, så att det finns en energibalans.

För att stimulera området applicerar du jämt tryck, en långsam cirkelmassage eller starkare friktion, beroende på vilken typ av fysiskt problem du vill motverka. Tryck kan appliceras med fingrarna, knogarna, handflatan eller tummarna.

Akupressur mot huvudvärk och stress

Massera tinningarna

Dina tinningar finns på sidan av huvudet i höjd med ögonbrynen. För att veta exakt var de finns sätter du tummarna på utsidan av ögonbrynen och för dem runt en och en halv centimeter mot baksidan av huvudet. När du hittat dem trycker du varsamt och masserar båda tinningarna samtidigt motsols. Du kan göra denna massage i minst en minut samtidigt som du andas djupt.

Insidan av ögonbrynen

Ögonbryn

Precis ovanför näsryggen och på insidan av ögonbrynen finns två tryckpunkter som också kan hjälpa dig lindra huvudvärk och spänningar. I detta fall rekommenderar vi inte att du applicerar tryck, eftersom det kan vara obehagligt. Det är bäst att lätt massera med pekfingrarna i 30 sekunder.

Mellan lillfingret och handleden

Hitta punkten mellan ditt lillfinger och applicera konstant tryck i 30 sekunder. Sätt samma tryck på båda handlederna för att lägga märke hur huvudvärken som orsakas av spänningar lindras.

För total avslappning

Om du helt och hållet vill slappna av, bli av med stress och slippa huvudvärk kan du knyta din vänstra hand, med tummen ovanpå pekfingret. Tryckpunkten är precis där tummen och pekfingret möter varandra, ovanför och till vänster. Applicera tryck i 30 sekunder och upprepa samma process med den andra handen.

Använd akupressur på fötterna

Massera foten

Tryckpunkterna på fötterna är kopplade till organen i kroppen. För att stimulera dem och lindra huvudvärk kan du sätta tryck på områden mellan stortån och tån bredvid denna. Du bör använda tummen och trycka på den övre delen i 30 sekunder upp till en minut. Ett annat alternativ för att lindra huvudvärk och stress med akupressur är att applicera tryck på den lägre delen av din fot, bakom fotbenet, i 30 sekunder. Gör det på båda fötterna.

Detta kanske intresserar dig
7 naturliga kurer mot konstant huvudvärk
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
7 naturliga kurer mot konstant huvudvärk

Det rekommenderas att man använder naturliga kurer mot konstant huvudvärk. Här presenterar vi sju effektiva alternativ du kan prova redan idag.