Stickningar i huvudet: 10 möjliga orsaker

Stickningar i huvudet: 10 möjliga orsaker
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 13 april, 2023

Stickningar i huvudet är ett mycket vanligt symptom, men oavsett är det obehagligt. I de flesta fall är det inget att oroa sig för. Men det är inte heller något att ignorera om det inträffar ofta.

Vanligast förekommer stickningar i huvudet endast mycket sporadiskt och försvinner inom några timmar. Det är nästan alltid relaterat till migrän eller är ett tecken på stress.

Det finns sjukdomar, som diabetes eller multipel skleros, där stickningar i huvudet kan vara ett symptom. Därför är det inget som vi bör ignorera.

Egenskaper av stickningar i huvudet

Stickningar i huvudet känns som små stickningar eller pirrande i hårbotten utan att det finns någon synbar anledning till varför det uppstår. Många gånger involverar det även områden i ansiktet, såsom mun, tunga och öron.

Dessa stickningar är vanligtvis inte smärtsamma, men orsakar ibland sveda eller klåda. Det är inte ovanligt att de åtföljs av en känsla av domningar.

Det uppstår oftast plötsligt, varar en kort stund och försvinner sedan lika plötsligt. Men det är också möjligt att det kommer som en våg, som börjar med en mild känsla och sedan blir väldigt intensiv och efter ett tag sedan försvinner.

Möjliga orsaker till stickningar i huvudet

Många faktorer kan utlösa detta tillstånd. I allmänhet bör det inte vara en anledning till oro om det inte återkommer väldigt ofta eller är väldigt intensivt.

1. Stress och ångest

Ångest och stress är de vanligaste orsakerna till stickningar i huvudet. Dessa är reaktioner från kroppen och sinnet på stimuli som de uppfattar som hotande.

I dessa fall åtföljs symtomet ofta av en känsla av tryck över bröstet, yrsel, en klump i halsen och stickningar i andra delar av kroppen. Man kan också uppleva en psykologisk känsla av rädsla och oro.

En kvinna med ångest.
Stresstillstånd kan visa sig i olika fysiska former, såsom huvudvärk, hjärtklappning och stickningar.

2. Problem i halskotorna

Det cervikala området kan dra ihop sig och sjunka ihop. Dålig hållning orsakar denna effekt och en av konsekvenserna är stickningar i huvudet.

I dessa fall förekommer det också ofta smärta eller stickningar i nacken, huvudvärk, yrsel och svindel. Stickningarna kan också sprida sig till axlarna.

3. Stickningar i huvudet på grund av migrän

Migrän är en mycket vanlig sjukdom och ett annat tillstånd som ofta inkluderar stickningar i huvudet. Det uppträder vanligtvis före en svår huvudvärk och åtföljs av domningar i kraniet och ansiktet. Fotofobi och synstörningar är också vanliga.

4. Trauma

Skador på skallen, särskilt om de är milda, orsakar ofta stickningar i huvudet. Man kan samtidigt också ha ringningar i öronen, synproblem, yrsel, balanssvårigheter och även smakförändringar. Om skadan är mycket allvarlig kommer det också att uppstå allvarligare symtom.

5. Borrelia

Borrelia orsakas av bakterien Borrelia burgdorferi, som kommer in i kroppen genom ett fästingbett. Den kan bara överföra sjukdomen om den sitter fast vid kroppen i mer än 24 timmar.

Det orsakar stickningar i huvudet, händerna och fötterna. Det kan också förekomma frossa, feber, sjukdomskänsla och stelhet i nacken.

6. Herpes

Bältros genererar ofta stickningar. Denna form är en reaktivering av vattkoppsviruset. Stickningarna kan utvecklas till sveda och smärta.

Du kanske också är intresserad av: Fakta om och symptom på bältros

7. Tandproblem

Vissa tandproblem, som pulpit, parodontit och tandbölder, orsakar ofta stickningar i huvudet. De kan även skapa domningar i ansiktet och smärta. Liknande kan uppstå vid dysfunktion av käkleden.

8. Bihåleinflammation

Inflammation i nässlemhinnan och bihålorna, eller bihåleinflammation, orsakar ofta stickningar i huvudet. Detta är ett resultat av irritation av vissa nerver i ansiktet. Du kan också få huvudvärk, nästäppa och snuva.

9. Diabetes

Diabetes orsakar oftast en stickande känsla i extremiteterna. Men eftersom det också kan orsaka nervskador i ansiktet och huvudet är stickningar i dessa områden också vanligt.

10. Multipel skleros

En stickande känsla i huvudet är ett av de typiska symtomen på multipel skleros. Detta är en autoimmun sjukdom som påverkar nervsystemet. Förutom stickningar förekommer ofta också muskelsvaghet, inkoordination av rörelser, yrsel och minnesförlust.

En person med multipel skleros.
Patienter med multipel skleros behöver multidisciplinär behandling. Stickningar är bara en del av bilden.

Vad ska man göra mot stickningar i huvudet?

Vilka åtgärder som du behöver vidta beror på de faktorer som orsakar stickningarna i huvudet. Om symtomet uppträder med en viss frekvens, är det lämpligt att minska konsumtionen av socker och koffein. Oavsett är återfall en situation då du bör rådfråga en läkare.

Om stickningarna i huvudet åtföljs av andra symtom, såsom partiell eller total förlamning i ansiktet och stickningar i andra delar av kroppen, bör du kontakta sjukvården så snart som möjligt.

Om känslan sitter i mer än tre dagar bör du också uppsöka läkare. Vid associerade problem i tänderna är det lämpligt att gå till tandläkaren.

Regelbunden motion, hälsosam kost och rätt hållning när du sitter, står och sover är åtgärder som förebygger dessa besvärande stickningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.