Fakta om och symptom på bältros

Herpes zoster är en sjukdom som huvudsakligen drabbar vuxna över 50 år samt personer med försvagat immunförsvar.
Fakta om och symptom på bältros

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Bältros (även känt som herpes zoster) är en infektion som orsakas av VZV-viruset. Sjukdomen drabbar huvudsakligen nerverna under huden. Symptom på bältros inkluderar inflammation samt uppkomst av blåsliknande utslag. Dessa utslag dyker upp längsmed den drabbade nerven och är lätta att se.

Den drabbade huden blir irriterad, med små blåsor som följer nervens bana, oftast som ett bälte på ena sidan av kroppen. Därför kallas sjukdomen just för “bältros”. Blåsorna ger smärta som verkar bränna huden, vilket är varför den även kallas för “helveteseld”.

I majoriteten av fallen drabbar det äldre vuxna. Många ungdomar utsätts dock också för episoder, men dessa är vanligtvis lindriga. Sjukdomen har även värre komplikationer för äldre vuxna.

Orsaker till bältros

Orsakerna till bältros

Viruset som orsakar bältros är samma som orsakar vattkoppor. Det försvinner aldrig från kroppen, utan ligger istället kvar i ett latent tillstånd. Under vissa hälsomässiga omständigheter återaktiverar viruset nervnoderna.

Alla som drabbats av vattkoppor kan utveckla bältros. Normalt sett återaktiveras viruset hos dem som drabbats av temporära eller permanenta ändringar i immunförsvaret, antingen på grund av ålder, en annan sjukdom eller bruk av läkemedel (kortikoider, reumatismläkemedel, etc.).

Bältros är inte smittsamt, men en person som lider av det kan överföra viruset till någon som aldrig haft vattkoppor. Viruset kan överföras via direkt kontakt med blåsorna.

Vuxna över 50 år löper högre risk att utveckla sjukdomen. De som lider av nedsatt immunförsvar på grund av HIV är också i riskzonen. De som drabbats av vattkoppor (innan sin första födelsedag) kan också utveckla bältros.

Symptom på bältros

Symptom på bältros

Smärta är ett väldigt uppenbart symptom på bältros, och den uppstår innan blåsorna ens dykt upp. Detta eftersom viruset påverkar nerverna i läderhuden. I majoriteten av fallen dyker blåsorna upp 1-14 dagar efter den första känslan av smärta, och smärtan kan antingen vara mild eller allvarlig.

De första symptomen på bältros är:

  1. Klåda
  2. En kittlande känsla
  3. Stickningar
  4. Smärta

Under de inledande skedena kan följande symptom på bältros också dyka upp:

  • Feber
  • Huvudvärk eller generellt obehag
  • Gastrointestinalt obehag

Det huvudsakliga symptomet på bältros är utan tvekan blåsorna. I början är utslagen små, men de kan växa och förena sig med andra blåsor för att bilda stora sår. Normalt sett är tillväxtperioden för dessa sår 3-5 dagar. Senare bildas skorpor, vilket signalerar den avslutande fasen för sjukdomen.

I fall där viruset dyker upp på huvudet kan det påverka ens syn och hörsel. Om det drabbar den mandibulära nerven kan lesioner bildas i munhålan, på tungan eller i halsen. I sällsynta fall kan man förlora sitt smaksinne.

Diagnos och komplikationer

Allvarlig bältros

När man upptäckt symptom på bältros bör man ta sig till en läkare för en fysisk undersökning.

Om det råder oklarhet angående huruvida det verkligen rör sig om bältros kommer ett hudcellsprov tas från såren, vilket kan undersökas i ett labb. Ett blodprov är ytterligare ett sätt att ställa en säker diagnos.

Ländryggspunktur kan också användas för att diagnostisera sjukdomen, men endast när nervsystemet har drabbats. I atypiska fall kan det vara nödvändigt att genomgå ett Tzancktest, vilket innebär att man skrapar och testar vätskan som finns i blåsorna.

En av de vanligaste och allvarligaste komplikationerna är “ postherpetisk neuralgi”. Det drabbar 50% av patienter och består av smärta som många beskriver som brännande, elektrisk och outhärdlig.

I de allvarligaste fallen kan smärtan göra individen helt utslagen. Det värsta är att smärtan kan hålla i sig i flera veckor, månader, år och till och med hela livet.

Andra komplikationer kan involvera synproblem, när viruset finns nära ögat. I många fall kan effekten vara allvarlig. Ytterligare infektioner kan utvecklas på huden, såsom celluliter eller impetigo. I vissa fall producerar denna typ av herpes meningit.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.