Gå ner i vikt utan att vara hungrig - 6 strategier

Om du vill gå ner i vikt måste du skilja mellan hunger och törst. Känner du att du behöver äta någonting, drick ett glas vatten först för att känna efter att du verkligen är hungrig.
Gå ner i vikt utan att vara hungrig - 6 strategier

Senaste uppdateringen: 16 januari, 2019

Det är många som tror att om man vill gå ner i vikt innebär det att man måste gå omkring hungrigMen det går att gå ner i vikt utan att vara hungrig. Faktum är att är man hungrig hela tiden saktar man ner ämnesomsättningen mer och mer, vilket faktiskt gör att man lättare går upp i vikt.

Vi ska berätta om 6 enkla strategier som kan hjälpa dig att leva en bättre livsstil, och i och med det kommer du se att det är möjligt att gå ner i vikt utan att vara hungrig.

Strategier för att gå ner i vikt utan att vara hungrig

1. Undvik att hoppa över måltider

Ät regelbundna måltider om du vill gå ner i vikt utan att vara hungrig

När man hoppar över måltider sätter det igång kroppens energisparande mekanismer. Med andra ord börjar kroppen förbruka allt mindre energi och dessutom blir den nästa måltiden man äter mycket tyngre som ett resultat av hungersmärtorna.

Kroppen vill också försöka spara den energi som kommer in, och då speciellt som fett som den lagrar i buken. Fettdepåerna ökar risken för fettlever och hjärt- och kärlsjukdomar.

 • En viktminskningsstrategi där man inte behöver gå hungrig går ut på att man äter 3 huvudmål om dagen (frukost, lunch och middag) och med ett mellanmål emellan varje måltid.
 • Genom att äta på detta sätt får du i dig alla näringsämnen du behöver, motverkar förändringar i ämnesomsättningen och behåller din idealvikt.

2. Ät tillräckligt med fiber

Grönsaker och frukt ger dig fiber som gör att du tuggar maten mer noggrant och även hjälper hjärnan att känna sig mättare med mindre mat.

Från magens perspektiv hjälper lösliga fiber till att tömma magen och sväller och ökar i omfång, vilket förlänger mättnadskänslan.

Det tar längre tid för mat att passera tunntarmen, så äter man en bra mängd med fiber skapar det ett tunt skikt som hjälper till att balansera absorptionen av glukos, lipider och aminosyror.

Slutligen är fiber bra för att det stimulerar produktionen av magsyra och minskar kolesterolet.

Att äta fiber regelbundet och varje dag är viktigt när man vill gå ner i vikt utan att känna sig hungrig. Fiber finns i fullkorn, grönsaker och frukt.

3. Ät livsmedel av bra kvalitet

Välj rätt livsmedel

Extrakilon kommer ofta som ett resultat av att man äter onyttiga måltider och mellanmål.

Om du ofta äter sötsaker med raffinerat socker ökar du fettdepåerna i kroppen. Det har en direkt effekt på din vikt och din hälsa.

Så att lära sig att välja nyttigare livsmedel, speciellt till mellanmål, är väldigt hjälpsamt när man vill gå ner i vikt utan att vara hungrig. Ät sådant som innehåller mycket näringsämnen, och som har högt innehåll av bra kolhydrater och fiber, som:

 • Frukt
 • Fullkornskex (utan tillsatt socker)
 • Grönsaker
 • Magert protein som vissa typer av ost, tonfisk och yoghurt
 • Heta infusioner som grönt te och kamomillte
 • Choklad med minst 70% kakao
 • Nötter och frön

Om du har en svaghet för söta och salta livsmedel och ofta får sug efter sådan mat kan du i stället välja hemlagade alternativ:

 • Använd honung som sötningsmedel.
 • Förbered dina salta snacks hemma. Du kan även smaksätta lite med andra kryddor för att få mer smak.
 • Ät maträtter sötade med frukt i stället för med kommersiellt socker.

4. Håll oro och stress under kontroll

Många gånger är det stora hindret för viktnedgång en hemsk oros- eller ångestkänsla som kommer vissa stunder om dagen, ofta på eftermiddagen.

Den verkliga anledningen till detta sug efter mat är okänd, men specialister har flera hypoteser kopplade till oro:

 • Psykosomatisk bekvämlighet
 • Kognitiv distrahering
 • Försök att dölja andra känslor

Även om det inte är lätt att kontrollera oro och ångest är det inte omöjligt. Viljestyrka är ett absolut måste.

En effektiv hungerfri viktminskningsstrategi är att sätta mål som är lätta att nå som också får dig att lämna din bekvämlighetszon. Kom ihåg att du äter för att leva, inte tvärtom.

5. Drick tillräckligt med vatten

Törst förväxlas ofta med hunger

70% av människans kropp består av vatten, vilket gör det till en oumbärlig vätska för att leva. Men ofta dricker vi inte ens hälften av det vatten som våra kroppar behöver för att fungera som de ska.

Som ett resultat kan det ibland leda till att man förväxlar hunger med törst.

Enligt vissa studier beror denna förväxling på att det är samma nervmekanismer som stimulerar törst som stimulerar hunger, och de skiljer inte mellan de båda.

För att gå ner i vikt utan att vara hungrig är det viktigt att först dricka vatten när man känner sig hungrig liksom att dricka vatten efter att man har ätit.

Den ideala mängden vätska man ska få i sig varje dag är 6 till 8 glas.

6. Planera dina måltider

För att du ska kunna gå ner i vikt utan att vara hungrig måste du planera dina måltider innan du går till mataffären. Försök att planera en veckomeny innan du går ut och handlar mat. Genom att du planerar vet du vilka produkter och hur mycket av dem du behöver köpa.

Om du planerar innan lägger du mindre tid på att stå och välja och fundera mellan olika saker på mataffären. Och efteråt kan du laga dina maträtter i förväg och ha dem förberedda för när du ska äta eller frysa ner dem för senare tillfällen.

Att planera i förväg låter dig fundera över och bestämma vilken mat du tycker om att äta liksom hur du ska förbereda dem, så att du inte blir uttråkad över maten du äter.

Börja med dessa enkla strategier och du kommer på nolltid att gå ner i vikt utan att vara hungrig.

Är du redo att prova på redan i dag?

Detta kanske intresserar dig
Fyra goda och enkla desserter för diabetiker
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Fyra goda och enkla desserter för diabetiker

Varje dag tas nya och förbättrade recept fram för att göra dina måltider ännu bättre. Det är därför vi idag ska beskriva goda desserter för diabeti...