7 vanliga matkombinationer att undvika

Det finns många livsmedel som vi ofta kombinerar utan att inse att det kan göra dem svåra att smälta och till och med kan få oss att gå upp i vikt.
7 vanliga matkombinationer att undvika
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Bra matkombinationer är viktigare än du kanske tror. Att kombinera rätt livsmedel med varandra kan påverka din hälsa och vikt väsentligt. Med några enkla förändringar kan du uppleva stora förbättringar i kroppen. För det handlar inte om att äta mindre, utan att äta på ett bättre sätt, och därför är det bra att lära sig vilka vanliga matkombinationer man bör undvika.

Upptäck i dagens artikel vilka vanliga matkombinationer du bör undvika, och varför det faktiskt är viktigare än själva maten du äter.

Varför ska vi lära oss att kombinera?

Om du ​​följer våra riktlinjer kan det ge dig följande hälsofördelar:

 • En snabbare matsmältning utan störningar och som inte ger halsbränna eller gaser.
 • Mindre trötthet efter måltider, och mer energi.
 • Lättare att hålla vikten under kontroll, oavsett om man vill gå ner eller upp i vikt.
 • Bättre tarmfunktion.

På sikt kan du också förbättra andra kroniska besvär.

Vanliga matkombinationer att undvika

Det allra bästa är att så långt som möjligt undvika att kombinera alltför många livsmedel i samma måltid. Därför kan bufféer med en massa olika rätter, där man dessutom gärna äter alldeles för mycket, vara riktigt skadliga.

Nedan går vi igenom vilka matkombinationer du borde undvika, eftersom det är de som mest skadar hälsan.

1. Meloner med andra livsmedel

Melon tillsammans med andra livsmedel är en av de vanliga matkombinationer man bör undvika

Honungsmelon och vattenmelon äts ofta som en efterrätt eller som tillbehör till salt mat, men de bör inte kombineras med andra livsmedel.

De innehåller rikliga mängder vatten och fiber, och även om de innehåller en stor mängd vitaminer och mineraler är det någonting som kroppen inte kan tillgodogöra sig när man kombinerar dem med annan mat. Det är deras kalla natur som gör att man bör äta dem på tom mage och inte tillsammans med andra livsmedel.

 • Den bästa tidpunkten att äta honungs- eller vattenmelon är under fasta, direkt på morgonen eller på eftermiddagen, skild från all annan mat och även vatten.

2. Protein och stärkelse

En av de mest skadliga matkombinationerna, eftersom den bromsar ner matsmältningen och får dig att gå upp i vikt, är kombinationen av proteiner och stärkelse.

 • Protein: Kött, fisk, ägg, mjölk och mejeri, baljväxter, nötter och frön.
 • Stärkelse: Spannmål och livsmedel tillagade på mjöl (pasta, bröd, kakor), potatis, ris, stärkelserika grönsaker (pumpa, morötter, sötpotatis, rödbetor, kronärtskockor), majs, ärter.

Den typiska kombinationen med kött och potatis och andra liknande rätter kan man se på vilken meny som helst, men det är faktiskt inte den hälsosammaste kombinationen. Det bästa vore att välja en måltid antingen med protein eller stärkelse i kombination med sallad eller råa grönsaker.

3. Mejeriprodukter med andra livsmedel

Drick inte mjölk till maten

Mjölk och mejeriprodukter, en annan typ av proteinkälla, bör inte kombineras med någon annan mat. Om du inte vill ha problem med matsmältningen bör mjölk alltid drickas skilt från andra livsmedel.

 • En annan av de vanliga matkombinationer du bör undvika är mejeriprodukter som yoghurt eller ost tillsammans med stärkelse.
 • Ytterligare en dålig men rätt vanlig kombination som bör undvikas är yoghurt sötad med socker.

4. Frukt och stärkelse

Vanan att äta frukt till efterrätt är inte lika nyttig som du kanske tror, speciellt om måltiden du just har ätit innehöll stärkelse. Det gör nämligen att sockret i frukten jäser i magen och stoppar upp matsmältningen.

 • Man kan göra ett undantag om man äter en måltid med kött eller fisk tillsammans med sallad (det vill säga utan potatis eller annan stärkelse). Efter en sådan måltid, med mycket proteiner, passar det bra med en efterrätt med ananas eller papaya, två tropiska frukter rika på enzymer som underlättar matsmältningen.
 • Av samma anledning bör man alltid undvika att dricka juicer (som innehåller ännu mer socker) under måltider.

5. Olika typer av protein

Kombinera inte olika typer av protein i samma måltid

En portion protein per måltid är tillräckligt för att hålla en balanserad kost. Därför är det inte lämpligt att kombinera olika typer av protein, som kött med grönsaker.

Varje livsmedel har sina egna, speciella egenskaper, vilka aktiverar olika matsmältningsfunktioner. Blandar du olika livsmedel försvårar du för dessa naturliga processer.

6. Grönsaker passar inte bra till allt

Grönsaker går bra ihop med de flesta livsmedel, men det finns några vanliga matkombinationer man bör undvika med grönsaker:

 • Mjölk
 • Söt frukt
 • Vattenmelon och honungsmelon
 • Socker

7. Vatten under måltiden

Drick alltid vatten på fastande magen

Du bör varje dag dricka mellan 1 och 2 liter vatten. Men många som försöker följa denna goda vana gör det tyvärr på fel sätt, eftersom de ofta dricker det mesta under måltiden eller direkt efteråt.

Det leder till tyngd och svullnad i kroppen när vattnet blandas med magsaften och maten.

Det bästa är att alltid dricka på tom mage: när man fastar, direkt på morgonen och på eftermiddagen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.