5 sätt att snabbt behandla halsbränna

november 10, 2017
Medan du letar efter orsaken till halsbrännan kan du behandla den med naturliga kurer för att få snabb lindring.

Din mage innehåller naturliga syror som bryter ned maten du äter som en del av matsmältningsprocessen. Men för mycket syra kan leda till en brännande känsla som går från magen och uppåt, och om den når din mun kan det vara bra att kunna några kurer för att snabbt behandla halsbränna.

Innan vi går igenom sätt att snabbt behandla halsbränna borde du veta vilka huvudorsakerna är:

Vissa sätt att hantera halsbränna är:

Hur kan du snabbt behandla halsbränna?

Antacidum

Dessa mediciner har i uppgift att neutralisera magsyror och ge dig kortvarig lindring. Även om de säljs receptfritt kan de ha milda bieffekter som brukar försvinna ganska snabbt.

De vanligaste är:

 • Huvudvärk
 • Diarré
 • Yrsel

Vi vill poängtera att vissa inte borde ta dessa medel. Det inkluderar personer som:

 • Har njurproblem och intar antacidum med kalciumkarbonat eller aluminiumhydroxid.
 • Kvinnor som genomgår klimakteriet eftersom de minskar förmågan att uppta kalcium från livsmedel eller tillskott, vilket ökar risken för osteoporos.
 • Äldre vuxna samt alla med immunsjukdomar.

Om dessa medel ger dig bieffekter eller om en av riskgrupperna ovan gäller dig kan du prova ett av våra naturliga alternativ för att hantera problemet.

Basilika

Bunt med basilika

Basilika är en ört som ofta används för att smaksätta livsmedel. Några av fördelarna är följande:

 • Motverkar halsbränna och gas som ackumulerats i magtrakten
 • Förbättrar matsmältningen och hjälper mot sura uppstötningar och relaterade problem
 • De essentiella oljorna i basilikan reglerar magsyror
 • Tack vare dess antibakteriella verkan tar den bort skadliga bakterier i de vävnader som skadats av syran
 • Basilika kan motverka magkramper och sura uppstötningar

Du kan ta basilikan som te eller helt enkelt tugga bladen när halsbrännan visar sig.

Aloe vera

Aloe vera-juice kan hjälpa dig med halsbrännan eftersom den hjälper dig med matsmältningen. Det är viktigt eftersom din mage då behöver mindre syra för att utföra matsmältningen. Aloe vera ger även matstrupen ett skyddande lager. Detta minimerar skadan från syrorna som uppstår vid sura uppstötningar. Aloe har dessutom anti-inflammatoriska egenskaper som hjälper ditt matsmältningssystem och motverkar att det producerar för mycket syra.

Det är bäst att ta aloe som juice eller äta en tesked av det. Om du inte tycker om smaken kan du blanda det med honung eller någon annan frukt för att det ska bli godare.

Bikarbonat

Sked med bikarbonat

Bikarbonat har ett alkaliskt pH som hjälper till att reglera kroppens pH. Det kan hjälpa mot halsbränna och lindrar förstoppning. Bikarbonat bör dock inte användas av personer som har:

Ingredienser

 • 1 tesked bikarbonat
 • 2 dl vatten

Instruktioner

 • Lägg en tesked bikarbonat i vatten. Blanda ordentligt och drick.
 • Du kan dricka det varje dag om du dagligen får halsbränna. Ta det dock bara när problemet uppstår.

Rödalmsbark

Den inre barken på rödalmen har medicinska krafter som kan hjälpa till att snabbt behandla halsbränna. Barken ger ett naturligt skydd för membran som är inflammerade och irriterade, samt din mage och matstrupen. Rödalmsbarken torkas och mals och används i kapslar eller direkt i vatten för att tillreda ett te.

Den rekommenderade dosen är en halv matsked i 4 dl vatten. Du kan dricka det under dagen. Det förekommer inte några allvarliga bieffekter av att ta rödalm, men det rekommenderas inte för gravida kvinnor eller kvinnor som ammar.

Om halsbränna

Kvinna med eld vid magen

Halsbränna kan bli allvarligt om det händer regelbundet. Du kan använda de rekommendationer vi gett ovan för att lindra smärtan, snabbt behandla halsbränna och minimera de negativa effekterna på dina slemhinnor. Det är dock viktigt att avgöra vad som utlöser halsbrännan för att kunna motverka problemet från roten, annars kommer ingen av kurerna ha någon långvarig effekt.

Det är bäst att uppsöka en läkare för att identifiera den riktiga orsaken och behandla den. Huskurerna ovan är ett fantastiskt sätt att motverka problemet direkt och fortsätta med ditt liv.

McRorie, J. W. (2018). Heartburn. Nutrition Today. https://doi.org/10.1097/NT.0000000000000244

Naliboff, B. D., Mayer, M., Fass, R., Fitzgerald, L. Z., Chang, L., Bolus, R., & Mayer, E. A. (2004). The effect of life stress on symptoms of heartburn. Psychosomatic Medicine. https://doi.org/10.1097/01.psy.0000124756.37520.84

Nandal, U., & Bhardwaj, R. L. (2012). Aloe vera: A valuable wonder plant for food, medicine and cosmetic use – a review. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research.