10 konstiga symptom på gastroesofageal refluxsjukdom

Även om du kanske tillskriver dem andra tillstånd är det rekommenderar att ta hjälp från en specialist om du lider av dessa symptom, så att du kan verifiera om du lider av sura uppstötningar och kan få rätt behandling.
10 konstiga symptom på gastroesofageal refluxsjukdom

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sura uppstötningar, eller gastroesofageal refluxsjukdom, inträffar när innehållet i magen, såsom mat, magsafter eller syror, går upp i matstrupen mot munnen. Även om det inte alltid når munnen tenderar det att ta sig upp i matstrupen, runt 40 cm, och kan orsaka en brännande känsla eller surhet.

Sura uppstötningar uppstår när kroppen är lutad eller ligger ned efter att den ätit mycket eller fet mat. Det händer enklast under natten, när du lägger dig ned för att sova. Om du ofta har det problemet rekommenderar vi att du sover med huvudet upphöjt snarare än horisontellt.

Gastroesofageal refluxsjukdom är det vanliga tecknet, men det finns andra konstigare symptom som vi ska berätta om idag.

1. Större salivproduktion

Ett av de första symptomen på gastroesofageal refluxsjukdom är större salivproduktion, och det kan hända medan du äter.

Kvinna med sura uppstötningar

Det händer för att salivkörtlarna förbereder smältningen av maten.

2. Lunginflammation

Lunginflammation är nog en av de minst väntade symptomen på gastroesofageal refluxsjukdom.

 • Det beror på att magsyrorna färdas upp i matstrupen och inte bara orsakar irritation, utan i vissa fall även når lungorna.
 • Om det händer kan du få en lunginfektion som ett resultat av de sura uppstötningarna.

3. Bröstsmärta

Det tredje konstiga symptomet på gastroesofageal refluxsjukdom är mer associerat med hjärtattacker än uppstötningar. I många fall beror bröstsmärta faktiskt på sura uppstötningar, men även om det inte är allvarligt bör du ta dig till en läkare om du märker av det.

4. Sur smak i munnen

Surhet i munnen

När magsafter går upp i matstrupen kan de ge en sur smak i halsen och munnen.

 • Smaken stannar kvar i flera timmar och förstör smaken av din mat.
 • Vissa associerar det med brist på munhygien eller leverproblem. Snarare än att leva med tvivel bör du kolla upp om det beror på gastroesofageal refluxsjukdom.

5. Snarkningar och andningsproblem när man sover

Upplever du andningsproblem? Förvärras de under natten? Det kan vara på grund av gastroesofageal refluxsjukdom, som ger upphov till en “vissling” när uppstötningen reser sig från magen. Magsafter kan även nå luftrören och orsaka irritation såväl som infektioner med episoder av hosta och andfåddhet under natten.

6. Problem med att smälta mat

När gastroesofageal refluxsjukdom är tyst och inte behandlas i tid kan magsafterna i matstrupen lämna ärr och brännskador.

Det kan börja påverka passeringen av mat eftersom du börjar uppleva en obehaglig känsla när du äter.

 • Den vanligaste känslan är kliande när man sväljer.
 • Sura eller kryddiga livsmedel orsakar större problem.
 • För att det inte ska hindra dig från att ha en varierad kost ska du försöka behandla sura uppstötningar så snart som möjligt.

7. Halsbränna

Sveda i bröst och hals

Ett annat konstigt symptom på gastroesofageal refluxsjukdom händer när magsafterna reser sig i matstrupen. Känslan kan variera från person till person och vara svår att identifiera, inledningsvis. Beroende på intensiteten kan du uppleva ett milt obehag eller en intensiv smärta i bröstet.

8. Kväljningar

Det är känslan som uppstår när syran tar sig upp i strupen. I vissa fall kan det orsaka kräkningar.

 • Om det händer ofta kan det förstöra tandemaljen och orsaka tandproblem.

9. Dyspepsi

Dyspepsi är ett matsmältningsproblem som kommer med obehag i den övre delen av magen. Ibland är det smärtsamt och kommer alltid som ett symptom på gastroesofageal refluxsjukdom.

Vissa kan känna:

 • Uppsvälldhet
 • En känsla av att vara för mätt
 • Magsmärta
 • Rapningar

Om du har dessa symptom är det rekommenderat att träffa en läkare för att förebygga komplikationer såsom sår och cancer.

10. Rethosta

Ett annat symptom på gastroesofageal refluxsjukdom är att det kan ge en känsla av att ha en klump i halsen.

Det är väldigt obehagligt och får dig att vilja hosta eller harkla dig ofta.

Känn igen de konstiga symptomen på gastroesofageal refluxsjukdom

Lär dig om symptomen

Har du märkt av ett eller flera av dessa symptom hos dig själv eller någon som står dig nära? I så fall är det rekommenderat att söka hjälp hos en specialist för att ta reda på om du lider av sura uppstötningar.

Med en tidig diagnos är det enklare att behandla, och det räcker vanligtvis att ändra några vanor eller justera kosten.

Huvudbild från © wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.