Fördelarna med mizunakål: Näringsvärde och tillagning

Du har förmodligen ätit mizunakål mer än en gång utan att veta det. Här kommer vi att berätta allt om denna intressanta ingrediens.
Fördelarna med mizunakål: Näringsvärde och tillagning
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Mizunakål är en nyttig grönsak som man kan använda i många olika rätter, till exempel sallader. Den innehåller en stor mängd antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen, samt en hög koncentration av vitaminer. Fördelarna med mizunakål innebär att det kan vara en bra idé att införliva denna speciella grönsak i din kost.

Det är faktiskt en av de vanligaste grönsakerna i de flesta industriellt beredda sallader som säljs i matbutikerna. Men väldigt få människor känner till och kan identifiera denna bladgrönsak.

Fördelarna med mizunakål: Näringsämnen och vitaminer

Det första man lägger märke till är ofta mizunakålens mycket karaktäristiska utseende. Det är en grönsak med lite fransiga blad som säljs i gröna buntar. Du hittar den vanligtvis förpackad i plastpåsar, vilket säkerställer dess färskhet.

Ur näringssynpunkt är dess innehåll av C-vitamin och vitamin A värt att lyfta fram. Den innehåller också mikronäringsämnen från B-vitamingruppen och ett antal mineraler i små proportioner. Det som utmärker sig mest är dock mängden antioxidanter.

Denna bladgrönsak innehåller en stor mängd fytonäringsämnen. Dessa element kan neutralisera bildandet av fria radikaler, vilket hjälper till att upprätthålla homeostas. Dessutom är de också viktiga för att reglera inflammation.

Slutligen får vi inte glömma det höga fiberinnehållet. Fiber är viktigt för god tarmhälsa och peristaltik.

fördelarna med mizunakål
Mizunakål ingår i många kommersiellt förberedda salladsblandningar som redan har tvättats.

Fördelarna med mizunakål och hälsan

Nu ska vi berätta om de viktigaste hälsofördelarna du får ta del av om du regelbundet inkluderar mizunakål i din kost. Se dock bara till att du äter det som en del av en varierad och balanserad kost.

Förbättrar immunsystemet

C-vitamin är ett viktigt element för att säkerställa att immunsystemet fungerar som det ska. Genom att hålla nivåerna inom rätt intervall minskar du riskerna att utveckla någon av många infektionssjukdomar, till exempel andningsbesvär. Detta visas i forskning publicerad Frontiers in Immunology.

Friskare hud

Den höga halten av A-vitamin i mizunakål är nyckeln till att förebygga många problem med hudens hälsa, enligt en studie publicerad i Nutrition in Clinical Practice. Det påskyndar inte bara sårläkning, utan förbereder också vävnaden för exponering för solljus. Detta minimerar skadorna i samband med ultraviolett strålning.

Fördröjer åldrandet

Antioxidanter som näringsämnen är viktiga element för att förhindra åldrande. Genom att de hjälper till att neutralisera fria radikaler hindras dessa från att ackumuleras i vävnader, vilket skyddar mot utveckling av sjukdomar och fysiologiska problem.

Enligt en rapport publicerad i den medicinska tidskriften Current Aging Science är regelbundet intag av en stor mängd antioxidantiska föreningar ett av de mest effektiva sätten att bromsa åldrandet.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Ät fem frukter och grönsaker om dagen och lev längre

Förhindrar utveckling av tarmproblem

Fiber är något som bidrar till tarmhälsan. Det är ett osmältbart element som ökar avföringens volym, vilket stimulerar peristaltiken och fungerar som ett energisubstrat för bakterierna som utgör tarmfloran.

Möjliga risker med konsumtion

Den enda risken att äta mizunakål är om du gör det utan att rengöra den ordentligt i förväg. Du bör tvätta den försiktigt under rinnande vatten för att ta bort all smuts och alla jordpartiklar.

Men när du hittar den i matbutiken är den vanligtvis förpackad, och detta kan innebära att den redan är rengjortd. (Läs på förpackningen om så är fallet).

Gör sallader med mizunakål

Det bästa sättet att ta del av fördelarna med mizunakål är att tillsätta den i olika sallader, tillsammans med andra grönsaker som också ger näringsämnen av hög kvalitet. Du kan också mixa ner den i en juiceblandning, men detta förstör fibrerna mekaniskt.

Ingredienser

  • 1 tomat
  • 1 lök
  • 1/2 salladshuvud
  • mizunakål
  • solrosfrön efter smak
  • En ask färskost
  • Extra jungfruolivolja och salt
solrosfrön
Solrosfrön ger inte bara mer tugg i salladen, utan bidrar också med näringsämnen.

Så här gör du:

För att förbereda din mizunakålsallad, börja med att tvätta alla grönsaker noggrant under rinnande vatten. Strimla sedan mizunakålen och salladsbladen i ganska små bitar. Hacka tomat och lök i tärningar med en kniv.

Lägg sedan dessa ingredienser i en skål och strö över några skedar solrosfrön ovanpå. Tillsätt färskost i små bitar och avsluta med några droppar extra jungfruolivolja och salt efter smak. Du kan också lägga till andra örter eller kryddor, till exempel oregano.

Mizunakål: en nyttig grönsak

Mizunakål har många egenskaper som är fördelaktiga för din hälsa, särskilt när du inkluderar denna grönsak som en del av en balanserad och varierad kost. Den ger antioxidanter och vitaminer av hög kvalitet, vilka är viktiga element för att förebygga många kroniska och komplexa sjukdomar.

Dessutom kan du hitta denna grönsak nästan överallt. Den säljs vanligtvis färdigsköljd i slutna påsar, vilket garanterar att den är färsk och att den håller ett tag. Den är billig och mångsidig för användning i många olika rätter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, Pecoraro M, Perna S, Liguori G, Rondanelli M, Cena H, D’Antona G. The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. PMID: 33193359; PMCID: PMC7655735.
  • Polcz ME, Barbul A. The Role of Vitamin A in Wound Healing. Nutr Clin Pract. 2019 Oct;34(5):695-700. doi: 10.1002/ncp.10376. Epub 2019 Aug 7. PMID: 31389093.
  • Galvan YP, Alperovich I, Zolotukhin P, Prazdnova E, Mazanko M, Belanova A, Chistyakov V. Fullerenes as Anti-Aging Antioxidants. Curr Aging Sci. 2017;10(1):56-67. doi: 10.2174/1874609809666160921120008. PMID: 27659261.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.