Snabba och goda sallader med endiver och granatäpple

En sallad med endiver och granatäpple ger dig fiber av hög kvalitet samt antioxidanter som kan hjälpa till att förbättra din hälsa. Dessutom är detta en väldigt välsmakande smakkombination.
Snabba och goda sallader med endiver och granatäpple
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

En sallad med endiver och granatäpple är en maträtt som du rutinmässigt kan inkludera i din kost. Den bidrar med många viktiga mikronäringsämnen , liksom antioxidanter som kan hjälpa dig att hålla dig frisk. Det bästa med den här typen av sallad är att den är väldigt lätt och snabb att svänga ihop!

I den här artikeln delar vi med oss av receptet på denna läckra sallad. Men du måste först veta att kostens kvalitet beror på energibalansen och variationen. Med andra ord är det viktigt att du får de kalorier du behöver för att hålla en sund vikt, samt att äta mat från olika livsmedelsgrupper för att säkerställa ett adekvat näringsintag.

Näring i endiver och granatäpple

Innan du börjar med förberedelserna för att göra dessa sallader med endiver och granatäpple ska vi berätta om hälsofördelarna med den. För det första utmärker sig granatäpplet för sina antioxidativa förmågor.

Denna frukt innehåller antocyaniner, ett vattenlösligt vakuolärt flavonoidpigment. Forskare har upptäckt att denna typ av fytonäringsämnen kan förebygga utvecklingen av kroniska sjukdomar.

Detta beror på att de kan neutralisera bildandet av fria radikaler, vilket modulerar oxidation i vävnader och organ, samt dämpar inflammation. Den här egenskapen är viktig för att bromsa åldrandet.

granatäpple
Granatäpplen är rika på antioxidanter som bekämpar fria radikaler och därmed förebygger oxidativ stress och för tidigt åldrande.

Å andra sidan måste vi nämna den stora portion fiber som endiver tillhandahåller. Fiber är ett osmältbart ämne som kan förbättra matsmältningssystemets hälsa.

För det första kan det förhindra förstoppning genom att öka storleken på bolus. Dessutom, som en studie publicerad i International Journal of Food Sciences and Nutrition visar, skyddar regelbundet intag mot koloncancer.

Den här artikeln kan också intressera dig: Så kan du behandla förstoppning utan laxermedel

Sallader med endiver och granatäpple

Ingredienser:

 • 1 stor eller 2 små endiver
 • 1 granatäpple
 • 1-2 vitlöksklyftor
 • extra virgin olivolja
 • vinäger
 • salt

Så här gör du:

 1. Det första du behöver göra är att tvätta endiven väl för att ta bort all smuts. Skär den sedan i små bitar och lägg i en salladsskål.
 2. Öppna granatäpplet och ta ut de ätbara fröna. Det är ett mycket enkelt steg. Skär den bara i hälften med en kniv och plocka ut alla frön, som är den ätbara delen. Lägg dem sedan i salladsskålen, över endiven.
 3. Nu är det dags att göra dressingen, hemligheten för alla typer av sallad. För att göra detta, hacka vitlöksklyftan och lägg den i en liten skål. Tillsätt sedan lite finkornigt salt och en skvätt olivolja. Dessutom är det viktigt att tillsätta ett par matskedar vinäger och röra ihop allt. När du är klar med dressingen, häller du den över salladen.

En annan variant på salladen

Om du gillade föregående recept, uppmuntrar vi dig att prova det här också. Även om den innehåller mer kalorier är den också väldigt välsmakande. I denna sallad använder vi svartpeppar – en krydda som har visat sig kunna stimulera fettoxidation, eftersom det innehåller capsaicin.

granatäpple
Tillsatsen av peppar och rostad majs gör denna sallad matig och smakrik.

Ingredienser:

 • 1 endiv
 • majskorn, lätt rostade i stekpanna
 • 1 granatäpple
 • extra virgin olivolja
 • vinäger
 • sylt från röda bär
 • salt
 • nymalen svartpeppar

För flera goda och nyttiga recept, läs den här artikeln: Fem detox-sallader som rensar tarmen

Så här gör du:

 1. Även i detta recept börjar du med att tvätta endiven och skära den i små bitar. Lägg bitarna i en skål. Plocka sedan ut granatäpplekärnorna såsom vi förklarade ovan och lägg dem i skålen över endiven.
 2. Lägg sedan till en handfull rostad majs, lätt krossad i en mortel. Detta tillför ett krispigt element till din sallad.
 3. Nästa steg är att göra dressingen. För att göra den, vispa ihop en matsked olivolja, två matskedar vinäger, en tesked sylt samt salt och peppar efter smak, i en liten skål.
 4. När denna blandning är emulgerad, häll den över salladen. Nu är din sallad klar att serveras! Se till att blanda väl så att alla endivblad får en smak av dressingen.

Sallad med endiver och granatäpple, en nyttig maträtt

Som du ser så är sallader med endiver och granatäpple väldigt lätta och snabba att göra. Du kan servera dem som förrätt eller som tillbehör till en proteinkälla, som kött eller fisk.

Dessa sallader ger dig antioxidanter och en bra portion fiber, vilket är viktigt för att matsmältningssystemet ska fungera ordentligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Winter AN, Bickford PC. Anthocyanins and Their Metabolites as Therapeutic Agents for Neurodegenerative Disease. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 22;8(9):333.
 • Gianfredi V, Salvatori T, Villarini M, Moretti M, Nucci D, Realdon S. Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. Int J Food Sci Nutr. 2018 Dec;69(8):904-915
 • Varghese S, Kubatka P, Rodrigo L, Gazdikova K, Caprnda M, Fedotova J, Zulli A, Kruzliak P, Büsselberg D. Chili pepper as a body weight-loss food. Int J Food Sci Nutr. 2017 Jun;68(4):392-401

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.