Fem teer som kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Teer i samband med en nyttig kost minskar vätskeretention och kan hjälpa dig att gå ner i vikt.
Fem teer som kan hjälpa dig att gå ner i vikt
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vissa teer och infusioner hjälper kroppen att avlägsna vätskor och gifter samtidigt som de faktiskt ger fibrer. Det är därför det är ett bra när du vill bränna fett och sänka kolesterolet. Idag berättar vi om några goda teer som är bra att kombinera med kosten och som kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Det är dock viktigt att poängtera att de teer vi berättar om idag inte är några mirakelmedel. De behöver dessutom kombineras med en nyttig och balanserad kost för att kunna fungera och ge önskade resultat.

Genom att örterna interagerar med maten du äter får du inte bara hjälp med vikten utan håller också viktiga organ som levern och bukspottkörteln i gott skick. Läs vidare för att lära dig om vilka teer som kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Fem teer som kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Grönt te

Grönt te kan hjälpa dig gå ner  vikt

Grönt te  är rikt på antioxidanter som katekiner och isoflavoner. Dessa ämnen hjälper kroppen att motverka för tidigt cellulärt åldrande. De sätter också igång cirkulationen och ämnesomsättningen, vilket hjälper till att motverka att artärväggarna förhårdnas.

Tack vare dess kalium- och magnesiuminnehåll hjälper grönt te dessutom till att avlägsna överflödiga vätskor från kroppen. Grönt te finns i olika former, och de är alla gynnande för hälsan:

 • Du kan dricka det som te: antingen varmt eller kallt, som det är eller blandat med andra ingredienser.
 • Grönt te finns även som pulver, vilket du kan blanda i olika rätter eller drycker, till exempel i smoothies.
 • Du kan äta det som kapslar: observera dock här att kvaliteten beror på bearbetning och ursprung. Kontakta en specialist för den rekommenderade dosen för dig.

Kronärtskocka

Kronärtskocka är en annan växt som kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Den har egenskaper som underlättar för kroppen att göra sig av med överskottsvätska. I teform är kronärtskocka ett diuretikum, vilket även betyder att det hjälper till att avlägsna toxiner.

Andra fördelar med kronärtskocka:

 • Det innehåller höga halter av olika mineraler som är mycket viktiga för ämnesomsättningen: magnesium, kalcium, järn och kalium.
 • Det hjälper till att reglera matsmältningen och påskynda ämnesomsättningen, vilket gör att du känner dig mättare snabbare och under en längre period. På så sätt kan du lättare kontrollera att du inte äter för mycket och äta en mer balanserad kost.

Fucus

Fucus hjälper mot vätskeretention

Fucus är en brunalg och finns att få tag på i många olika varianter. Den innehåller stora mängder kalium och magnesium vilket är varför den är effektiv för att avlägsna överskottsvätskor från kroppen. Fucus är även rik på algin, ett ämne som kan absorbera upp till 100 gånger sin egen vikt i vatten. Det ökar ytterligare effektiviteten i att motverka vätskeretention.

Dessutom innehåller fucus kolhydrater och har goda laxerande och diuretiska egenskaper. Någonting annat som är speciellt med denna havsväxt är dess höga jodinnehåll, vilket innebär att den också är bra för att stimulera sköldkörteln.

De vätskedrivande egenskaperna är vad som gör fucus så effektiv vid viktminskning. Utöver det finns det dock inga tydliga bevis som visar att den på något annat sätt skulle hjälpa dig att gå ner i vikt.

Cayennepeppar

Att dricka te på cayennepeppar ökar kroppens kaloriförbränning och är därför bra för att hjälpa dig att gå ner i vikt.

Liksom de övriga teerna på vår lista har även cayennepeppar egenskaper som motverkar vätskeretention. Genom att regelbundet konsumera cayennepeppar kan du öka ämnesomsättningen med upp till 25%.

 • Ta en tesked cayennepeppar om dagen, utspritt mellan lunch och middag. Du kan strö det över maten eller blanda det i drycker.
 • Cayennepeppar kan hjälpa dig att gå ner i vikt endast om det är en del av en balanserad och hälsosam kost.

Te på stjärnanis

Stjärnanis hjälper kroppen att avlägsna gifter

Stjärnanis är en annan växt som också kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Ett te på stjärnanis fungerar som ett utmärkt diuretikum som hjälper kroppen att göra sig av med toxiner och vätskor mer effektivt.

Ingredienser

 • 2 1/2 dl vatten
 • 2 eller 3 stjärnanisfrön

Instruktioner

 • Koka upp vattnet och lägg i stjärnanisfröna. Drick en gång om dagen.

Myntate

Myntate gör att kroppen känner sig mättare efter måltider, vilket gör att du kan äta mindre och bränna fler kalorier. Och liksom de andra teerna vi berättat om är detta också bra mot vätskeretention och hjälper därigenom kroppen att minska på vattenvikten.

Ingredienser

 • 2 1/2 dl vatten
 • 1 tsk myntablad (15 g)

Instruktioner

 • Koka upp vattnet och tillsätt myntan när det börjat koka.
 • Låt dra i några minuter.
 • Sila och drick.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fei T., Fei J., Huang F., Xie T., et al., The anti aging and anti oxidation effects of tea water extract in caenorhabditis elegans. Exp Gerontol, 2017. 97: 89-96.
 • Rothenberg DO., Zhou C., Zhang L., A review on the weight loss effects of oxidized tea polyphenols. Molecules, 2018. 23 (5): 1176.
 • Ludy MJ., Moore GE., Mattes RD., The effects of capsaicin and capsiate on energy balance: critical review and meta analyses of studies in humans. Chemical Senses, 2012.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.