10 överraskande hälsofördelar med grönt te

Bland dess många egenskaper kan grönt te förebygga diabetes eftersom det assisterar i att kontrollera dina blodsockernivåer.
10 överraskande hälsofördelar med grönt te
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Det finns gott om anledningar till varför grönt te har varit en stor del av asiatiska kulturer i flera sekel. Drycken är rik på antioxidanter och näringsämnen som har otaliga fördelar för din kropp, stärker dina naturliga försvar och förebygger sjukdom – och detta är bara några av de hälsofördelar med grönt te vi ska tala om idag.

Utöver allt detta vet vi även att grönt te kan hjälpa dig tappa vikt och förebygga kroniska problem som cancer.

Vet du redan vad grönt te kan göra för dig? I dagens artikel bjuder vi in dig att upptäcka ytterligare tio överraskande hälsofördelar med grönt te och anledningar till varför du bör dricka det regelbundet.

1. Rikt på antioxidanter

Antioxidanter är kemiska beståndsdelar som ansvarar för att bekämpa effekterna från skadliga molekyler, såsom fria radikaler. Grönt te är en rik källa till antioxidanter, och tack vare det är det en fantastisk bundsförvant i kampen mot vissa kroniska sjukdomar och för tidigt åldrande.

2. Kan förebygga cancer

Vissa studier har visat att grönt te är lovande för att bekämpa diverse typer av cancer.

En studie som genomfördes av forskare vid McGill University i Montreal, Kanada, fann att antioxidanterna i grönt te kan minska risken för prostatacancer. I en annan studie observerade man att risken för lungcancer minskade med 18%.

Forskare i Kina har länkat konsumtion av grönt te med minskad risk för utveckling av cancer i magen, bukspottkörteln, matstrupen, prostatan och grovtarmen.

3. Bättre hjärthälsa

Hjärthälsa

Samma antioxidantinnehåll gör att grönt te kan reglera dåliga kolesterol i blodomloppet och förhindra att plack byggs upp i dina blodkärl.

Tack vare denna fördel tror man att reglerad konsumtion av drycken kan sänka risken för hjärtsjukdom och andra problem relaterade till hjärt- och kärlhälsa.

Vi rekommenderar att du läser 10 ofta ignorerade symtom på hjärtsjukdom

4. Förbättra din leverhälsa

Din lever ansvarar för att filtrera ut gifter som byggs upp i blodet och påverkar din hälsa. När dessa gifter byggs upp kan de allvarligt påverka funktionen hos dina andra organ.

Att dricka en kopp av denna dryck varje dag kan vara precis vad du behöver för att rensa din lever och se till att den fungerar ordentligt. Regelbunden konsumtion hjälper dessutom till att förebygga inflammation och skada från gifter såsom alkohol.

5. Stimulerar ämnesomsättningen och främjar viktnedgång

Vi kan inte tala om hälsofördelar med grönt te utan att nämna att det kan förebygga och minska viktuppgång. En studie fann att denna drycks förmåga att förebygga oxidering av fett i kroppen hjälpte deltagare att gå ned i vikt över en period på tre månader.

Man har upptäckt att denna tesort hjälper till att snabba på ämnesomsättningen, förbättrar förmågan att bränna kalorier och vidare skyddar din hjärthälsa.

6. Främjar hälsosam matsmältning

Grönt te i kopp

Grönt te har en milt laxerande effekt som hjälper till att förebygga och behandla förstoppning, utöver att minska gaser, uppsvälldhet och andra problem med matsmältningen.

7. Förebygger diabetes

Vissa egenskaper hos grönt te kan hjälpa till att kontrollera blodsockernivåerna och förebygga diabetes. Nyligen genomförd forskning har visat att det till och med kan förebygga utvecklingen av diabetes typ 1, utöver att hjälpa personer hantera typ 2.

8. Hälsofördelar med grönt te: förbättra tandhälsan

Traditionell, kinesisk medicin har använt denna typ av te för att skydda tänderna, bekämpa infektioner i munnen och kontrollera problem med dålig andedräkt.

9. Förebygger artrit

Flera studier har visat att grönt te är en kraftfull smärtlindrade som bekämpar inflammation, vilket gör den till en användbar behandling för reumatoid artrit och andra inflammerande sjukdomar.

Att dricka denna dryck kan stoppa kroppens inflammationssvar och till och med förebygga nedbrytningen av brosk hos personer som lider av dessa sjukdomar.

10. Stärk immunförsvaret

Det höga innehållet av antioxidanter, vitaminer och mineraler i grönt te hjälper immunförsvaret och ger en positiv effektivt i behandlingen av diverse infektioner, såväl som vanliga andningsproblem såsom förkylning och influensa.

Vad säger du om dessa hälsofördelar med grönt te? Räcker de för att få dig att börja dricka denna dryck, eller konsumerar du den kanske redan regelbundet?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.