10 naturliga laxermedel mot förstoppning

Eftersom äpplen innehåller stora mängder pektin kan de naturligt hjälpa till att reglera dina tarmprocesser, inklusive att behandla diarré och förstoppning.
10 naturliga laxermedel mot förstoppning

Senaste uppdateringen: 11 mars, 2019

Om du lider av förstoppning ligger det i ditt intresse att känna till vilka alternativ som finns för dig i form av naturliga laxermedel. Din kost bör redan omfatta livsmedel som innehåller höga halter av fiber samt livsmedel som yoghurt, som upprätthåller en frisk tarmflora.

Naturliga laxermedel är livsmedel eller örter som hjälper dig att rengöra dina tarmar. Det är viktigt att skilja på de två typerna av laxermedel eftersom den ena har en mycket kraftfullare effekt och kan ha vissa biverkningar.

Typer av naturliga laxermedel

Genom att titta på vilken typ av laxerande effekt de har på kroppen kan vi dela in laxermedel i följande kategorier:

Direktstimulerande medel

Dessa laxermedel “retar” tarmmusklerna och har vissa komponenter som också verkar på tjocktarmen för att hjälpa dig att uträtta dina behov. De verkar också på tarmväggarna och ökar produktionen av vätskor samt minskar tarmarnas förmåga att absorbera natrium och klor.

Dess negativa biverkningar är baserade på den tid som dessa direktstimulerande medel verkar på kroppen. När de intas kan de verka i upp till 8 timmar. Det rekommenderas att du tar dem innan du lägger dig för att sova på kvällen.

Toalett

Bulkmedel

Dessa laxermedel är fulla av kostfiber och ger volym till din avföring, behåller vatten och återfuktar väggarna i tarmen. Dessutom främjas tarmmuskelrörelserna på det mest naturliga sättet, vilket i sin tur hjälper dig att uträtta dina behov. Dessa inkluderar lösliga och olösliga fibrer.

Den här typen av laxermedel är mycket skonsammare än direktstimulerande medel och rekommenderas som ett första steg för att behandla förstoppning. Vi rekommenderar att du kombinerar dessa behandlingar med probiotika, som naturlig yoghurt.

Osmotiska medel

Denna typ av laxermedel fungerar genom att öka mängden vatten i tarmen, vilket mjukar upp avföringen. De påminner om bulkmedlen eftersom de innehåller mycket mineraler och tvingar kroppen att tömma tarmen.

Körsbär är ett exempel på ett osmotiskt laxermedel. Effekterna är starka och kräver att du dricker stora mängder vatten och isotona vätskor för att återställa vätskebalansen.

Magont

Hur du väljer laxermedel

Bland de mest skonsamma laxermedlen återfinns bulkmedlen, vilka inkluderar följande:

Äppeljuice och olivolja

Blanda 1 dl äppeljuice med 1 dl olivolja. Drick detta innan sänggåendet.

Körsbär och honung

Koka upp 2 dl vatten och tillsätt 6 körsbär. Stäng av värmen och låt blandningen dra övertäckt över natten. På morgonen silar du bort körsbären och tillsätter en matsked honung. Behåll körsbären och ät dem under loppet av dagen.

Aloe vera

Skiva ett aloe vera-blad. Koka upp innehållet i en kastrull med vatten. När det svalnat häller du allt i en burk utan att sila och ställer den i kylskåpet. Du bör endast konsumera detta två gånger i veckan.

Detta laxermedel rekommenderas inte för gravida kvinnor, kvinnor som ammar eller personer som går på antikoagulantia (blodförtunnande medel).

Aloe

Druv- och linfröjuice

Mixa ungefär 1,5 dl vindruvor tills du får en slät juice, och tillsätt en matsked linfrön i pulverform. Drick på morgonen max en gång i veckan.

Ricinolja

Detta är ett laxermedel som används utvärtes. Blöt en handduk eller kompress i ricinolja som värmts på svag värme. Placera den sedan på korsryggen eller ländryggen. Täck så att värmen består längre. Applicera en gång per dag. Vi rekommenderar inte att du äter ricinolja.

Livsmedel som fungerar som naturliga laxermedel

Förutom aloe vera och körsbär finns det andra effektiva livsmedel som fungerar som laxermedel. Innan du börjar använda något av dessa bör du försöka ta reda på vad som orsakar dina magproblem.

Förstoppning kännetecknas av att en person uträttar sina behov mindre än tre gånger i veckan eller har en torr och hård avföring.

Matsmältningsproblem kommer som ett brev på posten när du har en ohälsosam kost. Brist på motion, en stillasittande livsstil, vätskebrist, fett och raffinerat mjöl kan också orsaka förstoppning. Om du vill ha en frisk tarm måste du ändra lite på din livsstil.

Några rekommenderade livsmedel:

Groblad

Denna växt har sitt ursprung i Indien och innehåller massor av fibrer som kan lindra dina problem. Det kan absorbera vatten, tillföra volym till avföringen samt hjälpa dig att uträtta dina behov.

Äpplen

Både röda och gröna äpplen innehåller pektin som främjar sunda tarmrörelser, mjukar upp avföringen (tack vare deras fiberinnehåll) och hjälper dig att få resultat.

Ät ett äpple om dagen eller en liten portion efter middagen. Vi rekommenderar att du äter dem råa eller torkade tillsammans med en portion körsbär.

Äpplen

Bananer

Detta är en annan frukt som innehåller stora mängder fibrer (och kalium) och därmed utgör ett naturligt laxermedel.

En banan bidrar med 12% av ditt dagliga rekommenderade fiberintag. Och de innehåller också oligosackarider som färdas direkt till tjocktarmen, främjar matsmältningen och hjälper dig att uträtta dina behov.

Lök

Lökar bör alltid ha en given plats i din kost. De är inte bara välsmakande, utan skyddar också kroppen från sjukdomar, patogener och andra problem. Och lök utgör ett lovande naturligt laxermedel.

Råa grönsaker

När du äter råa grönsaker producerar din kropp magsyror naturligt, och de kan även bidra till att främja tarmfloran.

Innan du tar till andra lösningar bör du prova dessa naturliga laxermedel för att behandla tarmproblem och förstoppning.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.