Ett glas vin är lika bra som 1h motion

Ett glas vin om dagen erbjuder många hälsofördelar. Men kom ihåg att inte överskrida denna mängd och att du bör komplettera med en motionsrutin.
Ett glas vin är lika bra som 1h motion

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Vissa studier tyder på att konsumtion av ett glas vin om dagen kan vara lika bra för din hälsa som motion. Kan du tänka dig det?

Det kan inte ersätta motion, men kraften hos druvorna kan göra mycket för din hälsa. Vill du veta hur det kommer sig att ett glas vin om dagen sägs vara lika bra som en timmes motion?

Forskningen som stödjer teorin om ett glas vin

Studien genomfördes på University of Alberta i Kanada. Forskarna upptäckte att rött vin innehåller ett ämne som kallas resveratrol som erbjuder liknande förmåner som de du får från en timmes träning på gymmet.

Ett glas rött vin om dagen är bra för hjärtat. Det visste vi redan. Nu kan vi lägga till andra fördelar till listan. Genom att dricka ett glas rött vin om dagen kan du:

 • Förbättra din fysiska prestationsförmåga
 • Öka din muskelstyrka
 • Reglera blodflödet till hjärtat

The Journal of Psychology publicerade också en studie om att resveratrol kan fungera som komplement till fysisk träning. Den ledande forskaren Jason Dyck säger att ett glas vin till middagen är den perfekta mängden.

Självklart är det fortfarande en överdrift att hävda att “det är bra för min hälsa och gör att jag slipper gå till gymmet”.

Forskarna är också tydliga med att det bara är rött vin som besitter dessa fördelar och att det trots dessa inte bör konsumeras varje dag, utan snarare varannan (till middagen den ena kvällen, men inte nästa).

Nu när du vet, rusa inte iväg och köp litervis med vin med förhoppningen att du kan sluta träna.

Vin
Det är viktigt att komma ihåg att ett glas vin inte är ett substitut, utan bara ett komplement, för en hälsosam motionsrutin.

Till exempel kan du dricka vin på måndagar, onsdagar, fredagar och söndagar och träna på tisdagar, torsdagar och lördagar. Eller tvärtom. Det är en enorm fördel att inte behöva träna 6 dagar i veckan!

Om du dricker mer än ett glas vin om dagen, eller dricker varje dag och har en stillasittande livsstil, kommer tyvärr den magiska effekten gå förlorad.

Andra hälsofördelar med rött vin

Vi vet redan att det kan komplettera din träning, men vad mer är ett glas vin om dagen till middagen bra för?

Minskar risken för hjärt-kärlsjukdom

Rött vin hjälper de som är i riskzonen för hjärtinfarkt att undvika ischemiska sjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar samt åderförkalkning.

Bekämpar kolesterol

I och med att det är en sådan stor källa till antioxidanter bidrar rött vin till att minska nivåerna av det onda kolesterolet (LDL) och öka nivåerna av det goda kolesterolet (HDL). Det balanserar även nivån av triglycerider i blodet.

Stärker immunförsvaret

Om du tenderar att bli sjuk ofta kanske det beror på att ditt immunförsvar har sänkts eller försvagats. Att dricka rött vin kan stärka immunförsvaret och göra dig mindre benägen att ådra dig infektioner, förkylningar och allergier. Perfekt för temperaturförändringarna som följer med ankomsten av vintern!

Minskar allergier

Rött vin har en utmärkt antihistaminverkan, vilket gör det perfekt för säsongsbetingad allergi. Det är också antibakteriellt.

Ett glas vin

Förbättrar hudens hälsa

Detta beror på dess höga innehåll av antioxidanter och vitaminer. Det förebygger för tidigt åldrande, rynkor och åldersfläckar. Att dricka rött vin hjälper dig att se yngre och mer strålande ut!

Minskar inflammation

Om du har ramlat och skadat dig eller om du lider av en sjukdom som orsakar svullnad (artrit, ödem, mm.), tveka inte att dricka ett glas rött vin till middagen.

Förbättrar blodflödet

Så snart det kommer in i kroppen börjar rött vin fungera som en perfekt antikoagulant. Det rekommenderas dock inte för de som lätt blöder.

Är laddat med näringsämnen

Rött vin ger många mineraler och spårämnen, såsom:

 • Magnesium
 • Litium
 • Kalcium
 • Kalium
 • Järn
 • Zink

Främjar matsmältningen

Det rekommenderas att dricka rött vin med ost och kött för att bättre smälta proteinerna de innehåller och för att lindra sura uppstötningar.

Det har också visat sig bidra till att förebygga magsår.

Rött vin och druvor

Förebygger njursten

I själva verket är det bra för njurfunktionen och urinvägarna i allmänhet. Det rekommenderas för de som är benägna att utveckla till exempel njursten eller urinvägsinfektioner.

Skyddar hjärnan

Resveratrol (vår vän som kompletterar vårt gymmande) stödjer också våra mentala funktioner. Det kan hjälpa patienter med Alzheimers eller de som är i riskzonen för att utveckla denna sjukdom.

Ett glas rött vin kan till exempel bidra till att återställa mentala funktioner som minne och koncentration.

Förebygger cancer

Undersökningar bekräftar att de flavonoider som finns i vin kan vara mycket viktiga för att förebygga prostatacancer.

Kvinna med vinglas

Är bra för ögonen

Antioxidanterna i rött vin skyddar ögonen från många sjukdomar, som till exempel diabetesretinopati och makuladegeneration.

Ytterligare fördelar

Som om allt ovan inte vore nog har rött vin även följande fördelar:

 • Minskar risken för att utveckla hemorrojder.
 • Motverkar symtomen på åderbråck.
 • Sänker blodtrycket.
 • Balanserar insulinnivåer i blodet.
 • Stoppar formationer och ansamling av fett på magen.
 • Bekämpar gingivit.
 • Lindrar halsont.
 • Frigör endorfiner, vilket ökar känslan av välbefinnande.
 • Mildrar konsekvenserna av en stillasittande livsstil.
 • Rengör gommen och tungan.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.