Enkla vanor du kan ändra för att förbättra din hälsa

Det finns några enkla vanor som drastiskt kan hjälpa dig att förbättra din hälsa och ditt välbefinnande. Lär dig allt om dem i den här artikeln.
Enkla vanor du kan ändra för att förbättra din hälsa
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 23 juni, 2023

Du behöver inte göra många uppoffringar för att njuta av ett hälsosammare liv. I följande artikel får du lära dig om några enkla vanor du kan ändra för att förbättra din hälsa. Börja så snart som möjligt och njut av resultatet!

Enkla vanor du kan göra för att förbättra din hälsa

Vit fisk på ett fat.
Fisk har stor risk att bli förorenad. Därför måste du säkerställa korrekt förvaring och tillagning.
 • Att laga mat istället för att äta ute kan bidra till att förbättra din hälsa. Detta eftersom att du kommer att kunna välja naturliga ingredienser och hälsosammare sätt att laga mat. Om du äter ute, försök äta näringsrika och balanserade måltider.
 • Gör juice med alla frukter du köper. Du kan göra vilka kombinationer du vill. Det här kommer att bli roligt och hälsosamt. Tänk dock på att juicer inte är lika hälsosamma som hela frukter, enligt olika medicinska tidskrifter.
 • Undvik friterad mat för att förbättra din hälsa. Under friteringsprocessen sker förändringar i oljorna som genererar giftiga föreningar som går över in i maten. Därför är det alltid bäst att undvika fritering.
 • Använd olivolja och balsamvinäger till allt. Undvik köpedressingar som är dåliga för din hälsa, som majonnäs. Använd olivolja, äppelcidervinäger eller modenavinäger (och väldigt lite salt) istället.
 • Ät råa gröna grönsaker. Förutom sallad kan man göra olika rätter med till exempel spenat. Till exempel förklarar Argentine Nutrition Society dess egenskaper i en intressant spanskspråkig publikation, som talar om hälsosamma frukter och grönsaker i allmänhet.
 • Välj grekisk yoghurt för att få mer protein. Som denna artikel från University of Florida visar innehåller denna yoghurt också mindre kalcium och laktos.
Enkla vanor: yoghurt
Att äta grekisk yoghurt är ett utmärkt sätt att öka mängden protein i din kost.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 3 smoothies för att rensa och ge näring åt levern

Några enklare vanor för att förbättra din hälsa

 • Välj kanel framför socker. För att ge en godare smak till dina desserter eller kaffe finns inget bättre än en kanelstång! Faktum är att det finns otaliga fantastiska fördelar med kanel.
 • Tillaga naturlig glass hemma. Du kan använda vilken frukt som helst, förbered helt enkelt en smoothie och ställ in i frysen så har du en naturlig glass när det är varmt ute eller när du är sugen på något sött. Försök dock att undvika missbruka konsumtionen av denna goding, eftersom för mycket sockerkonsumtion inte är bra för kroppen.
 • Säg adjö till kolsyrade drycker. Läsk är dåligt för din hälsa på otaliga sätt. Det finns inget bättre än vatten för att återfukta oss själva, och naturlig juicer på sommaren.
 • Ät frukt till efterrätt. Desserter med choklad, grädde, grädde och socker kommer att öka fettet i din kropp och kan också skapa obalans i blodsockernivåerna. Frukt är mycket bättre, eftersom de ger färre kalorier och är hälsosammare. Rådgör med din nutritionist för att ta reda på exakt vilka “bidrag” du kan välja utan att äventyra din hälsa.
Konsumera frukter
Desserter med choklad, grädde, glass och socker ökat fettet i din kropp och kan också skapa obalans i blodsockernivåerna. Välj frukt istället.
 • Välj alkoholfria drycker. Även om det ofta rapporteras att ett glas vin eller ett glas öl om dagen “har stora hälsofördelar”, är sanningen att alkoholkonsumtion medför många risker, särskilt i överskott eller om det upprätthålls över tiden.
 • Ät mer råris. Närmare bestämt, håll dig till allt som är fullkorn snarare än raffinerat; det ger dig mer fiber. Detsamma gäller mjöl, pasta och socker. USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) har till och med utfärdat en rapport som beskriver fördelarna med råris för kroppen.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: 9 trick för att leva längre och bättre

Andra saker att tänka på

 • Satsa på havregryn. Detta är en ingrediens som enligt forskning, kan hjälpa till att balansera kolesterolet och glukosnivåerna, och även andra stora fördelar för kroppen.
 • Cykla till jobbet. Lämna bilen och strunta i kollektivtrafiken. Detta är inte bara ett fantastiskt och roligt sätt att få mer motion, det är också bra för miljön!
övningar för effektiv viktminskning
Att cykla till jobbet är ett bra sätt att hålla sig i form. Dessutom är det fantastiskt för miljön!
 • Laga egen lunch till jobbet. Köp inte färdigmat (särskilt snabbmat eller skräpmat) på kontoret, eftersom skräpmat orsakar skador som ökade nivåer av fett och kolesterol i kroppen.
 • Respektera det hälsosamma antalet dagliga måltider. Istället för att äta två stora måltider, ät fyra medelstora måltider och två små (mellanmål). Det finns studier som har analyserat matvanorna hos vissa populationer som lyfter fram vikten av denna typ av daglig måltidsplanering.
 • Börja dagen med en god frukost. Ovannämnda forskning belyser vikten av detta, eftersom det ger den energi som kroppen behöver i början av dagen. Det ska vara väldigt komplett och balanserat.
 • Välj avokado istället för smör. Du kan breda på det på samma vis och det är mycket hälsosammare. Du kan använda avokado på både bröd och kex. Det finns också många fler alternativ än bara mosad avokado eller guacamole, såsom exempelvis avokadoolja.
Byt smör mot avokado som enkla vanor du kan ändra för att förbättra din hälsa
Du kan använda avokado istället för smör för att förbättra din hälsa.
 • Lite animaliskt fett är bra. Men ät det inte varje dag, eftersom detta medför hälsorisker, men du kan rådgöra med din dietist för att lägga till detta på ett sunt sätt i kosten, och ge dig själv en “godisbit” under veckan.
 • Säg ja till marinara och nej till vita pastasåser. När du gör pasta (fullkornsvete), välj en hälsosammare sås, som marinara (så länge den är tillagad med hälsosamma metoder och ingredienser). Vita såser innehåller grädde och mjöl, som inte är bra för din hälsa om du konsumerar dem i överskott.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Ät fem frukter och grönsaker om dagen och lev längre

Några sista tips för att förbättra din hälsa genom att ändra enkla vanor

 • Ät mindre portioner. Det är inte nödvändigt att äta tills magen är proppfull. Faktum är att stora portioner leder till att vi konsumerar fler kalorier utan att märka av det, enligt specialiserade publikationer.
 • Tugga maten långsamt. Ta tid och tugga långsamt och utan brådska, som rekommenderas av specialister i denna publikation. Detta hjälper också till att förbättra din matsmältning.
 • Högst två brödskivor per måltid. Även om det är gott som tillbehör och mellanmål bör du minska ditt brödintag, och detta gäller även fullkornsbröd. Som FAO säger i detta dokument, kan överdriven konsumtion av bröd leda till fettansamling.
 • Använd mindre tallrikar som hjälp till att förbättra din hälsa. Många gånger äter vi först med ögonen och sedan med magen. Men om du bara tar en portion på en liten eller medelstor tallrik, kommer detta förmodligen att hjälpa dig att minska dina portioner.
 • Ät inte när du har tråkigt. När du kommer till den där stunden på dagen när du inte gör någonting eller tar en paus, är det sannolikt att du öppnar kylskåpet “för att se vad som finns”. Gör något annat, och undvik att äta av tristess eller ångest. Ät bara när du verkligen är hungrig.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.