3 smoothies för att rensa och ge näring åt levern

Utöver att  förbättra vår kosthållning och äta livsmedel som rensar vår lever är det viktigt att vi undviker vanor som tobak och alkohol, samt en stillasittande livsstil.
3 smoothies för att rensa och ge näring åt levern
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Levern är kroppens största organ och även det som har flest ansvarsområden. Den renar blodet, syntetiserar enzymer och protein samt rensar bort gifter och skadliga metaller som kan göra oss sjuka.

Det hade varit bra om vi varje dag hade tänkt på vad det är vi stoppar i oss. Ovanor som tobak, en stillasittande livsstil, alkohol och olika typer av mediciner kan också vara farligt för levern.

I denna artikel erbjuder vi dig att prova 3 fantastiska smoothies för att rensa och ge näring åt levern. Vilken kommer du att prova idag?

1. Smoothie med rödbetor och citron

rena levern

Varför är det hälsosamt för min lever?

Rödbetan är en av de bästa grönsakerna för att rena levern då den reglerar blodtrycket och för med sig många viktiga näringsämnen.

Dess röda, intensiva färg visar på att den innehåller mycket antioxidanter som är viktiga för att rena levern och främja dess hälsa.

Detsamma gäller för citron. Denna frukt för med sig stora mängder C-vitaminer och mineraler, något som hjälper levern att filtrera blodet och rensa bort gifter.

Ingredienser

 • 1 rödbeta
 • Citronjuice
 • 200 ml vatten

Tillredning

 • Tvätta först den kokta rödbetan ordentligt.
 • Skär den sedan i bitar och lägg i mixern.
 • Häll i vattnet och citronjuicen. Mixa i några minuter för att få en homogen dryck med en fin färg. Drick den på morgonen.

2. Smoothie med selleri och persilja för att rena levern

rena levern

Varför är det hälsosamt för min lever?

Det är möjligt att du inte vet om det: persilja är ett av de bästa livsmedlen för att rena levern och njurarna naturligt. Denna växt är rik på vitamin A och C samt mineraler som järn och magnesium.

Alla typer av frukter och grönsaker med en bitter eller syrlig smak är bra för levern. Kronärtskockor och groddar är också väldigt hälsosamt.

Detsamma gäller för selleri. Om du tycker om selleri kommer du att gilla den här smoothien, som är rik på mineraler och framförallt är vätskedrivande. Genom att dricka den behåller du vätskebalansen och rensar bort de ämnen som kroppen inte behöver.

Ingredienser

 • 1 tesked persilja
 • 1 selleri
 • 1 gurka
 • 200 ml vatten

Tillredning

 • Tvätta alla ingredienser. Skär sedan ingredienserna i bitar för att underlätta processen i mixern.
 • Lägg i sellerin, persiljan, gurkan och vattnet. Du kommer att få en grön smoothie som är väldigt hälsosam och bra för att rena levern.

Smoothie med morötter, äpple och rädisor

rena levern

Varför är det hälsosamt för min lever?

Rädisor är bra för att naturligt avgifta kroppen och höja syrenivån i blodet. De innehåller även enzymer som är bra för att rena levern. Det är ett naturligt komplement som du lätt kan inkludera i dina sallader.

Vi rekommenderar att du läser: Hur du kan rena levern naturligt

I denna smoothie använder vi också ett äpple och en morot. Det är en medicinsk kombination som är rik på mineraler och vitaminer som stärker levercellerna, och det tar även bort överflödigt fett och gifter som kan försvåra leverns funktioner.

Äpple är bra för att det sänker kolesterolet, och morötter ger energi och stärker immunförsvaret.

Ingredienser

Tillredning

 • Tvätta alla ingredienserna ordentligt. Du behöver inte skala äpplet eftersom det innehåller pektin, ett kraftigt ämne som främjar levern.
 • Skär alla ingredienserna i bitar och lägg dem i mixern tillsammans med ett glas vatten för att få en homogen dryck. Den kan smaka lite “starkt” men vi försäkrar att det är värt att ta den varje morgon.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.