Fördelarna med att äta fullkornspasta

Fullkornspasta sticker ut på grund av dess kostfiberinnehåll. Regelbundet fiberintag är förknippat med en lägre risk för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar på medellång och lång sikt.
Fördelarna med att äta fullkornspasta
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 18 oktober, 2022

Vet du fördelarna med att äta fullkornspasta? Pasta är bland de mest populära livsmedlen runt om i världen. Det har goda organoleptiska egenskaper och ger en god dos energi. Det är också otroligt mångsidigt.

Det är att föredra att använda fullkornspasta, eftersom det har flera hälsofördelar jämfört med raffinerad eller vit pasta. I den här artikeln berättar vi om dess egenskaper och varför du ska välja den.

Fullkornspasta är en källa till fibrer

I motsats till vit pasta innehåller fullkornspastan en betydande mängd fiber. Detta näringsämne är viktigt för hälsa i mag-tarmkanalen. I själva verket är konsumtionen av detta ämne kopplad till mikrobiotans hälsa, enligt en artikel publicerad i tidskriften Cell Host & Microbe.

Detta näringsämne hjälper också till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar på medellång och lång sikt. Faktum är att flera studier relaterar konsumtionen av fiber till minskad kardiovaskulär risk.

Å andra sidan hjälper detta ämne till att modifiera lipidprofilen något genom att delvis blockera intag av kolesterol.

pastaratt
Något som skiljer fullkornspastan från vit pasta är att den innehåller fibrer.

Läs vidare för att lära dig mer:Att ersätta kommersiella flingor med fullkorn

Att äta fullkornspasta ger en större mättnadskänsla

Fullkornspasta har fördelen att det främjar lägre blodglukos- och insulintoppar än dess raffinerade sort. Detta minskar sannolikheten för att drabbas av reaktiv hypoglykemi och ökad aptit strax efter att ha ätit. Därför är det definitivt ett bättre livsmedel än den vita sorten när det gäller att skapa mättnad.

God hantering av mättnadsmekanismen är avgörande för alla som vill gå ner i vikt. En av anledningarna till att människor avbryter sina dieter är matångest. Detta beror främst på dåliga matval, vilket leder till en konstant aptit.

Att välja mat rik på fiber och med lågt glykemiskt index hjälper till att skapa mättnad. Därför kan det hjälpa dig att undvika mellanmål mellan måltiderna. Detta leder till ett lägre antal intagna kalorier per dag, vilket positivt påverkar kroppsvikten.

Att äta fullkornspasta är bättre för din hälsa

En annan fördel med att äta fullkornspasta är dess lägre påverkan på bukspottkörteln. Att äta denna mat stressar bukspottkörteln mindre än vit pasta gör. Detta har flera hälsofördelar, inklusive en minskad risk för insulinresistens.

Detta tillstånd är en perfekt grogrund för utveckling av typ 2-diabetes. Idag är experter medvetna om behovet av att förebygga bukspottkörtelsjukdomar. Diabetes är ofta förknippat med fetma och hjärtsjukdomar.

Av denna anledning är det ett steg för hälsa att ersätta din konsumtion av vita spannmål och mjöl med deras fullkornsvarianter.

nudlar
Fullkornsvarianter är nyttigare variationer av andra livsmedel.

Det är ett bättre alternativ för idrottare

Många idrottare äter ofta pasta innan de tränar eller tävlar. Fullkornspasta är dock att föredra i dessa situationer. Detta livsmedel gör att blodsockret kan förbli stabilt snarare än att inducera höga och kortvariga toppar.

Huvudkonsekvensen av detta är att utmattningen blir något fördröjd. Dessutom kan minskad risk för reaktiv hypoglykemi också översättas till förbättrad prestanda.

Av denna anledning bör idrottare undvika enkla sockerarter och raffinerat mjöl strax före en tävling. Fullkornsris eller pasta är livsmedel som garanterar en korrekt och säker energiförsörjning.

Varför du bör välja fullkornspasta

Fullkornspasta har vissa fördelar jämfört med sin vita motsvarighet. De flesta av dem är förknippade med ett högre fiberinnehåll. Detta ökar mättnaden och förhindrar insulinstoppar, vilket minskar komplikationer i samband med reaktiv hypoglykemi.

Det är dock ett livsmedel rikt på kolhydrater som du inte bör äta för mycket av. Kom ihåg att råris eller fullkornsquinoa är bättre källor till detta näringsämne. Å andra sidan bör vi betona att grunden för en bra kost är variation. Därför är det viktigt att du inkluderar flera olika typer av livsmedel i din kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hartley L., May MD., Loveman E., Colquitt JL., Rees K., Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2016.
  • Makki K., Deehan EC., Walter J., Backhed F., The impact of dietary fiber on gut microbiota in host health and disease. Cell Host Microbe, 2018. 23 (6): 705-715.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.