En kost för dig som inte tål sorbitol

Om du lider av sorbitolintolerans måste du utesluta vissa livsmedel från din kost, till exempel vissa frukter, bearbetade produkter och tuggummi. I den här artikeln kan du ta reda på mer om hur du ska äta om du inte tål sorbitol.
En kost för dig som inte tål sorbitol
Marta Guzmán

Skriven och verifierad av nutritionist Marta Guzmán.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Har du någonsin känt obehag i mag- och tarmkanalen, som gaser eller diarré, efter att ha ätit vissa frukter, lättprodukter eller tuggat tuggummi? I så fall kan det vara så att du inte tål sorbitol. Läs vidare för att lära dig hur du äter en kost som inte innehåller sorbitol.

Vad är sorbitol?

Sorbitol är en sockeralkohol som finns naturligt i röda alger samt i blad och frukter av växter från rosfamiljen, såsom:

 • Päron
 • Äpplen
 • Plommon
 • Kvitten
 • Persikor och aprikoser

Livsmedelsindustrin använder sig också gärna av sorbitol som sötningsmedel, förtjockningsmedel och fuktighetsbevarande ämne, eftersom det kan göra produkter söta utan att tillföra många kalorier.

Vad innebär det att man inte tål sorbitol?

kvinna som inte tål sorbitol visar tummen ner åt frityrmunk

Personer som inte tål sorbitol kan ha matsmältningsproblem och uppleva symptom som smärta, uppblåsthet och gaser i magen.

Sorbitolintolerans orsakas av en brist på en specifik transportör i tarmen. Men även en frisk person utan detta tillstånd kan bara ta upp en begränsad mängd av detta ämne, cirka 20-25 gram. Om du överskrider denna mängd, kan detta också leda till att du drabbas av symptom trots att du inte har någon bakomliggande intolerans.

Det finns två typer av sorbitolintolerans:

 • Primär intolerans. Detta är resultatet av ett underskott av enzymet hos sorbitoltransportören, GLUT5. Experter tror att det ligger en genetisk faktor bakom, och att det kan utvecklas under en människas levnad.
 • Sekundär intolerans. Detta sker efter en tarmsjukdom (mag-tarmkatarr, inflammatoriska tarmsjukdomar, celiaki eller glutenintolerans etc.) som skadar mikrovilli i tarmslemhinnan tillfälligt eller permanent. Det finns dock även här en genetisk komponent.

Symptom på att du inte tål sorbitol

Patienter som lider av detta tillstånd kan ha olika symptom som sträcker sig från milda till svåra. De vanligaste symptomen är bland annat:

Livsmedel som innehåller sorbitol

Om du inte tål sorbitol måste du följa en kost som utesluter eller innehåller en begränsad mängd av livsmedel som innehåller detta ämne. Nedan följer en lista med de livsmedel som innehåller mest sorbitol (från högst till lägst innehåll):

Naturliga livsmedel du bör undvika om du inte tål sorbitol

 • Färska frukter. Päron, plommon, persikor, aprikoser, äpplen, druvor, jordgubbar, hallon och blåbär.
 • Fruktkonserver. Äppeljuice, konserverade jordgubbar, vinbärssaft, fläderbärssaft, björnbärssylt och konserverade hallon.
 • Torkade frukter. Sviskon, torkade persikor, torkade aprikoser, torkade äpplen, torkade dadlar och russin.

Artificiella produkter du bör undvika om du inte tål sorbitol

kvinna som inte tål sorbitol äter godis
Tuggummi, liksom många lättprodukter och bakverk, innehåller sorbitol.

Du kan hitta detta ämne både i livsmedelsprodukter och kosmetiska produkter samt läkemedel, som en tillsats. Som ett tillsatsmedel kan sorbitol vara listat som “sorbitol” (E420i) eller “sorbitol sirap” (E420ii) i innehållsförteckningen.

I livsmedelsprodukter finns det i gelé, sylt, bageri- och konfektyrprodukter, frysta produkter, tuggummi, lättprodukter och “sockerfria” produkter. Därför måste du vara försiktig med lättprodukter, eftersom en överdriven konsumtion av dem kan utlösa denna typ av intolerans.

Bland kosmetiska produkter kan du hitta det i tandkräm eftersom det ger bättre formbarhet större plasticitet, en söt smak och också förbättrar lösligheten. Inom läkemedelsindustrin kan du hitta detta ämne i aktiva krämer. Det finns också i många flytande mediciner.

Den här artikeln kan intressera dig: De vanligaste livsmedelsallergierna och bra alternativ

Hur man diagnostiserar sorbitolintolerans

För närvarande är det bästa diagnostiska testet för detta tillstånd att mäta mängden väte i utandningsluften. Kroppens oförmåga att ta upp sorbitol gör att den fermenteras av bakterier i tjocktarmen, vilket ger upphov till en stor mängd fritt väte. Detta väte är vad man mäter i utandningsluften.

Innan man gör testet bör patienten ha fastat i åtta timmar. Under 24 timmar före testet ska han eller hon inte äta frukt, grönsaker eller baljväxter, eftersom de bromsar flödet i tarmen. Dessutom är det viktigt att undvika att ta laxermedel eller antibiotika dagarna före testet.

Om resultatet av testet är positivt, utvärderas graden såväl som symptomen som patienten har för att bestämma den kost som han eller hon bör följa.

Näringsrekommendationer för dig som inte tål sorbitol

 • Om du misstänker att du lider av en intolerans är det första du bör göra att låta dig bli testad. Ändra inte din kost på egen hand.
 • Läs alltid noga på innehållsförteckningar för att se till att de produkter du köper inte innehåller sorbitol.
 • Om du lider av svår sorbitolintolerans, rådfråga en specialist om sammansättningen av kosmetiska produkter innan du använder dem.
 • Undvik eller begränsa ditt intag av frukter som innehåller mycket sorbitol.
 • Var försiktig om du vanligtvis äter stora mängder lättprodukter och tuggar tuggummi som innehåller sorbitol.

Misstänker du att du kanske lider av en intolerans mot sorbitol? Om du har känt av dess symptom så kontakta din läkare för en noggrann utredning. Om du dessutom har blivit diagnostiserad med denna intolerans, se till att följa dessa kostrekommendationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Intolerancia a la fructosa-sorbitol. “Infogastrum” Asociación Española de Gastroenterología y las Sociedades Latinoamericanas de Gastroenterología.
 • Intolerancia a la lactosa y fructosa-sorbitol. “GEMD” Grupo español de motilidad digestiva.
 • Influencia del consumo de sorbitol en la microbiota intestinal de un modelo animal. Tesis Doctoral. Universidad Politécnia de Valencia. 2008

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.