Dålig cirkulation och kalla fötter

Dålig cirkulation och kalla fötter
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 02 februari, 2023

Kalla fötter är ett besvär som vi vanligtvis inte ägnar så mycket uppmärksamhet åt, eftersom det oftast bara förekommer sporadiskt. Men när det inträffar ofta är det värt att konsultera en läkare, eftersom det kan vara resultatet av dålig cirkulation eller andra hälsoproblem. Ta reda på allt om dålig cirkulation och kalla fötter i den här artikeln.

Detta tillstånd är vanligare bland kvinnor, och för det mesta är det inte för allvarligt, särskilt om det inträffar under kalla årstider. Om det däremot inträffar andra gånger under året, och åtföljs av andra symtom, finns det en sannolikhet att det beror på dålig cirkulation.

Dålig cirkulation i benen och kalla fötter är tecken som ibland åtföljs av stickningar, domningar och kramper. Om detta är ditt fall är det bäst att konsultera en yrkeskunnig såsom.

Dålig cirkulation påverkar fötterna

Tänk på att våra fötter är långt borta från hjärtat och blodet har svårare att nå dem. Det gör att de nästan alltid har lägre temperatur än resten av kroppen.

Om din fottemperatur är konstant och vanligt låg kan detta bero på dålig cirkulation. I dessa fall är avståndet från hjärtat inte den enda faktorn, utan vanligen på grund av något problem som hindrar blodflödet till det området.

Dålig cirkulation och kalla fötter.
Att ha kalla fötter under en icke-vintersäsong bör vara anledning till medicinsk konsultation

Vanliga orsaker till dålig cirkulation och kalla fötter

Perifer artärsjukdom kan orsaka dålig cirkulation och kalla fötter

Vid detta tillstånd uppstår plack och en förträngning och förhårdnad av artärerna. Blodflödet till fötter och ben minskar, vilket gör att huden ser blek ut. Ibland förekommer smärta, stickningar och muskelproblem liknande kramper.

Vissa människor löper större risk att utveckla denna sjukdom, särskilt de som har högt blodtryck, höga kolesterolvärden i blodet eller röker. Om alla dessa riskfaktorer kombineras är faran stor.

Raynauds sjukdom kan orsaka dålig cirkulation och kalla fötter

Raynauds sjukdom är en störning i blodkärlen som påverkar fingrar och tår. Under kalla eller stressiga förhållanden drar kärlen ihop sig och hindrar blodflödet. Episoderna varar från 10 minuter till över en timme.

Det är vanligt att huden på fingrarna blir vit eller blåaktig och att man upplever en känsla av domningar. När cirkulationen återställs blir huden röd och man känner stickningar, smärta och bultande.

Andra orsaker till kalla fötter

Dålig cirkulation är inte den enda faktorn som orsakar kalla fötter. Ibland kan det bero på perifer neuropati, vilket är en vanlig neurologisk störning hos diabetiker. I det här fallet känns fötterna kalla ur patientens perspektiv, men är varma vid beröring.

Perifer neuropati förekommer också hos personer som har vitamin B-brist, skador där det finns en komprimerad nerv, tungmetallförgiftning, problematisk alkoholkonsumtion eller autoimmuna sjukdomar. Det är också förknippat med brännande fötter, utan någon tydlig förklaring.

Diabetisk neuropati kan vara det första skälet till konsultation bland personer som inte är medvetna om att de har diabetes.

Tecken på dålig cirkulation

Symtom uppträder som regel långt efter att dålig cirkulation redan har uppstått, och det är ett problem. De första tecknen har att göra med överdriven trötthet i fötterna, nålar och smärta. Andra associerade tecken är följande:

  • Spindelvener, som uppstår på grund av dålig blodåtergång och har formen av ett spindelnät.
  • Åderbråck: en vidgning av venerna.
  • Stickningar och kramper när fettavlagringar blockerar flödet. Det är ett riskabelt långsiktigt tillstånd.
  • En förändrad tånagel med märkbar förtjockning och en förändring i färg till blåaktig eller lila.
  • Förändringar i huden på fötter och ben. Om bruna fläckar uppstår bör du konsultera en specialist så snart som möjligt.

Se upp för dålig cirkulation!

Att ha mycket torr hud, långsam sårläkning på de nedre extremiteterna eller frekventa kramper är alla varningstecken som motiverar specialiserad konsultation. Kalla fötter kan vara något oviktigt, men vi måste alltid vara uppmärksamma, så att vi inte missar en allvarligare underliggande patologi som kan ha utan att inse det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Campos, S. A. C. (2019). Si tienes diabetes, cuida tus pies. Aprendamos juntos. Atalaya Médica Turolense, (15), 99-133.
  • García-Gómez, M., Cabezón-Villalba, G., de Ybarra-Falcón, C., López-Díaz, J., & San Román-Calvar, J. A. (2019). Importancia del estudio sistemático de las palpitaciones. Rev Esp Casos Clin Med Intern (RECCMI), 2, 67-69.
  • Severac, D., Bura-Rivière, A., & Boccalon, H. (2007). Fisiología y exploración de la circulación arterial. EMC-Podología, 9(4), 1-22.
  • Rodríguez Heredia, Dunia. “Intoxicación ocupacional por metales pesados.” MediSan 21.12 (2017): 3372-3385.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.