Varför man blir kall om händer och fötter

Visste du att konstant kalla händer eller fötter kan orsakas av ett överarbetat matsmältningssystem? Vår mage höjer sin temperatur, vilket orsakar en sänkning av temperaturen i våra extremiteter.
Varför man blir kall om händer och fötter
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Är du en av dem som alltid är kall om händerna och fötterna, trots att det inte är kallt ute? Vet du varför man blir kall om händer och fötter? I denna artikel ska vi förklara anledningen till detta, vilket besynnerligt nog har att göra med matsmältningssystemet.

Ta reda på hur kroppstemperaturer fungerar och hur du reglerar dem naturligt.

Kroppstemperaturer

Generellt sett finns det personer som är känsligare för kyla, medan andra är känsligare för värme. När dessa personer placeras i samma klimat reagerar de olika. Det sitter i att vi behöver balansera vår kroppstemperatur, för det är inte bra att vara varken för kall eller för varm.

Normalt sett är det extremiteterna – händer och fötter som är de kroppsdelar som tenderar att lätt att bli kalla.

De interna organ som främst brukar bli kalla och därför måste värmas upp är levern och njurarna, medan magen och tarmarna tenderar att behålla värme.

När kroppen måste jobba för hetta upp ett område ökar den vanligtvis cirkulationen, vilket mer eller mindre orsakar inflammation, som egentligen är ett försök att fokusera självläkningsmekanismen.

När detta händer märker vi samtidigt av sämre cirkulation i till synes mindre vitala kroppsdelar, vilket är precis vad extremiteterna är. Och detta är varför man blir kall om händer och fötter.

Vet du varför man får kalla händer och fötter?

Matsmältningssystemet orsak till varför man blir kall om händer och fötter

Vårt matsmältningssystem kan på grund av dåligt näringsintag eller kontinuerligt ätande under dagen bli för varmt eftersom det då kör nonstop. Magen tvingas arbeta hårdare, ökar magsyrorna och därför temperaturen.

Vidare kan detta hårda arbete sedan fortsätta i tarmarna. Om vi känner på magen märker vi att huden känns sval, men det är bara ett symtom för hettan som finns inuti.

Orsaken till varför man blir kall om händer och fötter kan därför möjligen vara ett resultat av för mycket värme i matsmältningssystemet.

Utöver obehaget är det viktigt att försöka förhindra detta på grund av de ledproblem det kan orsaka i det långa loppet.

Återbalansera din kroppstemperatur

Kan du återbalansera din kroppstemperatur?

Självklart. Ett snabbt sätt att göra detta på är att tillfoga lite extern hetta åt dina lemmar med hjälp av dessa metoder:

 • Genom att ta ett varmt bad.
 • Genom att klä området med polarfleece eller ull.
 • Genom att applicera värmegenererande krämer, till exempel sådana som innehåller ingefära, kanel mm.
 • Genom att massera områdena.
 • Genom att använda en elektrisk värmedyna eller varmvattenflaska.

Ha dock i åtanke att dessa endast är kurer som lindrar symtomen. För att balansera kroppstemperaturen och även förbättra den generella hälsan måste vi accelerera funktionen i vårt matsmältningssystem.

Värm kroppen med ett fotbad

Gör dig av med värme i matsmälningssystemet

Hur gör du det?

 • Välj hälsosamma livsmedel och undvik de som är skadliga; framförallt rött kött, korv, feta ostar, stekt mat och vissa sötsaker.
 • Var uppmärksam för att undvika mat som är svåra att smälta, som vissa grönsaker, mjölkprodukter mm.
 • Tugga maten ordentligt.
 • Ät inte för mycket. Sluta innan du blir för mätt.
 • Ät inte igen förrän den tidigare måltiden helt har smälts.
 • Ät inte middag för sent på dagen.
 • Förhindra förstoppning
 • Om du lider av gastrisk hyperaciditet eller halsbränna bör du behandla detta med naturliga botemedel.
 • Alkalisera din kropp.
 • Försök att vila lite efter maten innan du gör något ansträngande.

Vattenterapi

Vatten kan också hjälpa dig att reglera kroppstemperaturen, men du måste göra det gradvis. Vi duschar vanligtvis varmt eller hett, men lite i taget bör du försöka avsluta dina duschar med kallt vatten över hela kroppen, och framförallt på huvudet. De första gångerna kan det bara handla om några sekunder, men över tid kan du gradvis öka mängden kallt vatten och till och med helt byta ut det varma.

Det är viktigt att du inte känner dig kall innan eller efter att du tagit en dusch så att kontrasten blir större, samt att du bör gnugga dig ordentligt med en handduk efter duschen för att stimulera värme.

Bilder från Taras Khimchak, Intercontinental Hong Kong och Filip Bunkens.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Park AY, Cha S. Effects of cold sensitivity in the extremities on circulating adiponectin levels and metabolic syndrome in women. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):150. Published 2017 Mar 9. doi:10.1186/s12906-017-1658-7
 • Fox RH. Effects of cold on the extremities. Proc R Soc Med. 1968;61(8):785–787.
 • Mozaffarieh M, Fontana Gasio P, Schötzau A, Orgül S, Flammer J, Kräuchi K. Thermal discomfort with cold extremities in relation to age, gender, and body mass index in a random sample of a Swiss urban population. Popul Health Metr. 2010;8:17. Published 2010 Jun 4. doi:10.1186/1478-7954-8-17
 • Bae KH, Lee JA, Park KH, Yoo JH, Lee Y, Lee S. Cold Hypersensitivity in the Hands and Feet May Be Associated with Functional Dyspepsia: Results of a Multicenter Survey Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:8948690. doi:10.1155/2016/8948690

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.