4 naturliga infusioner för att sänka högt blodtryck

Många förlitar sig på vissa växtbaserade infusioner för att sänka högt blodtryck. Finns det vetenskapliga bevis för deras effektivitet?
4 naturliga infusioner för att sänka högt blodtryck
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 20 december, 2022

Behandlingar för att sänka högt blodtryck kan kompletteras med naturliga infusioner. Det vill säga, du kan lägga till några örtpreparat till kosten i form av teer för att bidra till kontrollen av blodtrycksnivåerna.

Detta måste du förstås göra inom ramen för att följa dina medicinska recept. Naturliga infusioner för att sänka högt blodtryck fungerar inte på egen hand. De kan emellertid förstärka effekten av läkemedel och livsstilsförändringar som vanligtvis ordineras till hypertonipatienter.

Vi ska titta på vilka vetenskapliga argument det finns för att rekommendera följande 4 naturliga infusioner. Kom ihåg att den här artikeln bara är en allmän vägledning och det är tillrådligt att konsultera en läkare för att klargöra eventuella tvivel som kan uppstå angående konsumtionen av dem.

Behandling av högt blodtryck

När en person får diagnosen högt blodtryck klassificerar man värdena hans eller hennes blodtryck enligt svårighetsgrad. En nödsituation med systoliskt blodtryck över 180 mmHg är inte detsamma som en situation med prehypertoni.

Klassificering av arteriell hypertoni

Enligt amerikanska Mayo Clinic delar man in patienter i följande grupper:

 • Prehypertensiva: dessa är personer med systoliskt tryck på 120 till 129 och diastoliskt tryck under 80 mmHg. Detta är inte en tydlig diagnos av arteriell hypertoni, men värdena är här över det normala.
 • Grad 1/Mild hypertoni: när det systoliska trycket ligger mellan 140-159, eller det diastoliska trycket är mellan 90-99 mmHg, är hypertoni av grad 1 närvarande.
 • Grad 2/Moderat hypertoni: dessa patienter har frekventa värden på systoliskt blodtryck högre än 160-179 och diastoliskt blodtryck på 100-109 mmHg. Det är ett tydligt patologiskt tillstånd med risk för organskador på medellång sikt.

Slutligen finns en speciell situation kallad svår hypertoni, med värden högre än 180/110 mmHg, där personen läggs in på akuten för omedelbara terapeutiska åtgärder. Efteråt är det mycket troligt att patienten kommer att hamna i någon av de kategorier vi nämner ovan, när den akuta episoden väl är över.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Minska ditt blodtryck med träning

Behandling av hypertoni

Hypertonipatienter kommer att få rekommendationer för livsstilsförändringar. Dessa gäller kost och livsstilsvanor som möjliggör en naturlig sänkning av blodtrycksvärdena. Prehypertensiva patienter kan eventuellt slippa ta till farmakologiska alternativ om denna första metod är framgångsrik.

Följande är några av de mest rekommenderade koståtgärderna:

 • Utför måttlig fysisk aktivitet och undvik en stillasittande livsstil.
 • Kontrollera din stress genom att reglera ångest med exempelvis avslappningstekniker.
 • Minska förekomsten av salt i din vanliga kost.
 • Sluta röka och dricka alkohol.

För hypertoni av grad 2, och de som inte lyckas kontrollera värdena med ovanstående rekommendationer, erbjuder farmakologi en mängd olika substanser som patienten kan få på recept. Om man ska ta en enda substans eller en kombination av två eller tre beror på det läkarens beslut.

Bland de läkemedel som läkare ordinerar för att behandla arteriell hypertoni finns gruppen diuretika, angiotensinomvandlande enzymhämmare (ACE-hämmare), betablockerare, kalciumkanalblockerare och vasodilaterare. Patienten kan endast få dessa på recept.

piller för att sänka högt blodtryck
Farmakologisk behandling för arteriell hypertoni gäller i fall som inte svarar på hygieniska kost- och livsstilsåtgärder samt i de mest allvarliga fallen.

5 naturliga infusioner för att sänka högt blodtryck

När vi nu har tittat närmare på själva tillståndet, kan vi gå vidare och berätta om 4 naturliga infusioner för att sänka blodtrycket, och vad de vetenskapliga bevisen säger om dessa. Återigen förtydligar vi att de inte är en förstahandsbehandling. De bör ses som komplement till de livsstils- och koståtgärder och läkemedel som vi redan har nämnt.

1. Selleri

Selleri är en av de traditionella grönsakerna för naturliga infusioner vid behandling av arteriell hypertoni. Detta för att det innehåller fytokemikalier och antiinflammatoriska ämnen. Det har också en viss diuretisk kraft, vilket underlättar avlägsnande av överskottsvätskor vilket höjer blodtrycket hos vissa patienter.

En artikel publicerad i Journal of Medicinal Food 2013 visar de blodtryckssänkande effekterna av sellerifrö hos råttor. Man har också studerat om sellerijuice kan sänka blodtrycket hos äldre vuxna. Dess föreningar verkar kunna hämma kalciuminträde i vaskulära glatta muskelceller. Det är överlägset en av de bästa naturliga infusionerna för att sänka högt blodtryck.

Ett alternativ för att förbereda infusionen med selleri är att lägga 20 gram selleri i kokande vatten. Efter att det fått dra i 15 minuters, sila och drick.

2. Oregano

Oregano har länge studerats för sin potential inom den farmakologiska industrin. Detta för dess möjlighet att vara en del av läkemedel som hjälper till att kontrollera metabolt syndrom, fetma, diabetes och arteriell hypertoni.

Ett intressant fakta är att man kan använda det som smaksättare för att minska saltkonsumtionen. Detta är något som vissa hypertonipatienter har svårt med, som har en vana vid en salta smak och har svårt för att sluta äta ingrediensen. Oregano kan piffa upp och generera en smak som tränger undan behovet av bordssalt.

Dessutom har oregano och dess molekylära föreningar visat sig förbättra lipidprofilen. I kontrollerade studier har det visat sig kunna sänka dåligt eller LDL-kolesterol och öka koncentrationen av bra eller HDL-kolesterol. Detta bidrar till kardiovaskulärt skydd.

Du kan tillaga en naturlig infusion med oregano för att sänka blodtrycket genom att lägga en tesked av bladen i kokande vatten. Efter att ha fått dra i 15 minuter kan du dricka infusionen.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 8 naturliga medicinska användningar för oreganoolja

3. Maskros

Växten Taraxacum officinale W. är vätskedrivande. Därför är maskros är förknippat med möjligheten att sänka högt blodtryck, eftersom det kan hjälpa kroppen att eliminera vätskor som kan överbelasta det kardiovaskulära systemet. Nästan på samma sätt som vissa läkemedel.

Även om maskros också anses vara användbar för att mildra gallsten, bör det användas med försiktighet hos patienter som, förutom att vara hypertensiva, lider av gallsten. Dess effekt av att stimulera rörelserna i gallblåsan kan generera en allvarlig kolik om det finns ett hinder för gallans väg. Detta förtydligas i en publikation i journalen Medicina Naturista.

Den vanliga användningen i te bereder du genom att tillsätta en matsked maskros i kokande vatten. Fortsätt sedan koka i ytterligare 3 minuter och sila för att dricka.

infusioner för att sänka högt blodtryck
Maskros är urindrivande men har också en effekt som gör att personer med gallsten bör iaktta försiktighet.

4. Olivblad

Användningen av olivbladkan kopplas till bättre kardiovaskulär hälsa på nästan alla sätt. Kom ihåg att dess derivat är en del av medelhavskosten.

Detta kostmönster har studerats som ett sätt att minska hjärthändelser och riskfaktorer som äventyrar hjärt- och kärlfunktionerna. Det är dock inte klart om det är i kombinationen av medelhavsingredienser eller i någon speciell form av olivbladen som den observerade fördelen ligger.

Olivblad är rika på polyfenoler. Dessa ämnen har en metabolisk effekt som inte är begränsad till högt blodtryck. De är också fördelaktiga för kontroll av fetma och för att förhindra metabolt syndrom.

En infusion med olivblad bereder du med en matsked torkade blad från växten som du lägger i kokande vatten. Efter att ha låtit vätskan dra i 5-10 minuter, kan du sila och dricka. Många människor använder den som dryck efter maten.

5. Vitlök

Flera studier och forskning visar på de antihypertensiva egenskaperna hos vitlök. Jämfört med placebo eller ingen behandling hjälper preparat som innehåller vitlök till att kontrollera blodtrycksnivåerna. Det tros öka kväveoxidproduktionen, vilket resulterar i avslappning av glatt muskulatur och vasodilatation.

Den viktigaste föreningen i vitlök är allicin, vilken man har tillskrivit bland annat antioxidanter. För att bättre utnyttja dess egenskaper, krossa vitlöken innan du lägger den i en kastrull med kokande vatten. Du kan komplettera med citron och ingefära.

Prova naturliga infusioner för att sänka högt blodtryck under medicinsk övervakning

Som vi redan har klargjort bör användningen av dessa naturliga infusioner för att sänka högt blodtryck endast komplettera det medicinska tillvägagångssättet. De är inte några mirakelteer och kommer inte att ha en omedelbar effekt på blodtrycket.

Det är också en prioritet att informera läkaren om du tänker dricka dessa infusioner. På detta sätt kan din läkare utvärdera om det kan förekomma interaktioner med de ordinerade läkemedlen eller om du har något hälsotillstånd som kan vara en kontraindikation för vissa infusioner. Det är inte ovanligt att detta inträffar, varför en läkare bör bedöma om infusionerna kan förändra metabolismen eller effektiviteten hos de läkemedel som du har blivit ordinerad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Gasca, José María Gimeno. “Fisioterapia: Diente de León.” Medicina naturista 1 (2000): 20-23.
 • Illes JD. Blood Pressure Change After Celery Juice Ingestion in a Hypertensive Elderly Male. J Chiropr Med. 2021 Jun;20(2):90-94.
 • Moghadam MH, Imenshahidi M, Mohajeri SA. Antihypertensive effect of celery seed on rat blood pressure in chronic administration. J Med Food. 2013 Jun;16(6):558-63.
 • Nicho Nicho, Alberto Gabriel, and Flor de María La Rosa Zavalla. “Leche fermentada con extracto de apio (Apium graveolens l.), y carambola (Averrhoa carambola l.) En la prevención de la hipertensión arterial del adulto mayor.” (2015).
 • Ozdemir B, Ekbul A, Topal NB, Sarandöl E, Sağ S, Başer KH, Cordan J, Güllülü S, Tuncel E, Baran I, Aydinlar A. Effects of Origanum onites on endothelial function and serum biochemical markers in hyperlipidaemic patients. J Int Med Res. 2008 Nov-Dec;36(6):1326-34.
 • Sohrabi F, Niazmand S, Mahmoudabady M, Niazmand MJ. The vasodilatory effect of Apium graveolens L (celery) seed in isolated rat aorta: The roles of endothelium, calcium and potassium channels. Avicenna J Phytomed. 2021 Jan-Feb;11(1):44-53.
 • Sharifi-Rad M, Berkay Yılmaz Y, Antika G, Salehi B, Tumer TB, Kulandaisamy Venil C, Das G, Patra JK, Karazhan N, Akram M, Iqbal M, Imran M, Sen S, Acharya K, Dey A, Sharifi-Rad J. Phytochemical constituents, biological activities, and health-promoting effects of the genus Origanum. Phytother Res. 2021 Jan;35(1):95-121.
 • Reinhart KM, Coleman CI, Teevan C, Vachhani P, White CM. Effects of garlic on blood pressure in patients with and without systolic hypertension: a meta-analysis. Ann Pharmacother. 2008 Dec;42(12):1766-71.
 • Ried K, Frank OR, Stocks NP, Fakler P, Sullivan T. Effect of garlic on blood pressure: a systematic review and meta-analysis. BMC Cardiovasc Disord. 2008 Jun 16;8:13.
 • Shaito A, Thuan DTB, Phu HT, Nguyen THD, Hasan H, Halabi S, Abdelhady S, Nasrallah GK, Eid AH, Pintus G. Herbal Medicine for Cardiovascular Diseases: Efficacy, Mechanisms, and Safety. Front Pharmacol. 2020 Apr 7;11:422.
 • Widmer RJ, Flammer AJ, Lerman LO, Lerman A. The Mediterranean diet, its components, and cardiovascular disease. Am J Med. 2015 Mar;128(3):229-38.
 • Saibandith B, Spencer JPE, Rowland IR, Commane DM. Olive Polyphenols and the Metabolic Syndrome. Molecules. 2017 Jun 29;22(7):1082.
 • Xiong X, Li X, Zhang Y, Wang J. Chinese herbal medicine for resistant hypertension: a systematic review. BMJ Open. 2015 Jan 30;5(1):e005355.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.