Hur du tillagar hemlagad oreganoolja

Även om användningen av denna olja är nästan helt begränsad till matlagning, kan oreganoolja erbjuda vissa hälsofördelar tack vare komponenternas egenskaper. Vi berättar hur du lagar din egen olja!
Hur du tillagar hemlagad oreganoolja

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Tro det eller inte, men hemlagad oreganoolja har en lång rad med fördelar som sträcker sig från att bekämpa bakterier till att minska inflammation. Kände du till dessa fantastiska egenskaper?

I den här artikeln ska du få lära dig du många intressanta fakta om egenskaperna hos denna växt och hur man förbereder en egen hemlagad oreganoolja.

Oregano är mycket populärt i köket eftersom det ger våra rätter en trevlig smak. Vi tillsätter den vanligtvis som krydda direkt i maten, men man kan också använda den som en olja. På det här sättet får du ut det mesta av fördelarna för att behandla vissa hälsotillstånd.

Fördelarna med hemlagad oreganoolja

Oregano hittar vi i de flesta kök. Det är faktiskt en av de mest populära ingredienserna när det kommer till örtkryddor. Vad många inte vet är dock att denna krydda, blandad med olja, har egenskaper som kan vara mycket fördelaktiga för vår hälsa.

Läs vidare för att lära dig mer!

Oregano är rik på antioxidanter

Enligt en studie publicerad i Oxidative Medicine and Cellular Longevity har etanolextraktet av oregano antioxiderande aktivitet. Vissa experter tror därför att denna krydda potentiellt kan förhindra eller fördröja oxidation orsakad av fria radikaler, som är ansvariga för cellulärt åldrande.

oregano
Förutom kulinarisk användning kan oregano också användas som ett komplement till naturliga terapier.

Hemlagad oreganoolja kan hjälpa till att bekämpa bakterier

Oregano kan också vara ett naturligt alternativ för att bekämpa vissa bakterier, enligt denna artikel publicerad i International Journal of Odontostomatology. Tack vare den antibakteriella aktiviteten hos karvakrol- och tymolkomponenterna kan denna växt verka mot bakterier som Staphylococcus aureus och Bacillus cereus.

Det är värt att notera att man endast bör använda den som ett komplement till farmakologiska antibiotika och inte som en behandling för infektioner i sig. Det finns inga bevis för att applikationen av enbart oljan kan eliminera bakterier.

Hemlagad oreganoolja kan hjälpa till att förhindra virusinfektioner

Enligt forskning publicerad i Journal of Applied Microbiology kan innehållet av karvakrol i oregano också skydda kroppen mot vissa virussjukdomar såsom norovirus. Detta är en infektion som orsakar diarré, illamående och buksmärtor.

Hur man tillaga sin egen oreganoolja hemma?

Nu när du lärt dig om de största fördelarna är det dags att börja! Processen att tillaga hemlagad oreganoolja är mycket enkel. Det är också ett klassiskt tillbehör som du alltid kan ha till hands. Du kan använda den på många olika sätt.

Ingredienser

 • 50 gram oreganoblad
 • 200 ml olivolja, druvkärneolja eller mandelolja
 • En glasbehållare med lock

Tillagning

 1. Tvätta först oreganobladen och låt dem torka.
 2. När de är torra, mosa dem i en mortel med en mortelstöt eller liknande verktyg. Detta för att släppa ut alla örtens egenskaper.
 3. Överför bladmassan till behållaren där du ska förvara oljan.
 4. Tillsätt den olja du har valt så att den täcker oreganobladen helt. Låt det vila några minuter.
 5. Koka nu upp en kastrull med vatten. När vattnet kokar, stäng av värmen och placera behållaren med blandningen i kastrullen så att vattnet når ungefär halvvägs upp på behållaren. Var noga med att inte låta vatten komma in i behållaren.
 6. Låt stå i cirka 10 minuter så att oljan och bladen blir helt varma.
 7. Ta upp behållaren från vattnet, täck och förvara den på en kall, torr plats i 2 veckor.
 8. När den här tiden har gått kan du sila bort bladmassan från oljan och du har nu din egen hemlagade oreganoolja redo att användas.

Glöm inte att denna olja ger god smak till dina maträtter förutom att den också har medicinsk användning!

Hur man använder hemlagad oreganoolja

Nu när vi har beskrivit hur man gör oljan är det dags att berätta hur man använder den.

Du kan ta denna olja oralt eller applicera den direkt på det område du vill behandla. För bakteriella infektioner, till exempel, bör du lösa upp tre droppar olja i ett glas vatten innan du dricker den.

För muskelsmärta, reumatism och stukningar kan du ta lite olja i händerna och massera in den i de områden som gör ont. Om du vill kan du också tillsätta några eteriska oljor som ger liknande fördelar för dessa förhållanden.

Utöver detta hävdar många att man kan hjälpa till att minska symptomen på influensa genom att andas in ånga från denna olja. När du känner av det typiska obehaget av influensa eller en förkylning kan du ta tre till sex droppar olja före dina måltider eller lägga till dem i en luftfuktare eller en skål med varmt vatten. Det är säkert att göra detta upp till tre gånger om dagen.

hemlagad oreganoolja
Användningen av oreganoolja kan variera från oralt intag till lokala applikationer.

Vi tror att du kommer att gilla den här artikeln: Frukter och örter som kan lindra matsmältningsbesvär

Några rekommendationer för hemlagad oreganoolja

Innan du börjar ta oreganoolja bör du se till att den inte är skadlig för din hälsa. Oreganolja anser man i allmänhet vara säker i de flesta fall och i rätt dos. Det finns dock vissa risker för gravida och ammande kvinnor eller personer som är allergiska mot denna växt.

Emellertid kan överdrivet intag också leda till hjärtklappning, nervsjukdomar, depression och dåsighet. Kom ihåg att det inte finns några mirakelkurer, och det är alltid bäst att prata med din läkare om du misstänker ett allvarligt problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Schovelin-H, Alexandra, & Muñoz-C, Marlene. (2018). Efecto Antibacteriano de la Infusión de Orégano ( Origanum vulgare ) sobre el Crecimiento in Vitro de Streptococcus mutans , 2015. International journal of odontostomatology12(4), 337-342. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-381X2018000400337
 • Gilling DH, Kitajima M, Torrey JR, Bright KR. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. J Appl Microbiol. 2014;116(5):1149-1163. doi:10.1111/jam.12453
 • Coccimiglio, J., Alipour, M., Jiang, Z. H., Gottardo, C., & Suntres, Z. (2016). Antioxidant, Antibacterial, and Cytotoxic Activities of the Ethanolic Origanum vulgare Extract and Its Major Constituents. Oxidative medicine and cellular longevity2016, 1404505. https://doi.org/10.1155/2016/1404505
 • Jiménez, María Cristina Rogles. Actualidad de los medicamentos a base de plantas para el tratamiento del dolor y la inflamación. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE, 2017.
 • Dufort, Julianne. Aceites esenciales: Una guía práctica para conocer las propiedades de los aceites esenciales y sus aplicaciones. Robinbook, 2017.
 • Pérez, Rocío Mera Gallego. “Prevención de catarros y resfriados.” (2017).
 • Llivichushca, Caivinagua, and Diana Alexandra. Factores de riesgo asociados a la atención de parto atendido por comadronas en domicilio en la parroquia Sígsig de la provincia del Azuay periodo septiembre 2017-febrero 2018. BS thesis. Universidad Católica de Cuenca, 2018.
 • Vásquez Espeleta, Jorge Iván. “Actividad antibacteriana in vitro del extracto acuoso de Origanum vulgare L.(Orégano) sobre los Streptococcus mutans, distrito de Chimbote, provincia del Santa, departamento Áncash, 2018.” (2019).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.