Är cream cheese nyttigt?

Förutom att vara väldigt gott, är cream cheese också mycket mångsidig. Du kan använda denna typ av ost för att göra både maträtter och desserter. Men är cream cheese faktiskt nyttigt och ett bra livsmedel för din kost? Ta reda på svaret här!
Är cream cheese nyttigt?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Livsmedelssammanställningen Codex Alimentarius beskriver cream cheese som en mjuk, bredbar, färskost utan kant. Strukturen är bredbar och slät till något fast, och den har inga hål. Osten är lätt att kombinera och blanda med andra livsmedel. Den är dock inte ett av de hälsosammaste livsmedlen på grund av dess höga fettinnehåll. Men betyder det att det är ohälsosamt, eller är cream cheese nyttigt?

Faktum är att fett från mjölk kan ha vissa underskattade fördelar vilket vi ska prata om senare. Cream cheese och dess varianter, som vispad, smaksatt och många fler, används också för att ge en unik smak och konsistens till många söta och salta rätter.

Många människor tycker om denna ost på grund av dess smak, mångsidighet och struktur. Men vet du vad varje portion innehåller för näringsämnen? Vet du hur man tillverkar den? Fortsätt läsa den här artikeln för att hitta svaren på dessa frågor och mer.

Hur cream cheese tillverkas

Journal of Dairy Science skriver att den huvudsakliga råvaran för att göra denna ost är grädde eller en blandning av grädde och mjölk. Man pastöriserar grädden och slår sönder fetterna i den till mycket små droppar. Sedan tillsätter man mjölksyrabakterier som hjälper till att jäsa osten och göra den surare.

Därefter tillsätter man salt och andra tillsatser, som gelatin, stärkelse samt andra förtjockningsmedel och emulgeringsmedel. Slutligen lägger man till en koagulant. Den vetenskapliga tidskriften Foods säger att detta är ett enzym av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung som bryter ner mjölkprotein så att det koagulerar.

När den blivande cream cheesen är fast, blandar tillverkarna den väl innan de förpackar den på ett sterilt sätt. Cream cheese innehåller 25 gram mjölkfett per 100 gram av torr substans och 67% vatten. Andra fettvärden varierar beroende på recept och tillverkning.

Är cream cheese näringsrikt?

För att avgöra om cream cheese är nyttigt ska vi titta närmare på dess näringsinnehåll. Enligt FoodData Central of the United States Department of Agriculture och PAHO/WHO, innehåller 100 gram cream cheese följande makro- och mikronäringsämnen:

 • Vatten: 54%
 • Fett: 32%
 • Mättat fett: 21,43%
 • Protein: 7,1%
 • Kolhydrater: 7,14%
 • Kalorier: 321 kalorier
 • Vitamin A: 300 mikrogram retinol
 • Riboflavin: 0,20 milligram
 • Kalcium: 71 milligram
 • Fosfor: 104 milligram

Som vi kan se så innehåller denna mejeriprodukt mycket fett, varav 67% är mättat. Den innehåller även mindre mängder protein, kalcium och fosfor än andra ostar. Den är rik på vitamin A.

Lättvarianterna innehåller 67% vatten, 7,8% protein, 8% kolhydrater och 15% fett. De innehåller 160 mikrogram vitamin A, vilket är mindre än traditionell cream cheese.

Dessutom innehåller den 9% mättat fett och 148 milligram kalcium. Lättosten innehåller 40% färre kalorier än vanlig cream cheese.

cream cheese på bröd
Cream cheese är en mycket mångsidig produkt, vilket innebär att du kan använda den till olika rätter.

Fettsyror

En stor del av fettsyrorna i vispgrädde är mycket små, vilket gynnar deras absorption i tarmarna. Professor Gaspar Ros kommenterar att denna typ av fettsyror är användbara som snabba energikällor.

En av dem är smörsyra som, enligt den vetenskapliga tidskriften Nutrición Hospitalaria, gynnar tjocktarmscellerna och förbättrar tarmhälsan.

Du bör också läsa den här artikeln: Livsmedel du bör undvika; dolda socker- och kalorikällor

Olika proteiner

Cream cheese innehåller kasein och vassleprotein. Enligt experter har dessa ett högt biologiskt värde eftersom de innehåller många essentiella aminosyror, som lysin.

Proteininnehållet är dock inte högt nog för att få denna typ av ost att passa in i en kost med högt proteininnehåll.

Kolhydrater

Mjölksyrabakterierna som man tillsätter under produktionen bryter ner det mesta av kolhydraterna i denna produkt. Enligt Agricultural Matters omvandlar dessa mikroorganismer laktosen till mjölksyra, vilket hjälper tarmen att förhindra tillväxt av sjukdomsframkallande bakterier.

Vitaminer

Det viktigaste vitaminet i cream cheese är vitamin A. Detta vitamin är viktigt för utvecklingen av vår syn, bentillväxt och vårt immunförsvar.

En portion ger 84 mikrogram retinol, vilket motsvarar 10% av den rekommenderade mängden, enligt tidningen ALAN.

Mineraler

Som i andra ostar är kalcium och fosfor de huvudsakliga mineralerna. De finns dock i mindre mängder, eftersom dessa varianter innehåller mindre protein. En portion på 30 gram om dagen täcker knappt 2% av det rekommenderade kalciumintaget.

Kalorier

Traditionell cream cheese innehåller många kalorier. Att bre 30 gram på en brödskiva eller ett kex representerar ett kaloriintag på 90 kalorier.

På grund av detta bör du vara sparsam med intaget från denna produkt i din kost och detta är något som kan avgöra om cream cheese är nyttigt för dig.

Hur man använder cream cheese i köket

Den här ostens konsistens och smak är de största kulinariska styrkorna för denna goda mejeriprodukt. Du kan använda den för att göra både söta efterrätter och salta rätter.

Det vanligaste sättet att använda den på är att breda den på kex, rostat bröd och muffins, som ingrediens i fyllningar, på bakad potatis eller smörgåsar.

Du kan också göra läckra krämiga dressingar och såser och servera tillsammans med pasta, fisk, kyckling eller grönsaker. Om du kombinerar cream cheese med kryddor blir smaken explosiv.

Vid bakning är den perfekt för fyllningar och frosting, till exempel på morotskaka. Vissa typer av glass använder också cream cheese som bas i kombination med olika frukter. Brownies och cheesecakes smakar utmärkt när de tillagas med denna produkt.

Som Brighenti och andra forskare påpekar gör denna färskosts egenskaper den till en idealisk produkt för att förbättra konsistensen i olika rätter. Att tillsätta två matskedar i degen när du gör smördeg eller focaccia gör dem mjukare och mer smakrik.

Det är lätt att våga experimentera i köket med detta livsmedel. Till exempel kommer en frukt- eller grönsakssmoothie med cream cheese att vara mer krämig. Låt bara fantasin få fritt spelrum!

Läs vidare för att lära dig mer: Hur du gör en läcker cheesecake utan ugn

Vad är nyttigt med cream cheese?

Förutom näringsinnehållet har denna produkt några fördelar som vi ska diskutera nedan.

Cream cheese kan vara potentiellt probiotisk

Enligt World Gastroenterology Organization (WGO) är probiotika mikroorganismer de som kan förbättra tarmhälsan och stärka immunsystemet.

Enligt Journal of Biological and Health Sciences, fermenteras denna ost med specifika Lactobacillus-bakterier som kan ha en probiotisk funktion och dessutom anses vara säkra att äta. Vissa studier visar resultaten av att använda Lactobacillus casei som probiotikum i denna produkt för att förbättra dess kvalitet.

Cream cheese innehåller låga halter laktos

Många människor tål inte laktos i mjölk, eftersom deras kroppar saknar enzymet som bryter ner det i tarmen. Detta orsakar uppblåsthet, gaser i magen och diarré. Ändå betonar den vetenskapliga tidskriften Nutrients att vissa personer som är laktosintoleranta tål runt 12 gram laktos om dagen.

30 gram cream cheese innehåller upp till två gram laktos. Så länge de som lider av laktosintolerans använder detta livsmedel med måtta bör det inte ge dem några problem.

Det finns dock fortfarande inga studier om effekten på dessa personer.

Cream cheese är rik på antioxidanter, vilket är nyttigt

Astiasarán och Martínez uppger i sin bok att fettet i mjölk innehåller karotenoider, som betakaroten, lutein och zeaxantin. Young och Loug framhäver dess antioxidativa aktivitet, vilket blockerar effekten av fria radikaler och de cellskador de kan orsaka. Vissa karotener har en direkt effekt på ögonens hälsa.

tjej som inte vill ha ett glas med mjölk
Cream cheese kan ätas av dem som lider av laktosintolerans, då de ofta kan konsumera detta ämne i mycket låga doser.

Anledningar till att cream cheese inte är nyttigt

Har denna mat några kontraindikationer? Ja, bland annat följande:

Detta är en mejeriprodukt med lite protein

En normal portion av denna ost innehåller endast två gram protein. Så, till skillnad från andra ostar, som getost eller hushållsost, som innehåller sju gram per portion, rekommenderar man den inte för personer som behöver äta en kost med mycket protein.

Det mättade fettet i cream cheese är inte nyttigt

Cream cheese är rik på mättat fett. En portion på 30 gram täcker 30% av den rekommenderade mängden mättat fett för en person med ett kaloriintag på 2000 kalorier per dag.

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att vi minskar mättat fett till mindre än 10% av det totala energiintaget för att förhindra kroniska sjukdomar.

Cream cheese är ett kaloririkt livsmedel

Denna ost innehåller mycket kalorier, vilket innebär att den inte hör hemma i kosten för en person som försöker kontrollera sin vikt. Om du följer en sådan kost, bör du undvika rätter där cream cheese är huvudingrediensen. Experter rekommenderar att du hellre ersätter den med en lätt eller mager variant.

Den har en mycket kort hållbarhet

Trots att cream cheese är pastöriserad och man har dödat patogena mikroorganismer i den, påpekar Choi och andra författare att den höga vattenhalten kan öka risken för kontaminering och förkorta hållbarheten.

Enligt vissa bevis har den en hållbarhetstid på två veckor och måste förvaras i kylskåp efter att förpackningen har öppnats.

Är cream cheese nyttigt?

De kulinariska egenskaperna och användningen av denna ost, som kan locka fram goda smaker i olika rätter, är obestridlig. Men finns det något nyttigt och hälsosamt med cream cheese?

Med måtta är det en god källa för energi och vitamin A. Du kan ersätta traditionell cream cheese som innehåller mycket mättat fett och kalorier med andra lätta versioner för att göra plats för den i en hälsosam kost.

Även om tillsatsen av probiotiska bakterier i den också kan göra den mer konkurrenskraftig på marknaden för hälsofrämjande mejeriprodukter, behöver experter fortfarande göra fler studier i detta avseende.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sainani, M. R., Vyas, H. K., & Tong, P. S. (2004). Characterization of Particles in Cream Cheese. Journal of Dairy Science, 87(9), 2854–2863.
 • Guía Práctica de la Organización Mundial de Gstroenterología: Probióticos y prebióticos. 2011. Disponible en: https://www.worldgastroenterology.org/UserFiles/file/guidelines/probiotics-spanish-2011.pdf.
 • Manrique Vergara, David, & González Sánchez, María Eugenia. (2017). Ácidos grasos de cadena corta (ácido butírico) y patologías intestinales. Nutrición Hospitalaria34(Supl. 4), 58-61.
 • Granados-Conde, C., González Cuello, R., Galindo W., Pérez D., Pájaro-Castro, N. Obtención de queso crema con propiedades funcionales suplementado con sólidos de lactosuero e inoculado con Lactobacillus casei. ORINOQUIA. 2016,  20 (2), 40-46.
 • Gutiérrez-Méndez, N., Balderrama-Carmona, A., García-Sandoval, S. E., Ramírez-Vigil, P., Leal-Ramos, M. Y., & García-Triana, A. (2019). Proteolysis and Rheological Properties of Cream Cheese Made with a Plant-Derived Coagulant from Solanum elaeagnifoliumFoods (Basel, Switzerland)8(2), 44.
 • Parra H., Ricardo A.; Fonseca S., Eliana G. PARRA H., Ricardo A.; FONSECA S., Eliana G. Características fisicoquímica, proximal y sensorial de un queso tipo crema saborizado. Vitae. 2012,vol. 19, núm. 1, S216-S218.
 • Brighenti M, Govindasamy-Lucey S, Jaeggi JJ, Johnson ME, Lucey JA. Effects of processing conditions on the texture and rheological properties of model acid gels and cream cheese. J Dairy Sci. 2018 Aug;101(8):6762-6775.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.