Egenskaper och användning av natriumkaseinat

Natriumkaseinat är en mångsidig förening som kommer från mjölkprotein. I dagens artikel ska vi berätta om olika egenskaper hos natriumkaseinat och användning av det.
Egenskaper och användning av natriumkaseinat
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Detta ämne kommer från kasein och det har ett högt biologiskt näringsvärde. Därför har användning av natriumkaseinat som ett kosttillskott blivit riktigt populärt inom livsmedelsindustrin. Det kan nämligen modifiera och ge struktur till flera olika livsmedel.

Vad är natriumkaseinat?

Kasein är det huvudsakliga proteinet i komjölk. Det står för 80% av allt protein i denna typ av mjölk. För att erhålla natriumkaseinat måste man extrahera saltet kemiskt.

Detta görs vanligtvis med hjälp av specialiserade enzymer eller genom att man tillsätter av en sur substans, som citronsaft eller vinäger. Syftet med detta är att sänka pH-värdet och bilda löpe. På detta sätt kan man få kaseinsalt från separeringen av vätskan.

Egenskaper

Natriumkaseinat innehåller nästan 90% av sin vikt protein. Denna produkt innehåller alla essentiella aminosyror. Dess höga biologiska värde och näringsegenskaper härrör från just dess proteininnehåll. Dessutom utmärker sig detta salt på grund av sina funktionella egenskaper. Det har förmågan att binda vatten, bilda geler, emulgera fetter och stabilisera ämnen. Allt detta gör att användning av natriumkaseinat kan vara mycket förmånlig inom livsmedelsindustrin.

användning av natriumkaseinat: mjölk
Natriumkaseinat kommer från kasein, som är proteinet i mjölk.

Användning av natriumkaseinat

Livsmedelsindustrin använder natriumkaseinat för att tillverka produkter som innehåller fett, som desserter. Detta beror på dess egenskaper, särskilt dess förmåga att bilda stabila emulsioner.

På grund av detta är detta salt ett intressant alternativ när det gäller livsmedelsproduktion som strävar efter att vara mer hälsosam och nyttig. Det är åtminstone vad som forskarna hävdar i denna studie.

Man kan använda detta ämne i en mängd olika livsmedel. Till exempel i snacks med ostsmak, margarin, flingor, charkvaror, choklad, gräddersättning, glass, bröd och proteinpulver.

Dessutom är detta salt en anti-katabol produkt – den förhindrar alltså muskelnedbrytning. På grund av detta är det bra under perioder av fasta och under sömn. Detta eftersom det hjälper till att upprätthålla muskelmassa när du följer en restriktiv diet.

I linje med detta finns det en mycket fördelaktig användning av natriumkaseinat för fysiskt aktiva människor som följer en diet eller försöker uppnå en större muskeldefinition. Detta beror inte bara på att det hjälper till att regenerera muskelfibrer, utan också för att det mättar.

Detta ämne finns vanligtvis i bearbetade livsmedel. Man använder det också för att ändra struktur och kemisk stabilitet hos en mängd olika produkter. Till exempel i läkemedel, smink, hygienprodukter och produkter för personlig vård.

Kontraindikationer för användning av natriumkaseinat

Användning av natriumkaseinat är vanligtvis säkert för de flesta, men vissa människor är allergiska mot det. Faktum är att olika studier tyder på att kasein kan leda till intoleranser på grund av dess betydande inflammatoriska potential.

Allergi mot kasein

I vissa fall kan immunsystemet identifiera natriumkaseinat som en skadlig komponent. Detta leder till att kroppen frigör histamin för att neutralisera det. De allergiska reaktionerna varierar från person till person, men kan uppleva symptom som:

  • Nästäppa, rinnande näsa och ökad slemproduktion
  • Kliande ögon
  • Buksmärtor, kramper och diarré

Är du intresserad av ett växtbaserat alternativ? Läs: Näringsintag för en tonad kropp för köttätare och veganer

Njurskador

Kasein minskar njurfunktionen, vilket i sin tur ökar ämnesomsättningen. I en studie på råttor utvecklade de råttor som följde en kost med högt proteinintag och dess derivat en progressiv minskning av njurfiltreringen.

Låt oss dock göra det klart att en måttlig konsumtion av kasein hos personer med friska organ vanligtvis inte leder till hälsoproblem.

person gör sallad
Veganer bör undvika att använda natriumkaseinat, eftersom det är en biprodukt av animalisk mjölk.

Veganer

Eftersom det kommer från komjölk, är användning av natriumkaseinat inte lämpligt för människor som inte äter mejeriprodukter eller som följer växtbaserade eller veganska dieter. De bearbetade livsmedel som vanligtvis har detta som en ingrediens är gräddersättning på flaska, mjölkfri ost och spannmål. Läs på livsmedelsetiketten för att vara säker.

Några slutgiltiga tankar om användning av natriumkaseinat

Som du kan se kan denna typ av salt användas i många industriellt bearbetade produkter på grund av dess fördelaktiga egenskaper. Med tanke på att det är en förening med högt biologiskt värde kan det dessutom vara ett bra tillskott för dem som vill öka sin kroppsmassa.

Naturligtvis bör du konsultera en professionell dietist eller läkare för att se till att det inte finns några kontraindikationer innan du gör natriumkaseinat till en del av din kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Domínguez-Meléndez, V., Aguiñiga-Sánchez, I., Moreno-Fierros, L., Torres, B., & Osorio, E. S. (2017). Sodium caseinate increases the number of B lymphocytes in mouse. Biomédica37(4), 571-576.
  • Phisitkul, S., Hacker, C., Simoni, J., Tran, R. M., & Wesson, D. E. (2008). Dietary protein causes a decline in the glomerular filtration rate of the remnant kidney mediated by metabolic acidosis and endothelin receptors. Kidney international73(2), 192-199.
  • Weiss-Steider, B., Córdova, Y., Aguiñiga-Sánchez, I., Ledesma-Martínez, E., Domínguez-Melendez, V., & Santiago-Osorio, E. (2019). El caseinato de sodio y la caseína α inhiben la proliferación de la línea celular mieloide de ratón 32D clone 3 (32Dcl3) mediante el TNF-α. Biomédica39(2), 291-299.
  • What Is Sodium Caseinate? Everything You Need to Know. Disponible en Healthline.com
  • Huck Iriart, C., Rincón Cardona, J. A., Montes de Oca Avalos, J. M., & Candal, R. J. (2014). Gelificación de Emulsiones de Caseinato de Sodio como Alternativa a las Grasas Trans.
  • Bagés, María Catalina M., et al. “Recomendaciones sobre el diagnóstico y el tratamiento de la alergia a la proteína de la leche de vaca en población pediátrica colombiana-Posición de expertos.” (2019).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.