Allt du behöver veta om sjukdomen polymyosit

Polymyosit är en sällsynt sjukdom som innebär inflammation i ett område av kroppen. Det förekommer oftast hos kvinnor och hos personer mellan 30 och 50 år. Läs mer om polymyosit här!
Allt du behöver veta om sjukdomen polymyosit

Senaste uppdateringen: 24 september, 2021

Sjukdomen polymyosit är ett sällsynt tillstånd där inflammation utvecklas i ett område av kroppen. Det förekommer oftare hos kvinnor och personer mellan 30 och 50 år. Denna sjukdom, som även går under namnet inflammatorisk myopati utgör också en undertyp inom en grupp sjukdomar som kallas myosit.

I följande artikel kommer vi att berätta allt om denna gåtfulla sjukdom.

Symptom på sjukdomen polymyosit

kvinna med polymyosit
Polymyosit ger sig till känna med bland annat smärta i flera muskelområden.

Som regel är denna störning systemisk, dvs den kan påverka alla delar av kroppen. Vanligtvis lider patienten av ett antal förändringar eller tecken som kan vara relaterade till denna sjukdom. Dessa uppkommer gradvis och blir värre med utvecklingen av polymyosit.

Bland de symptom som uppträder oftast kan vi se:

 • Trötthet, utmattning eller allmän svaghet
 • Feber som kan variera i intensitet men som vanligtvis inte är hög
 • Hudförändringar grupperade under namnet dermatomyosit, en sjukdom med svullnad och utslag på huden
 • Ömhet i huden över de drabbade områdena
 • Intensiv smärta eller obehag i skelettmusklerna, detta tillstånd blir värre efter vissa typer av intensiva fysiska aktiviteter
 • Morgonstelhet i lederna som är drabbade

Ett annat karakteristiskt symptom är muskelsvaghet, som vanligtvis drabbar axel- och höftmusklerna. Det kan orsaka flera allmänna problem:

 • Svårigheter att svälja (dysfagi). Detta tillstånd kan i sin tur leda till dålig aptit. Därför är det möjligt att patienten går ner i vikt på kort tid (utan att försöka göra detta).
 • Röstförändringar som förändrar patientens normala tal.
 • Andningssvårigheter som kan leda till andningssvikt. Aspiration (av mat, saliv etc.) i lungorna kan också förekomma. I detta fall ökar risken för lunginflammation avsevärt.
 • Svårighet att utföra en mängd olika aktiviteter som involverar de muskler som har blivit drabbade. Till exempel att lyfta föremål över huvudet eller ställa sig upp från sittande.

Du kanske är intresserad av den här artikeln: Allt du behöver veta om behandling av lunginflammation

Orsaker till sjukdomen polymyosit

För närvarande känner vi inte till den specifika orsaken eller grunden till detta tillstånd. Nyligen genomförda studier har emellertid funnit liknande egenskaper som man ser i autoimmuna sjukdomar.

I dessa sjukdomar angriper kroppens celler felaktigt de inre vävnaderna och försämrar dem gradvis. Å andra sidan kan en infektion också ligga bakom.

Diagnos

Det medicinska vårdteamet kan utföra en rad undersökningar för att komma fram till en diagnos. På så sätt kan de identifiera sjukdomen och samtidigt utesluta andra sjukdomar med liknande symptom. Bland de vanligaste förfarandena är följande:

 • Fysisk undersökning. I den kontrollerar specialisterna de symptom som patienten kan känna, deras kliniska historia och deras sjukdomsförlopp (familjemedlemmar som kan ha lidit av samma sjukdom).
 • Muskelbiopsi. En liten mängd påverkad muskelvävnad avlägsnas och analyseras med laboratorietester.
 • Intern bilddiagnostik, till exempel magnetisk resonanstomografi (eller MR) av de förändrade musklerna.
 • Användning av elektromyografi för att kontrollera både tillståndet hos nerver och muskler i området.
 • Andra rutinundersökningar som blod- och urinprover.

Behandling av sjukdomen polymyosit

prover för polymyosit
Det finns flera olika behandlingar för detta tillstånd.

Det finns fortfarande i nget definitivt botemedel mot denna sjukdom, men flera behandlingar har utvecklats som kan hjälpa till med lindring. Med andra ord så är det grundläggande syftet med behandlingen att lindra de symptom som patienten uppvisar och förbättra livskvaliteten. När det gäller behandling inkluderar vi rekommendationer som:

 • Användning av medicin. Till exempel kortikosteroider och andra kompletterande läkemedel. Användningen måste ske under övervakning av det medicinska teamet, eftersom långvarig användning kan orsaka ett antal mycket skadliga biverkningar.
 • Olika typer av terapi. Till exempel sjukgymnastik, övningar för att återfå tal samt en lämplig kost för när sjukdomen fortskrider.

Polymyosit är en sjukdom med goda behandlingsutsikter för framtiden. Behandlingen av symptom förbättrar patientens livskvalitet avsevärt.

Studier pågår för närvarande för att utveckla en etiologisk behandling av sjukdomen polymyosit och lösa gåtan med vad som orsakar den, men alla är fortfarande i den kliniska prövningsfasen och inga läkemedel finns ännu på marknaden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.