Vad är radikulopati? Orsaker, symtom och behandling

Om du tror att du har radikulopati är det bäst att gå till en läkare. En korrekt diagnos är avgörande för att välja lämplig behandling. Upptäck vad som kan orsaka det och symtomen som hjälper dig att känna igen den här åkomman!
Vad är radikulopati? Orsaker, symtom och behandling
Michelle Torres

Skriven och verifierad av sjukgymnast Michelle Torres.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du kanske har hört ordet “radikulopati” tidigare men inte vetat vad det betyder. I den här artikeln tar vi upp olika typer av radikulopati. Men för att förstå dessa tillstånd måste du först lära känna ryggraden ordentligt.

Ryggraden är en benstruktur som är uppbyggd av kotor som har uppgiften att skydda skelettet och gör så att du kan röra dig fritt. Ryggkotorna har hål på varje sida där nerverna som går till de olika kroppsdelarna finns. Den del av nerven som kommer ut från ryggkotorna kallas “nervrot”. Radikulopati är en komprimering av nerven, precis vid nervroten.

Vad orsakar det? Vilka är dess kliniska manifestationer? Läs vidare för att få svaren på dessa frågor och lära dig mer om de befintliga behandlingsalternativen.

Orsakerna till radikulopati

Kvinna med ont i ländryggen.
Det är viktigt att klargöra orsaken till radikulopati, eftersom behandlingen beror på den.

Radikulopati kan bero på:

 • Problem i mellankotskivan
 • Osteofyter
 • Förtjockning av ligament i området
 • Spondylolistes
 • Strålning
 • Diabetes mellitus
 • Tumör i området
 • Svår skolios
 • Hjärnhinneinflammation

Alla dessa tillstånd kan förminska utrymmet som nerven passerar genom och komprimera det.

Symtom

Eftersom problemet uppstår i nervroten, uppträder symptomen vanligtvis i den del av kroppen som omger den drabbade nerven. I allmänhet är symtomen vanligtvis en kombination av:

Området för dessa symtom beror på vilket område som är drabbad av radikulopati:

Cervikal radikulopati

Detta uppstår i den cervikala delen av ryggraden. Nerverna i detta område styr musklerna och hudens känslighet i nacken och även armarna. Vid cervikal radikulopati märker patienten ofta symtomen i armar, axlar eller nacke.

Cervikal radikulopati kan bland annat orsaka smärta och svaghet i underarmarna och domningar i vissa fingrar.

Bröstkorgsradikulopati

Detta är benämningen för när det uppstår i bröstkorgen. Dessa nerver kontrollerar musklerna och hudens känslighet i bröstet och revbenen. Ibland blandar läkare ihop det med bältros, eller helveteseld. Detta är det minst vanliga av alla.

Ländryggsradikulopati

Detta gäller området i ländryggen. Nerverna i detta område styr musklerna och hudens känslighet från skinkorna och höften ända ner till fötterna. Därför upplever patienter symtomen i korsryggen, höfter, ben och fötter.

I de allvarligaste fallen komprimeras även sfinkterkontrollen. Om kompressionen sker vid utsidan av ischiasnerven är det vanligaste symtomet smärta från nedre delen av ryggen ända till fotsulorna via benets baksida. Detta kallas ischias.

Behandling

Kvinna blir behandlad med sjukgymnastik.
Sjukgymnastik och träning kan vara tillräckligt för vissa patienter med radikulopati. Men andra kräver medicinering och andra interventioner.

Man bör fokusera behandlingen på att lösa orsaken till nervkomprimeringen eftersom symtomen kommer att försvinna om nerven börjar fungera ordentligt igen. De allra flesta patienter med radikulopati ger bra respons på både fysioterapi och träning. I vissa fall är dock smärtan så stark att patienten inte kan röra på sig, vilket då kräver medicinering.

Tiden från det att symtomen börjar tills problemet är löst kan variera mycket från patient till patient, eftersom det beror på två faktorer:

 • Svårighetsgraden av symtomen. Om patienten har mycket smärta försöker läkarna för det första att minska den, och sedan gå vidare med att behandla orsaken.
 • Orsaken till nervkomprimeringen. En fraktur eller en tumör kan kräva ett kirurgiskt ingrepp, vilket modifierar den efterföljande behandlingen. Dessutom varierar återhämtningstiden. Å andra sidan kan läkare behandla ett kotproblem med ett bra träningsprogram.

Även om två personer har samma symtom kan de vara i behov av mycket olika behandlingar. Därför är det viktigt att få en medicinsk diagnos. Ju tidigare orsaken bekräftas, desto mer framgångsrik blir behandlingen.

Om du tror att du lider av radikulopati, besök då en läkare så att de kan utvärdera dig och hjälpa dig att ta beslut om en behandlingsplan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.