7 skäl att börja dricka juice på rödbeta

Rödbetsjuice är en antiinflammatorisk och rengörande dryck som kan förbättra dina kroppsfunktioner. Rödbeta rekommenderas för att reglera blodtrycket och påskynda matsmältningen.
7 skäl att börja dricka juice på rödbeta

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att lägga till rödbeta i din kost kan ge din kropp några väldigt goda fördelar. Det vanligaste är att man äter denna grönsak antingen kokt, eller rå i sallader, men ett effektivare sätt att få alla näringsmässiga fördelar att dricka juice på rödbeta.

Juice på rödbeta har blivit mer och mer populärt tack vare dess nyttiga och hälsosamma fördelar, bland annat optimerar det leverfunktionen och främjar avlägsnandet av toxiner. Förutom detta ger den dig också energi och antioxidanter som kan förbättra många olika aspekter av din hälsa.

Inte alla tycker om smaken på denna juice, men det kan ändå vara värt att testa. För genom att dricka juice på rödbeta tar du del av en viktig källa till vitaminer och mineraler, kostfiber och aminosyror. Dessa stärker ditt immunförsvar och förhindrar uppkomsten av sjukdomar.

Har du provat det än?

Sju orsaker till att börja dricka juice på rödbeta

Fram till för inte så länge sedan rekommenderades att man skulle undvika äta rödbeta på grund av deras höga innehåll av kolhydrater och sockerarter. Idag är det dock en mer eftertraktad rotfrukt eftersom många insett vilka hälsofördelar den har.

Du får ut mest av fördelarna genom att dricka juice på rödbeta

När du börjar dricka juice på rödbeta kommer du att få uppleva positiva effekter på hälsan. Denna rotfrukt kan både hjälpa dig att kontrollera din vikt samt förebygga eller behandla vissa tillstånd. Nedan ska vi gå in på sju av de bästa hälsofördelarna.

1. Juice på rödbeta reglerar blodtrycket

Tack vare den naturliga nitritkoncentrationen som finns i rödbetor, vilket omvandlas till kväveoxid i kroppen, hjälper juice på rödbeta till att reglera blodtrycket. Kväveoxid utvidgar blodkärlen och förbättrar cirkulationen.

2. Det förbättrar din matsmältning

Rödbetsjuice innehåller den koncentrerade fibern från grönsaken så det är inte så konstigt att det förbättrar matsmältningen. Regelbunden konsumtion förebygger även förstoppning och påskyndar kroppens process att ta upp näring.

3. Det motverkar åldrande

rödbeta motverkar åldrande

Tack vare de stora mängderna nyttiga polyfenoler kan denna juice neutralisera de negativa effekterna av fria radikaler på kroppens celler. Denna typ av antioxidanter motverkar för tidigt åldrande och också andra allvarliga sjukdomar.

4. Juice på rödbeta skyddar din sköldkörtel

Personer med sköldkörtelproblem kan förbättra sin hälsa genom att lägga till rödbeta i kosten. Även om det inte är någon mirakelbehandling, kan innehållet av jod hjälpa till att förebygga störningar som hypotyreos.

5. Det bekämpar inflammation

Betain som finns i rödbeta hjälper till att skydda dina celler, enzymer och proteiner mot försämring på grund av oxidativ stress. När du dricker juice på rödbeta kan du därför hjälpa kroppen att minska inflammationen samtidigt som det hjälper till att skydda dina organ mot kroniska tillstånd.

6. Det hjälper till att främja viktminskning

Tack vare det höga innehållet av viktiga näringsämnen står rödbetsjuice ut på listan över drycker som hjälper dig att gå ner i vikt. Först och främst förbättrar fiberhalten matsmältningen och minskar bukinflammation. Det är också mycket mättande och kan påskynda de processer som bryter ner fett.

7. Rödbetsjuice lindrar vätskeretention

Vätskeretention är ett problem i sig, men kan också orsaka många andra hälsoproblem. Det bästa är hantera detta problem genom att dricka vätskedrivande drycker, som rödbetsjuice. Det underlättar avlägsnandet av överskottsvätskor, förbättrar njurfunktionen och reglerar kroppens mineralsalter.

Hur du gör egen juice på rödbeta

Drick gärna juice på rödbeta

Det är väldigt lätt att göra rödbetsjuice. Och du kan gärna kombinera den med juice från andra frukter och grönsaker, ifall du vill ha en annan smak.

Idag delar vi med oss av grundreceptet så att du genast kan ta del av dess goda egenskaper. Men experimentera gärna med smaken genom att tillsätta till exempel morötter eller äpple.

Ingredienser

 • 1 stor rödbeta
 • 2 dl vatten (200 ml)

Tillagning

 • Tvätta rödbetan och skiva den i stora bitar.
 • Lägg ner i en mixer tillsammans med vatten.
 • Mixa i någon minut tills du har en slät dryck utan klumpar.
 • Servera omedelbart.

Hur du dricker juicen

 • Drick ett glas rödbetsjuice på tom mage mellan måltider, eller på morgonen till frukost.
 • Drick juicen minst tre gånger i veckan.

Du kanske är intresserad av att läsa: Smoothies som hjälper mot vätskeretention

Sammanfattningsvis

Juice på rödbeta är en dryck med lågt kaloriinnehåll som hjälper till att “ladda” din kropp med energi för optimal prestanda. Dessutom gör antioxidanterna och de väsentliga näringsämnena att kroppen får ett bättre skydd mot olika sjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Carlevari I. Cultivos Industriales. La Argentina, Estruct Humana y Económica. 2010.
 • FEN. Remolacha. Verduras y Hortalizas. 2014.
 • Cermak, N. M., Res, P., Stinkens, R., Lundberg, J. O., Gibala, M. J., & Van Loon, L. J. C. (2012). No improvement in endurance performance after a single dose of beetroot juice. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. https://doi.org/10.1123/ijsnem.22.6.470
 • Janiszewska, E. (2014). Microencapsulated beetroot juice as a potential source of betalain. Powder Technology. https://doi.org/10.1016/j.powtec.2014.05.032

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.