7 livsmedel som inte lämpar sig för återuppvärmning

Det är alltid bäst att äta grönsaker råa. Om du tillagar dem, kom ihåg att inte återuppvärma dem senare!
7 livsmedel som inte lämpar sig för återuppvärmning
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Återuppvärmning av matrester är ett bra sätt att minska slöseriet med mat, som på global nivå är tonvis varje dag. Det är så sorgligt att det i vissa länder slängs mängder av mat medan människor i andra länder svälter.

Det är därför vi på senare år alltid försöker äta upp våra matrester, antingen genom att tillaga nya rätter eller återuppvärma dem. Men om du har för vana att värma matrester vill vi informera om att det inte alltid är det säkraste alternativet, för det finns livsmedel som kan bli giftiga när de utsätts för höga temperaturer.

Eftersom så många fortfarande är omedvetna om vilka dessa livsmedel är ska vi i dagens artikel dela med oss av en lista med sju vanliga livsmedel som inte lämpar sig för återuppvärmning.

Spenat

Spenat

Det bästa sättet att äta spenat är att använda de färska bladen, och de ska företrädesvis vara råa. Det finns gott om recept på smoothies, sallader och krämiga såser där du kan dra nytta av alla fördelar med spenat utan att behöva tillaga den.

När du utsätter spenat för värme eller mikrovågor omvandlas nitratet i bladen till nitrit, vilket kan vara skadligt för hälsan.

Selleri

Selleri konsumeras vanligtvis rå, precis som spenat, men det används också ibland till soppor eller heta såser. Varma rätter med selleri bör ätas nylagade och eventuella rester bör inte sparas för återuppvärmning nästa dag.

Liksom spenat innehåller selleri nitrater som kan bli skadliga för hälsan vid återuppvärmning. Nitriter är föreningar som är kopplade till utvecklingen av olika typer av cancer, även om de bara utgör en sådan allvarlig risk när de konsumeras i stora mängder. Oavsett är det bästa sättet att ta del av alla positiva egenskaper hos selleri att konsumera den rå.

Återuppvärmning av ägg är inte bra

Hårdkokta ägg

Eftersom de är små och lätta att tillaga är det sällsynt att man står med överblivna ägg. Och du bör undvika det eftersom de förlorar sin färskhet, lukt, konsistens och smak. Det är heller inte rekommenderat att återuppvärma ägg, för när de utsätts för högre temperaturer kan de avge vissa giftiga föreningar.

Rödbetor

I åratal har alternativ medicin studerat denna rotfrukt och funnit att det är en utmärkt källa till viktiga näringsämnen och antioxidanter. Men rödbetor innehåller också små mängder av nitrater, och även om dessa är ofarliga är det bäst att inte utsätta dem för höga temperaturer för att undvika eventuella risker.

De flesta näringsexperter rekommenderar att du avnjuter rödbetor i grönsaksjuicer, smoothies eller sallader.

Potatis: återuppvärmning är inte bra

Potatisar

Potatis innehåller näringsämnen och andra föreningar som är mycket bra för hälsan, så länge du äter dem med måtta. Eftersom de har ett högt kolhydratinnehåll kan alltför många potatisar till middagen orsaka problem med din vikt.

Utöver det kan potatisar förlora mycket av sina näringsvärden när de återuppvärms, och deras smak och vissa föreningar kan frigöras som inte går bra ihop med matsmältningssystemet. Den goda nyheten är att det finns gott om enkla och läckra sätt att njuta av potatis – vad tycker du om potatismos till exempel?

Svamp

Svamp bör inte återuppvärmas under några omständigheter eftersom det kan leda till matsmältningsproblem såväl som hjärtsjukdomar. Även om svamp har många positiva hälsoegenskaper bör du bara äta dem färska. Det bästa sättet att undvika slöseri med svamp är att bara tillaga den mängd du behöver, eller att äta dem inom ett par timmar efter tillagning.

Kyckling

Återuppvärmning av kyckling

Kyckling är en rekommenderad del av en hälsosam och balanserad kost tack vare dess proteininnehåll. Men vid återuppvärmning förlorar den sin fräschhet och proteinsammansättningen ändras, vilket kan orsaka problem med matsmältningen.

Liksom i fallet med svamp är det en bra idé att bara tillaga den mängd kyckling du kommer äta. Om du får rester bör du värma dem på en mycket låg temperatur.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.    Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.