8 livsmedel som hjälper dig att rena huden

14 december, 2018
Det finns många livsmedel du kan äta och dricka för att få bort gifter från kroppen. Här berättar vi om 8 livsmedel som hjälper dig att rena huden.
 

Det finns många kurer, behandlingar och tillskott som kan hjälpa dig att ta bort gifter från huden i form av pormaskar, akne, mm. Men om du vill motverka det på ett enkelt sätt är den bästa strategin att dagligen äta livsmedel som kan hjälpa dig att ta bort dessa gifter och rena huden. I denna artikel kommer du upptäcka vilka dessa livsmedel är och hur du kan använda dem.

Livsmedel som hjälper att rena huden

1. Öljäst 

Öljäst fungerar bra mot hudproblem och även för att behandla fall av dermatit, psoriasis, mm. Du kan äta 6g per dag, spridda över tre tillfällen. Produkten finns i olika former för den som inte tycker om den bittra smaken. Du kan inkludera använda den i juicer, smoothies och soppor, och den ger även en bra smak åt salta maträtter.

2. Körsbär

Denna utsökta frukt är omtyckt av nästan alla i hela världen och som om smaken inte vore nog, kan den rena blodet från gifter, vilket underlättar för kroppen att rena huden. Den innehåller även många vitaminer som är fördelaktiga för både hälsan och hyn. Vi rekommenderar att du äter körsbären färska och att du även inkluderar dem i bakverk.

körsbär-för-att-rena-huden
 

3. Äpple

Den bästa frukten av dem alla: äpplen har många hälsosamma egenskaper och vi har skrivit flertalet artiklar om dem. I det här fallet är äpplen bra för att rena kroppen från gifter, förbättra leverns hälsa och motverka bakterier som täpper igen hudens porer. Du kan äta dem råa eller ha dem i sallader, juicer, smoothies eller i efterrätter.

När du skalar ett ekologiskt äpple bör du dessutom dra nytta av insidan av skalet för att rena huden. Det är en antik huskur som många av våra mormödrar använde för att tona och rena huden naturligt.

4. Citron

Citron bör finnas med i alla skönhetsrutiner mot fet hud. Det finns redan många skönhetsprodukter som inkluderar citron på grund av dess renande och antiseptiska egenskaper. För att dra nytta dessa kan du ha citron i vatten på morgonen innan du äter frukost.

Du kan även ha några droppar i dina ansiktsmasker eller din dagliga ansiktstvätt om du har fet hy, men då måste du undvika solen eftersom citron annars kan ge din hud fläckar.

5. Maskros

Denna växt hittar du lite överallt och är en av de mest renande växterna som finns. Den är bra för både lever och njurar, samt underlättar kroppens självrening, vilket gör att huden kan eliminera gifter genom porerna.

Du kan dricka den som ett avkok eller lägga den i sallader och andra maträtter. Om du plockar den vilt bör du undvika platser med mycket kontaminering, som exempelvis nära motorvägar.

maskrosor-för-att-rena-huden
 

6. Ananas

Denna tropiska frukt är mycket fördelaktig för matsmältningssystemet och för att eliminera vätskeöverskott, samt hjälper till att minska inflammationer tack vare sitt innehåll av bromelin. Vi rekommenderar den för att motverka inflammationer som dermatit och psoriasis, mm.

Du kan äta ananasen som den är eller använda den i naturliga juicer. Du kan även prova att tillaga den i ugnen.

7. Fläderbär

Dessa bär har utmärkta förmågor när det kommer till att rena huden och ta bort märken. De har antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper, och är vidare även antibakteriella. Du kan göra sylt på dem eller använda dem till saft.

fläderbär-för-att-rena-huden

8. Melon

Denna utsökta frukt ger en stor mängd vatten och fibrer, vilket är bra för de som lider av akne. Det är viktigt att påpeka att du bör äta melon utanför dina vanliga måltider, eftersom den annars kan vara svår att smälta.

Bilder: Sharon Drummond, Richard Griffin och NjuTIKA.

 
  • Kelley, D. S., Adkins, Y., & Laugero, K. D. (2018). A Review of the Health Benefits of Cherries. Nutrients, 10(3), 368.
  • Moyad, M. A. (2008). Brewer’s/baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae) and preventive medicine: Part II. Urologic Nursing, 28(1), 73-75. Retrieved from ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18335702
  • Shenefelt, P. D. (2011). 18 Herbal Treatment for Dermatologic Disorders. Lester Packer, Ph. D., 383.