10 fördelar med yoga för överviktiga 

Vissa positioner kan vara svåra, men sanningen är att det finns många både fysiska och psykiska fördelar med yoga för överviktiga människor.
10 fördelar med yoga för överviktiga 

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Om du läser den här artikeln kanske du är intresserad av yoga, men tror kanske inte att yoga är något för dig eftersom du är överviktig. Gissa vad? Du har fel! Det finns många fördelar med yoga för överviktiga människor eftersom det inte bara underlättar fettförbränning, utan också hjälper till att kontrollera ångest.

Yoga är generellt bra för allas välbefinnande, och det finns många som kan intyga detta. Den indiska premiärministern Narendra Modi har till exempel lyft yoga till en statlig fråga så att alla i Indien ska kunna njuta av dess fördelar i sitt dagliga liv.

Premiärministern har även gett ut en serie videor av en animerad version av sig själv som utövar och demonstrerar yoga. I dessa videoklipp betonar han att yoga är en hälsosam form av motion för alla.

Nedan ska vi ta upp några fler fördelar med yoga för att motivera dig att ta ett yogapass, även – eller speciellt – om du är överviktig.

10 fantastiska fördelar med yoga för överviktiga

1. Yoga förbättrar andningen

Yoga kan förbättra andningen och hjälpa dig att bli mer medveten om din andning.

Att vara mer medveten om din andning och leda en hälsosam livsstil hjälper också näringsämnen att mer effektivt nå dina organ. Således förbättras funktionen i dina organ och du hjälper din kropp att förebygga sjukdomar som orsakas av näringsbrist.

2. Fördelar med yoga för din självkänsla och livskvalitet

Yoga är ett bra sätt att börja med en mer aktiv livsstil. Det kan dessutom hjälpa dig att förbättra din självkänsla och övergripande livskvalitet.

Yoga hjälper dig att utvecklas både fysiskt och andligt, vilket är viktigt för att förbättra hur du ser på dig själv och som förändrar hur du mår i ditt dagliga liv. Således får du mer kontroll över din kropp och kommer att kunna förbättra din övergripande livskvalitet med fysisk aktivitet.

3. Det hjälper till att bekämpa depression

Yoga kan bekämpa depression

Många människor handskas med låg självkänsla, något som ökar risken att bli deprimerad. Låg självkänsla kan hänföras till osäkerhet om fysiskt utseende, personlighetsdrag eller personlig bakgrund.

Yoga kan hjälpa till att behandla mild depression och förbättra din självkänsla. Det är ett sätt att meditera, reflektera, bygga självförtroende och upprätthålla en aktiv och hälsosam livsstil.

4. Fördelar med yoga mot stress

Andningsövningar, meditation och förbättring av hållningen är olika moment som ingår i yoga. Dessa hjälper dig att slappna av och lindra stress. Det hjälper dig också att vara mer fokuserad både mentalt och fysiskt.

Att ägna en del av din dag till att meditera och att andas djupt minskar signifikant dina nivåer av kortisol, stresshormonet. Att fylla dina lungor med frisk luft hjälper dig också koppla av och försätta dig i bättre stånd att fatta beslut och möta dagliga utmaningar.

5. Det minskar fysiskt obehag

Med en konstant yogarutin kan du minska huvudvärk och sänka blodtrycket och motverka trötthet och sömnlöshet. Detta beror på ökningen av syre i hjärnan och frisläppningen av toxiner som uppstår vid djupandning.

Detta gör också att du kommer ha mer energi under hela dagen, och ger dig mer motivation att äta nyttigare och upprätthålla en aktiv och hälsosam livsstil.

6. Du märker förändringarna

Vikt påverkar inte din förmåga att träna yoga. Med det sagt, är det viktigt under ett yogapass att du inte kräver mer från din kropp än vad den kan ge. Men du blir mer flexibel och självsäker efter att ha utövat yoga ett tag, och du kommer märka att du kan göra svårare positioner som du inte kunde göra tidigare.

Yoga är bra för överviktiga människor eftersom det tillåter varje person att gå i sin egen takt och att aldrig pressa kroppen för mycket. Du kommer också att börja se förändringar i din flexibilitet, styrka, balans och hållning efter ett litet tag. Kom därför ihåg att inte bli överväldigad till en början, och att ta det långsamt.

7. Det är en lågintensiv aktivitet

Yoga är bra som komplement till en hälsosam livsstil, och det kräver inte några drastiska förändringar i din livsstil. När du utvecklas genom din egen yogaresa, kommer ställningarna och utmaningarna också att utvecklas.

Det finns positioner för nybörjare, och de flesta yogainstruktörer brukar anpassa rutinen för att ta hänsyn till alla deltagares förmågor. Detta gör att du inte behöver bli frustrerad över att inte kunna utföra de svårare ställningarna och låter dig i stället börja på den bästa nivån för dig.

Yoga är också lätt att lägga in i ditt schema när det passar dig bäst, eftersom du själv kan bestämma hur lite eller hur mycket tid du vill ägna dig åt det.

8. Fördelar med yoga för det endokrina systemet

Varje enskild yogaposition påverkar en viss del av kroppen. Till exempel är vissa övningar speciellt bra för personer som lider av sköldkörtelproblem.

Därför, om du är överviktig på grund av hormonella problem, kan yoga vara en bra metod för att hjälpa dig med detta. I detta fall rekommenderar vi att du gör lite efterforskning eller frågar en instruktör om vilka positioner som är bäst vid sköldkörtelproblem och andra hormonella problem. Du ska även få några tips nedan.

9. Yoga hjälper till att bekämpa ångest

Vi har redan nämnt de andliga och avkopplande fördelarna med yoga. Därför anses yoga allmänt vara en aktivitet som hjälper till att minska ångest.

Meditationsaspekten och djupandningen hjälper inte bara till att minska ångest, dessutom kan effekterna av yoga på nervsystemet också förbättra din koncentration. Detta kan i sin tur ha goda effekter på dina matvanor och ditt sötsug.

10. Det hjälper dig att uppfylla dina mål

Om du skulle vilja börja med någon fysisk aktivitet för att hjälpa dig till en hälsosammare livsstil eller gå ner i vikt, är yoga perfekt! Förutom att det är en form av motion, är det samtidigt också en andlig aktivitet som stärker din viljestyrka och ditt band till dig själv.

Det kommer att komma stunder där du måste uppmuntra dig själv att gå vidare och förbättras. Men det kommer också att ge dig mer tålamod att vänta på resultaten av dina ansträngningar.

Vilka positioner i yoga är bra för överviktiga?

Yoga är bra för äverviktiga

Yoga kan hjälpa dig att stärka dina muskler, förbättra din flexibilitet, förbättra din andning och hjälpa dig att känna dig i bättre form generellt. Yoga är speciellt bra för överviktiga människor eftersom goda resultat kan uppnås utan högintensiv träning.

Hjälp din kropp att lättare gå ner i vikt genom att göra dessa positioner:

 • Död mans position/avslappningsposition (Savasana): Detta är en idealisk position för att slappna av och lugna sinnet och kroppen.
 • Skulderstående (Sarvangasana): Denna hjälper till att reglera din ämnesomsättning och stimulerar sköldkörteln.
 • Benen upp mot väggen (Viparita Karani Mudra): Denna ställning hjälper sköldkörteln att fungera bättre och förbättrar cirkulationen. Den hjälper dessutom till med självkontroll.
 • Fisken (Matsyasana): Denna ställning hjälper till att reglera sköldkörtelns funktion. Den är också fördelaktig för hypofysen, binjurarna och tallkottkörteln.
 • Plogen (Halasana): Den här positionen hjälper till att minska bukfett. Den hjälper också till att reglera sköldkörteln, mjälten och levern.
 • Kobra (Bhujanghasana): Denna ställning hjälper till att reglera binjurarna och sköldkörtlarna. Dessutom stimulerar den och gör bukmusklerna fasta. Övningen stärker också ryggraden och hjälper dig att få en fast rumpa.

Vilka positioner bör du undvika?

I allmänhet bör du inte utföra någon position som du inte är förberedd för fysiskt, till exempel de där en liten del av kroppen stöder hela din kroppsvikt. Andra positioner, som padahastasana (framåtböjning) och balasana (barnets position), där du lutar hela kroppen framåt, kan också hindra din andning.

Regelbunden fysisk aktivitet hjälper dig att upprätthålla en hälsosam livsstil. Yoga är bra, och särskilt användbart för överviktiga människor som vill börja en hälsosammare eller mer aktiv livsstil. Det är särskilt effektivt eftersom det inte bara kan förbättra din fysiska hälsa utan också din mentala och andliga hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kaduskar, P., & Suryanarayana, K. M. (2015). Yoga: An endocrine therapy. Indian journal of endocrinology and metabolism, 19(3), 437–438. https://doi.org/10.4103/2230-8210.152801
 • Karen Pilkington, Graham Kirkwood, Hagen Rampes, Janet Richardson. 2005. Yoga for depression: the research evidence. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2005.08.013.
  (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032705002570)
 • Madanmohan, & Mahadevan, Sivasubramaniyan & Balakrishnan, Selvakumar & Gopalakrishnan, Maya & Prakash, Elapulli Sankaranarayanan. (2008). Effect of six weeks yoga training on weight loss following step test, respiratory pressures, handgrip strength and handgrip endurance in young healthy subjects. Indian journal of physiology and pharmacology. 52. 164-70.
 • Anheyer, D., Klose, P., Lauche, R. et al. Yoga for Treating Headaches: a Systematic Review and Meta-analysis. J GEN INTERN MED 35, 846–854 (2020). https://doi.org/10.1007/s11606-019-05413-9
 • A. Ross; A. Brooks; K. Touchton-Leonard; G. Wallen. 2016. A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/2914745/
 • Ferreira-Vorkapic, Camila; Rangé, Bernard. 2010. Mente Alerta, Mente Tranquila: ¿Constituye el yoga una intervención terapeútica consistente para los
  trastornos de ansiedad? Revista Argentina de Clínica Psicológica. https://www.redalyc.org/pdf/2819/281921798002.pdf
 • Chong, Cecilia S. M.; Tsunaka, Megumi; Tsang, Hector W. H.; Chan, Edward P.; Wai Ming Cheung. 2011. Effects of Yoga on Stress Management in Healthy Adults: A Systematic Review. Alternative Therapies in Health & Medicine. https://web.a.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=10786791&AN=65066461&h=3kgypRUvpQXF4jnoqz%2bdiCvi%2bm1TAO2bRFDDgS38g%2fMlkgFl4dpgEKmM42W0tCLERqjKYSRr0Z8F5qJpLo9uoA%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d10786791%26AN%3d65066461
 • Yoga with Modi: Indian PM releases online yoga series – video report. 2018. The Guardian. https://www.theguardian.com/world/video/2018/mar/29/yoga-with-narendra-modi-indian-pm-releases-online-yoga-series-video

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.