Zac Efrons agorafobi: lär dig om mer om detta ångestsyndrom

Det är flera händelser under de senaste fyra åren av Zac Efrons liv som har lett till hans agorafobi. Vilka symptom lider han av? Vi berättar allt om detta tillstånd här.
Zac Efrons agorafobi: lär dig om mer om detta ångestsyndrom
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 07 december, 2022

Zac Efrons agorafobi är idag ett känt faktum, och kan förklara det beteende som han ibland uppvisat vid stora tillställningar. Många gånger har han setts dra sig undan snabbt från folksamlingar och evenemang han måste delta i på grund av sina skådespelarförpliktelser.

Därtill har han nyligen fått en hel del kritik för en påstådd kosmetisk operation han gjort som förändrat hans ansikte för mycket. Förseningen i skådespelarens svar ökade spekulationerna.

Det visade sig att han i själva verket hade brutit käken och var på rehab. Men vad var då anledningen till att hans uttalande inte kom ut i tid för att stoppa ryktena? Här kan Zac Efrons agorafobi ge svar, i det att han väldigt sällan loggar in på sociala medier. Han fick reda på ryktena som gick på nätet i ett samtal från sin mamma.

Zac Efrons agorafobi och hans uttalanden

De mest anmärkningsvärda uttalandena av skådespelaren i en nylig intervju var följande:

“Jag går bara inte ut. Människor i stora grupper utlöser min agorafobi.” -Zac Efron

I teorin började problemen efter hans fysiska förberedelser och inspelningen av filmen Baywatch. För att vara i form och visa en skulpterad fysik var amerikanen tvungen att utföra strikta och krävande rutiner.

Under den fysiska förberedelsen råkade skådespelaren ut för olika skador. Han slet av ett främre korsband i ena knäet, fick en axel ur led, bröt en av handlederna och även upprepade ryggsmärtor.

Baywatch-upplevelsen var påfrestande för honom. Han kände ett slitage som han aldrig upplevt tidigare och ville avbryta för att återhämta sig. Det avbrottet kom dock inte förrän pandemin.

När restriktioner infördes på grund av spridningen av COVID-19, bodde skådespelaren i en liten kuststad i Australien: Byron Bay. Där, på en plats med mindre än 10 000 invånare, kunde han koppla av och bytte ut sin tunga träning mot mindre ansträngande aktiviteter.

Zac Efrons agorafobi på en strand
Byron Bay är en kuststad i Australien. Den är liten och på grund av pandemin och turismförbud, var där väldigt lite människor.

Käkskadan

Hans käkskada inträffade i Australien, när han sprang in i sitt hus vid kusten, snubblade och stötte emot något. Han låg medvetslös under några ögonblick.

“När jag vaknade märkte jag att mitt hakben var löst.” -Zac Efron

Hans ansikte förändrades totalt. Hans muskler var övervuxna och kunde inte kompensera för bristen på mekanik i käken. Det ledde till en hypertrofisk utveckling av ansiktet som såg ut som en dålig kosmetisk operation.

Eftersom skådespelaren redan var van vid att hålla sig borta från sociala nätverk, internet, media och folkgrupper, kände han inte till de memes som cirkulerade om honom. På några bilder som han var tvungen att ta på grund av kommersiella åtaganden såg man honom med förstorat ansikte, och internetanvändarna var inte långsamma med att göra karikatyrer på honom.

Ett telefonsamtal från hans mamma gjorde honom medveten om vad som pågick. Sedan kom ett offentligt förtydligande, om än försenat. Idag är skådespelarens ansikte tillbaka till det vanliga; återhämtat och utan tecken efter frakturen.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Vad är tokofobi och varför är det viktigt att övervinna den?

Varianten av Zac Efrons agorafobi?

Det är möjligt att Zac Efrons senaste traumatiska upplevelser har bidragit till hans agorafobi. Detta är en psykisk störning som definieras som en irrationell rädsla för att vara på platser där det upplevs svårt att fly.

Naturligtvis sitter denna svårighet i personens uppfattning. Det finns agorafobiker med av rädsla för att vara bland många människor. För andra agorafobiker är problemet broar eller mycket stora öppna ytor.

Det är mycket vanligt att personer som har haft panikattacker har agorafobi. För dem räcker det att vara ute offentligt och bara tänka på risken för ett fobianfall och vad det kan innebära, för att deras ångest ska öka.

Gradvis tenderar personer med detta tillstånd att ändra sina rutiner för att undvika folksamlingar. Vissa undviker till och med att lämna sina hem. Efter karantänen under den nyliga covidpandemin ökade antalet diagnostiserade fall av denna störning.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Kortikofobi eller rädslan för kortikosteroider

Riskfaktorer för agorafobi

Vetenskapliga bevis tyder på att agorafobi tenderar att dyka upp i tidig ålder, nästan alltid före 35 års ålder. Zac Efron är nu nyligen fyllda 35 år.

Störningen kan också debutera i barndomen och ungdomen. Enligt statistiken tenderar fler kvinnor att lida av det än män.

Stress anses vara en relevant riskfaktor för att leda till den kliniska bilden. Detta ökar om personen har en orolig personlighet. Och naturligtvis finns det en större sannolikhet när personen har etablerade psykiatriska diagnoser, såsom depression, andra fobier eller lider av panikattacker.

Allvarliga fall kan leda till att patienter utvecklar ohälsosamma undvikandemetoder. Vi pratar inte bara om avskildhet i hemmet och undvikande av social kontakt, utan skadliga metoder, såsom överdriven alkohol eller droganvändning.

Ytterst finns det människor som aldrig lämnar sina hem igen. Nya tekniska faciliteter gör det möjligt för oss att handla i princip allt över internet och betala för tjänster via nätbanker och mobil betalning. I det här sammanhanget kan det bli en perfekt ursäkt för agorafobikern att låsa in sig mer och mer.

En kvinna instängd under pandemin
Efter covidkarantänen och alltfler teknologier för distanshandel har fallen av agorafobi ökat.

Finns det någon behandling för Zac Efrons agorafobi?

Vi vet inte om den skådespelaren från Kalifornien får psykiatrisk behandling. Metoden kombinerar vanligtvis kognitiv beteendeterapiteknik med vissa mediciner. Dessa inkluderar följande:

Stödgrupper är en annan strategi som man använder för personer med agorafobi. Där kan de dela sina erfarenheter med människor som går igenom samma rädsla för folkmassor och öppna ytor. De kan också få lära sig avslappningstekniker som kan tillämpas vid de första symptomen på en panikattack.

Kort sagt, Zac Efrons agorafobi visar oss på verkligheten av den stress som kända skådespelare så ofta är tvungna uppleva. Att hantera den ständiga uppmärksamhet från fansen och mediernas krav är inte alltid en lätt uppgift. För skådespelaren handlar behandlingen också om att återuppfinna sig själv i detta nya sammanhang.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sandín, Bonifacio, et al. “Sucesos vitales estresantes y trastornos de pánico: relación con el inicio del trastorno, la gravedad clínica y la agorafobia.” (2006).
  • Mitrasinovic, Miodrag. “Agoraphobia: New York City Public Space in the Time of COVID-19.” The Journal of Public Space 5.3 (2020): 83-90.
  • Tibi, Lee, et al. “An admixture analysis of age of onset in agoraphobia.” Journal of affective disorders 180 (2015): 112-115.
  • Martin, Patrick. “The epidemiology of anxiety disorders: a review.” Dialogues in clinical neuroscience (2022).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.