Vad är tokofobi och varför är det viktigt att övervinna den?

Hur graviditeter och förlossningar representeras i populärkulturen kan spela en roll vid utvecklingen av tokofobi. Vad består denna störning av?
Vad är tokofobi och varför är det viktigt att övervinna den?

Senaste uppdateringen: 24 augusti, 2022

Tokofobi, ofta kallad förlossningsrädsla, är en extrem och irrationell rädsla för graviditeter och förlossningar. Det uppskattas att cirka 14 % av alla kvinnor i världen lider av det. I själva verket kan det till och med förekomma hos dem som vill skaffa barn, med kraftiga konsekvenser för deras livskvalitet.

Det är normalt att uppleva en viss rädsla kring graviditeten. Men när den når en extrem nivå kan det leda till ångest och panikattacker, även vid endast tanken på att föda barn. Vilka är de möjliga orsakerna? Hur kan man övervinna det?

Vad är tokofobi?

Tokofobi definieras som en störning där det föreligger en överdriven och ogrundad rädsla för graviditeter och förlossningar. Ordet kommer från den grekiska roten “tokos”, som betyder “födelse” och “phobos”, som betyder “rädsla”.

Enligt en studie publicerad i tidskriften Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica har denna störning ökat avsevärt sedan år 2000. Men det behövs fortfarande mer forskning.

Kvinnor med problemet blir ofta besatta av preventivmedel. De kan till och med undvika att ha sex av rädsla för att bli gravida. Om de blir gravida överväger de abort eller kan begära kejsarsnitt istället för att föda vaginalt.

Rädslan är ofta fokuserad på ett visst objekt eller en specifik aspekt, eller så kan den vara generell. Ibland finns det rädsla för exempelvis smärtan av sammandragningar, för att barnet ska passera genom vaginalkanalen, för de instrument som används, för ansvaret av att skaffa ett barn eller för allt som helhet.

Vad är tokofobi?

Vi tror att du kan ha glädje av att också läsa den här artikeln: Kortikofobi eller rädslan för kortikosteroider

Typer av tokofobi

Det finns två typer av tokofobi beroende på om rädslan dyker upp under den första graviditeten eller efter att man redan har fått barn. VI ska beskriva dessa i detalj nedan.

Primär tokofobi

Förstagångsföderskor eller kvinnor som aldrig tidigare har varit gravida kan drabbas av denna rädsla. I det här fallet är rädslorna vanligtvis fokuserade på en eller flera av följande aspekter:

  • Rädsla för att lida under förlossningen
  • Rädsla för de förändringar som kroppen kommer att genomgå
  • Oro för att föda ett barn med abnormiteter
  • Rädsla för ansvaret över ett barn

Sekundär tokofobi

Detta förekommer hos kvinnor som har fött barn tidigare. Vanligtvis har de upplevt en traumatisk graviditet eller förlossning, och detta gör att de är extremt rädda för möjligheten att bli mammor igen. Det beror ofta på dålig obstetrisk praktik eller svår förlossningsdepression.

Symtom

Tokofobi är en specifik fobi och motsvarar en form av ångestsyndrom. Huvuddragen är en intensiv och irrationell rädsla som inte kan övervinnas eller rationaliseras med konventionella medel.

Detta framkallar undvikande beteendemönster, som besatthet av preventivmedel eller att inte ha sex. Det utlöser också oro för situationer i samband med graviditet och förlossning. Det resulterar ofta i mardrömmar, panikattacker och liknande symtom.

I de allvarligaste fallen avstår de drabbade fullständigt från sex och blir allvarligt begränsade av sin rädsla. Om de blir gravida begär de ett kejsarsnitt eller kan även utveckla en problematisk anknytning gentemot sina barn.

Orsakerna till tokofobi

I de flesta fall har kvinnor med tokofobi bildat sig en dramatisk bild av hur graviditeten och förlossningen är, antingen för att människor nära dem har förmedlat detta perspektiv eller för att de har sett svåra situationer i samband med det.

I vissa fall finns det ett föreliggande ångestsyndrom. Detta kan ha utlösts av sexuella övergrepp under barndomen eller för att kvinnan lider av vaginism eller dyspareuni, vilket orsakar smärta vid samlag.

Vid sekundär tokofobi finns tidigare traumatiska upplevelser som inte har blivit övervunna. Därför kan denna störning vara en manifestation av posttraumatisk stress. I sådana fall finns en fixering vid rädsla, även om omständigheterna är annorlunda.

Gillar du den här artikeln? Då kanske du också gillar att läsa: Lär dig om hodofobi; rädslan för att resa

Hur man kan övervinna denna fobi

Filmer och tv presenterar inte sällan en negativ bild av förlossningar. Detta kan få stor inverkan på en kvinna. Därför är det bästa man kan göra att få information om processen från mer pålitliga källor, som en läkare eller en barnmorska. Det är en mycket bra idé att diskutera dina rädslor med dem.

Kognitiv beteendeterapi är ofta ett mycket effektivt sätt att behandla fobier. Man kan också konsultera en perinatal psykolog. Detta är en professionellt utbildad person som kan erbjuda snabb support i fall som dessa.

Meditationsövningar är också ofta ett effektivt sätt att minska ångest. Om en kvinna inte har fått barn och inte planerar att skaffa barn på grund av rädsla för graviditet eller förlossning, då bör hon helst söka psykoterapi för att utforska vad som ligger bakom denna extrema rädsla samt behandla den.

En ledsen kvinna.

Slutliga rekommendationer

Det är mycket viktigt att upprätthålla en sympatisk inställning till en kvinna som lider av tokofobi. Istället för att minimera hennes problem eller jämföra henne med andra kvinnor, är det bästa man kan göra att acceptera hennes tillstånd och stödja henne i att övervinna det.

Även om det i fall av tokofobi finns en rädsla som är överdriven, känns den inte medvetet. Det är en verklighet och är okontrollerbart för den drabbade personen. Att lägga press på den drabbade, eller att peka finger, hjälper inte till med att övervinna problemet, utan kan ofta istället förvärra det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • O’Conell Et. Al., M. O. (2017, 30 marzo). Worldwide prevalence of tocophobia in pregnant women: systematic review and meta-analysis. Obstetrics and Gynaecology. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/aogs.13138.
  • Pérez-Acosta, A. M., & González, A. P. (2010). Conducta de evitación: adquisición y extinción. Artículos en PDF disponibles desde 1994 hasta 2013. A partir de 2014 visítenos en www. elsevier. es/sumapsicol, 5(2), 207-231.
  • Ward, M. R., & Hofberg, K. (2004). Temor al parto, tocofobia y salud mental en las madres: interfase obstetricopsiquiátrica. Clínicas obstétricas y ginecológicas, (3), 501-509.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.