Visste du att grönt te förlänger livet?

Antioxidanterna som finns i grönt te hjälper till att minska bildandet av fria radikaler. Därför hjälper de till att minska en persons risk att utveckla sjukdomar. Med detta i åtanke ska vi här berätta om hur grönt te förlänger livet.
Visste du att grönt te förlänger livet?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När det gäller att leva ett långt och hälsosamt liv är det viktigt att vara noggrann med vad du äter. Detta innebär naturligtvis att äta färsk mat istället för bearbetad mat och undvika vissa gifter. Det finns också några andra ämnen och produkter som du kan inkludera i din kost för att fördröja åldrandet. Men visste du att grönt te förlänger livet?

Grönt te är en växt du dricker som infusion som är rik på antioxidanter och används rutinmässigt i många länder. Det är en produkt som har använts i tusentals år som vissa hävdar har medicinska egenskaper.

Detta te är dock inte något mirakelmedel. För att märka hälsofördelarna måste du dricka det som en del av en varierad och balanserad kost.

Grönt te kan hjälpa dig att gå ner i vikt

En av fördelarna med grönt te är förmågan att stimulera viktminskning. Enligt en studie som publicerades i Nutrición Hospitalaria , ger grönt te denna effekt i kombination med en hypokalorisk diet.

I den meningen hjälper grönt te till att stimulera din ämnesomsättning och öka din kaloriförbränning. Dessutom har det en viss effekt på aptiten, och hjälper till att minska ohälsosamt småätande.

För att dra nytta av effekten av grönt te för att minska andelen kroppsfett kan du inkludera denna infusion i din dagliga rutin. Du kan också leta efter produkter gjorda med extrakt på grönt te. Båda alternativen är bra så länge du kombinerar dem med en varierad kost och motion.

grönt te förlänger livet
Grönt te ökar din kaloriförbränning, så som en del i en kalorifattig kost kan det hjälpa dig att gå ner i vikt.

Läs också den här artikeln:  Är det möjligt att punktförbränna fett?

Antioxidanter i grönt te som förlänger livet

En annan av egenskaperna hos grönt te är dess ansenliga innehåll av antioxidanter. Att få i sig dess regelbundet är förknippat med en lägre risk att utveckla sjukdomar på medellång till lång sikt, enligt en studie publicerad i Public Health Nutrition.

Studien ser en koppling mellan att dricka grönt te med en minskning av kognitiva sjukdomar och visar samtidigt att grönt te förlänger livet.

Av samma anledning rekommenderar studien att man bör kombinera konsumtionen av grönt te med andra antioxidanter för att maximera effekten. Du kan till exempel inkludera ingefärs- eller tranbärsextrakt i teet för att förbättra dess förmåga att förlänga livet.

Kost och motion kan hjälpa till att förhindra sjukdom

För närvarande är de två enda statistiskt säkerställda metoderna för att förlänga livet frekvent träning och en hälsosam kost. När det gäller din kost bör den innehålla mycket grönsaker och fisk. Samtidigt är det grundläggande att begränsa intaget av transfetter, ultrabearbetade livsmedel och alkoholhaltiga drycker.

När det gäller stillasittande individer är det också bra att minska intaget av kolhydrater. På det sättet kommer du också att förbättra din kroppssammansättning och din metabola hälsa.

Tranbär och grönt te förlänger livet

grönt te förlänger livet: tranbär
Genom att kombinera tranbär och grönt te ökar du den antioxidativa effekten.

Grönt te är en växt med fördelar som är gynnsamma för din hälsa. För det första har det en positiv effekt när det gäller att minska fettvävnaden. Samtidigt innehåller den antioxidanter som hjälper till att förhindra sjukdomar relaterade till kognitiv försämring.

Grönt te förlänger livet när du dricker det ofta. Du kan också ta det i form av ett tillskott. Kom dock ihåg att detta läkemedel inte är någon mirakelkur. För att njuta av fördelarna måste du också ha en hälsosam och varierad kost.

Samtidigt bör du träna regelbundet. Förlust av muskelmassa och fysisk styrka är förknippat med en större risk för dödlighet och en minskad livslängd.

Om du lägger dig till med hälsosamma vanor, inklusive vanan att dricka grönt te varje dag, kan du förlänga livet och minska risken för kognitiva sjukdomar. Det bästa är att grönt te är lätt att hitta på marknaden och finns tillgängligt för alla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vázquez Cisneros LC., López Uriarte P., López Espinoza A., Navarro Meza M., et al., Effects of green tea and its epigallocatechin (EGCG) content on body weight and fat mass in humans: a systematic review. Nutr Hosp, 2017. 34 (3): 731-737.
  • Shirai Y., Kuriki K., Otsuka R., Kato Y., Nishita Y., et al., Green tea and coffee intake and risk of cognitive decline in older adults: the national institute for longevity sciences, longitudinal study of aging. Public Health Nutr, 2020. 23 (6): 1049-1057.
  • Jiménez-Bonilla, Vilma, and Ana Abdelnour-Esquivel. “Identificación y valor nutricional de algunos materiales nativos de arándano (Vaccinium spp).” (2013).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.