Vilka 10 länder konsumerar flest kalorier per dag och hur ser kosten ut?

En studie från FN visar kalorikonsumtionen i 184 olika länder i världen. Läs vilka som ligger i toppen och hur matvanorna ser ut i dessa länder.
Vilka 10 länder konsumerar flest kalorier per dag och hur ser kosten ut?
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 21 augusti, 2023

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) har publicerat en rapport över kalorikonsumtionen i 184 länder i världen. I toppen ligger ett flertal europeiska länder, plus två länder i Mellanöstern samt USA. I den här artikeln berättar vi om vilka länder som konsumerar mest kalorier och hur kosten ser ut i dessa länder.

Hur sammanställdes rapporten?

En analys publicerad av University of Oxford rangordnar 184 länder i världen efter antalet kalorier som deras invånare konsumerar per dag. Rapporten är baserad på data som samlats in av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) fram till år 2020.

En slående detalj är att människor i de flesta länder konsumerar mer än 2 000 kalorier i genomsnitt per dag. Och i länder i toppen av listan konsumerar invånarna över 3500 kalorier per dag.

Detta antal överstiger Världshälsoorganisationens allmänna rekommendationer.

WHO rekommenderar 1 600-2 000 kalorier för vuxna kvinnor och 2 000-2 500 för män. Faktorer som ålder, kroppsvikt och utförd fysisk aktivitet inverkar dock i varje enskilt fall.

För sin del lyfter det spanska hälsoministeriet fram en fördelning av kaloriintaget vid olika tidpunkter på dagen:

  • Frukost: 20% av det dagliga kaloriintaget.
  • Mellanmål: Mellan 5 och 10 %.
  • Lunch: 30 %.
  • Mellanmål: Mellan 5 och 10 %.
  • Middag: 25 till 30 %.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Fem olika nyttiga livsmedel med få kalorier

Dessa länder konsumerar mest kalorier

Förutom antalet kalorier rapporterar statistiken också hur mycket protein, fett och kött som varje land konsumerar i ett dagligt genomsnitt. Det bör förtydligas att uppgifterna inte tar hänsyn till mängden mat som kasseras.

10. Rumänien: 3570 kcal

Rumänien upptar den 10:e platsen i tabellen. Enligt data från ovan nämnda studie konsumerar invånarna i landet 180 gram kött och 128 gram fett per dag.

Enligt Spanska företagarföreningen Rumänien utgör mejeriprodukter, kyckling och kaffe en stor andel av kosten. Därutöver äter rumänerna också mycket kött, frukt, grönsaker och oljor.

Från en kulturell aspekt är landets gastronomi influerad av balkan, Tyskland och Ungern. Soppor och kött- och fiskrätter är populära maträtter.

9. Qatar: 3609 kcal

Näst på listan är Qatar, en liten arabisk stat som har sett exponentiell ekonomisk tillväxt under de senaste decennierna. Det dagliga kaloriintaget innefattar 217 gram kött och 131 gram fett. Samtidigt kommer mer än hälften av qatarinvånarnas proteinintag från grönsaker och, på andra plats, kött.

De flesta typiska rätter i Qatar, som majboos, warak enab och kousa, består av ris och kött. Vitt ris är ett spannmål som innehåller 361 kalorier i en portion på 100 gram, medan råris innehåller knappt 345. Kalorimängden för 100 gram tillagat ris är cirka 130 kalorier.

8. Länder som konsumerar mest kalorier: Italien: 3621 kcal

Från det här fallet märks det hur de länder som konsumerar flest kalorier per dag också är de där invånarna får i sig mest fett. Till exempel består italienarnas kost av i genomsnitt 155 gram fett per dag, vilket gör detta land till den tionde största konsumenten i världen.

I sin tur står kött för 195 gram av deras dagliga kost. Inflytandet av pasta, pizza, risotto och gelato i det europeiska landets gastronomi är välkänt. Intaget av mejeriprodukter sticker också ut, som upptar 20 % av deras dagliga proteinintag.

7. Tyskland: 3648 kcal

Nästa plats intar Tyskland, ett land som i sin tur är ett av världens största konsumenter av fett. Ett intag på 166 gram per dag placerar landet som det fjärde landet med det högsta intaget. Det är troligt att konsumtionen av kött och korv, mycket viktiga produkter i det tyska köket, förklarar en del av situationen.

Statistik visar också att tyskar får en stor del av sina proteiner genom kött. Det innebär att detta är det land på denna topp 10-lista som integrerar minst andel vegetabiliskt protein i sin kost.

6. Österrike: 3739 kcal

Den sjätte största konsumenten av kalorier i världen är samtidigt det land som får i sig mest fett per person. Cirka 185 gram placerar den överst i tabellen, medan köttintaget står för 213 gram per dag.

Det österrikiska köket ligger inte oväntat nära det tyska köket. Till exempel äter man även här mycket korv, som är mycket populär streetfood. En av de mest representativa rätterna i landet är dock wienerschnitzel, som består av kalvkött eller kyckling, panerad och stekt.

5. Turkiet: 3762 kcal

Den turkiska rätten par excellence är kebab, bestående av kött, grönsaker och sås på pitabröd. Också populär är dolma, som är bitar av nötkött och kokt ris inlindade i vinblad. Andra typiska maträtter visar också inflytandet av kött, grönsaker och ris i det turkiska köket.

Ett slående faktum är att turkar, till skillnad från ovanstående länder, får i sig den största mängden av sitt protein genom grönsaker. Dessutom är det dagliga fettintaget 125 gram; märkbart lägre än i Österrike och Tyskland.

4. Belgien: 3824 kcal

Detta europeiska land har starka franska och holländska influenser i sitt kök, men också nordafrikanska och orientaliska inslag. Den belgiska kulturen lägger stor vikt vid sin mat och typiska belgiska rätter inkluderar potatis, korv och fisk.

Således konsumerar belgare nästan 170 gram kött och 180 gram fett per dag, vilket gör dem till landet med det tredje högsta fettintaget. Ett annat anmärkningsvärt faktum är att Belgien är det land på denna topplista där invånarna får sitt huvudsakliga proteiintag från mejeriprodukter, vilket motsvarar nästan 30 % av det totala antalet.

3. Länder som konsumerar mest kalorier: Irland: 3851 kcal

När vi kommer upp på prispallen för de största kalorikonsumenterna hittar vi ett annan europeiskt land. I Irland är potatis också en mycket förekommande ingrediens i många vanliga rätter, som colcannon och champ. Irländarna äter mycket kött och när det gäller fett hamnar de på sjätte plats i världen med ett intag på 162 gram per person och dag.

Detta återspeglas i deras karaktäristiska frukost: korv, bacon, blodpudding, potatisbröd och stekta ägg. Det finns ett tydligt samband mellan kost med högt kaloriinnehåll och stekt mat.

Livsmedel som steks i olja eller fett ökar avsevärt kaloriinnehållet i maten. Enligt en studie i tidskriften Food Science and Nutrition är regelbunden konsumtion förknippad med en ökad risk för övervikt och högt blodtryck.

2. USA: 3868 kcal

Det andra landet i världen med det högsta kaloriintaget är också den näst största konsumenten av kött och fett i världen. Amerikaner får det mesta av sitt protein från kött, och detta är inte ett oväntat orsakssamband i det land där snabbmaten föddes.

En studie av Revista Iberoamericana para la Investigación y el Desarrollo Educativo visar att ett överdrivet intag av snabbmat kan bidra till utvecklingen av fetma. Dessutom är det också en riskfaktor för vissa sjukdomar såsom typ 2-diabetes och arteriell hypertoni.

En undersökning i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet som undersökt förekomsten av övervikt och fetma mellan 1980 och 2013 visar att USA är det land med högst andel feta och överviktiga personer i världen.

1. Bahrain: 4012 kcal

Landet med det högsta kaloriintaget i världen är Bahrain, ett litet arabiskt landet i Persiska viken, beläget norr om Qatar och öster om Saudiarabien. Dess befolkning på 1,5 miljoner människor konsumerar 156 gram fett per dag, vilket placerar landet som den nionde största konsumenten i världen.

Kyckling, lamm, ris, kikärter och kryddor är vanliga i landets typiska rätter, som har starka arabiska influenser. Invånarnas proteinkällor balanserade och med en förekomst av vegetabiliskt protein.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 10 tips för att bränna fler kalorier utan att träna

Kaloriintag och kostplanering

Enligt WHO:s rekommendationer bör en hälsosam kost innehålla frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och fullkorn. Dessutom föreslår organisationen att fetter inte bör överstiga 30 % av det totala kaloriintaget.

Som vi kan se är många av de länder som konsumerar flest kalorier per dag också de största konsumenterna av fett. Hur ser situationen ut i ditt land?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.