Vilka är skillnaderna mellan smitta och infektion?
Även om den ena eller den andra termen ibland används omväxlande i vardagligt språk, finns det vissa skillnader mellan smitta och infektion. Men båda termerna har också sina likheter, eftersom båda typerna orsakas av patogener.
Smittsamma sjukdomar anses vara smittsamma, men alla infektionssjukdomar är inte smittsamma. Den stora skillnaden mellan dem har att göra med överföring från person till person kontakt. Vi ska titta närmare på detta nedan.
Infektionssjukdomar
Beroende på en mängd olika faktorer, såsom de påverkade organen, tidpunkten då de uppträder eller andra kriterier, finns det olika typer av sjukdomar: autoimmuna, neurologiska, endokrina, hudsjukdomar, blodsjukdomar, graviditetssjukdomar, degenerativa sjukdomar, neoplasmer med mera.
Vi talar om infektionssjukdomar för att i synnerhet hänvisa till de som orsakas av en patogen som kommer in i organismen och utlöser en serie reaktioner. Denna process är vad som kallas infektion.
Olika typer av infektioner
I sin tur kan infektioner vara av olika slag, beroende på vilka patogena mikroorganismer eller bakterier som producerar dem; i denna mening särskiljs de:
- Bakteriella infektioner: orsakade, som namnet antyder, av bakterier; några exempel på denna typ av sjukdomar är streptokockfaryngit (grupp A β-hemolytiska streptokocker); gastroenterit (Campylobacter jejuni, E coli, Salmonella, Shigella eller Staphylococcus bland andra), lunginflammation (Haemophilus influenzae typ b (Hib) och Streptococcus pneumoniae); och otit (Haemophilus influenzae [ej typbar] och Streptococcus pneumoniae).
- Virussjukdomar: orsakade av virus som HIV, HPV, herpes, influensa, mononukleos, konjunktivit.
- Mykoser: orsakas av svampar, såsom Tinea pedis (fotsvamp), candidiasis, aspergillos.
- Parasitsjukdomar: Det finns vaccin mot infektionssjukdomar och smittsamma sjukdomar, såsom vattkoppor, toxoplasmos, Chagas sjukdom, leishmaniasis, malaria, pinmaskar och andra.
Överföring av patogener
Patogener kan komma in i kroppen på olika sätt; bland dessa är det värt att särskilja:
- Genom bett av en insekt eller annat djur, som kallas “agent” (detta är fallet med dengue).
- Konsumtion av förorenat vatten eller mat, som vid gastroenterit.
- Ett öppet sår kan vara en ingång för bakteriella hudinfektioner.
- Kontakt med en sjuk person; detta fall ska vi titta på nedan.
Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Ta propolis vid de första symptomen på förkylning och influensa
Smittsamma sjukdomar
Som framgått är smittsamma sjukdomar ett område inom området för infektionssjukdomar. I själva verket kan man säga att detta är en av skillnaderna mellan smitta och infektion.
Dessutom, som vi nämnde i föregående avsnitt, sker vid smittsamma sjukdomar överföringen av patogener direkt mellan individer, genom kontakt mellan en sjuk person och en frisk.
Likheten mellan orden kontakt och smitta talar i detta sammanhang för sig själv. Det finns dock fortfarande en ytterligare skillnad att göra med avseende på överföring av dessa patologier.
Direkt smitta sägs uppstå när människor kommer i kontakt med varandra; detta kan ske genom sekret (hosta eller nysningar); om det finns ett utbyte av vätskor (saliv eller andra); genom att röra vid öppna sår etc.
Indirekt smitta uppstår när någon använder ett föremål som tillhör den sjuke; till exempel kan fotsvamp överföras genom att dela skor eller andra klädesplagg. Några exempel på smittsamma sjukdomar, utöver de som vi nämner ovan, är bland annat influensa och förkylning, HPV, herpes och hepatit A.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Naturliga juicer som hjälper dig att stärka immunförsvaret
Likheterna och skillnaderna mellan smitta och infektion
Nedan ska vi fördjupa oss i likheterna och skillnaderna mellan smitta och infektion, i relation till olika aspekter, såsom behandling, symtom och annat.
Orsakande medel
Samma typer av medel som vi redan har sett kan producera olika infektiösa eller smittsamma patologier. I denna mening finns det inga större skillnader mellan de två.
Med andra ord kan det finnas bakterie-, svamp-, virus- eller parasitinfektioner som överförs från en person till en annan, dvs. genom smitta. Matförgiftning kan dock endast ske genom infektion.
Detta är fallet med sjukdomar som kolera, som orsakas av bakterien Vibrio cholerae . Den huvudsakliga överföringsvägen är genom konsumtion av förorenat vatten eller mat, och direkt överföring från en individ till en annan är ovanligt.
2. Symtom
Tecken på infektionssjukdomar och smittsamma sjukdomar kan också vara liknande. Inom dem finns det vissa ospecifika eller allmänna symtom, och andra mer specifika.
Till exempel, i de som orsakas av virus eller bakterier, manifesteras feber och allmän sjukdomskänsla. Detta observeras lika vid viral gastroenterit och vid tonsillit. Den sistnämnda är smittsam, men inte den förstnämnda.
3. Behandling
Liksom med symtom är det vanligtvis inte så många skillnader mellan smittsam och smittsam när det gäller behandling. I vissa fall appliceras antibiotika, antivirala medel eller svampdödande medel, om de är av bakteriellt, viralt respektive svampursprung. Andra mediciner, såsom smärtstillande medel, administreras också.
4. Förebyggande visar på skillnaderna mellan smitta och infektion
Det är i ämnet förebyggande som vi ser de största skillnaderna mellan smitta och infektion. Även om vissa skötselåtgärder, som handtvätt, kan vara gemensamma för båda, finns det några som är särskilda.
Till exempel att tvätta maten, laga den väl innan du äter, undvika att äta gatumat, dricka enbart destillerat vatten, bland annat, är åtgärder för att undvika vissa infektioner i mag-tarmkanalen. Samtidigt, eftersom överföringen vid smittsamma sjukdomar sker från individ till individ, är följande åtgärder viktiga:
- Om det gäller sjuka personer, håll för en näsduk när du hostar eller nyser.
- Friska människor bör undvika eller minska direktkontakt med sjuka människor.
- Använd handskar och mask om du ska vara med sjuka människor.
- Dela inte redskap, kläder eller skor.
- Desinficera redskap, såväl som gemensamma utrymmen och element som utsätts för vätskor och sekret (fomiter) bord, stolar, dörrar.
- Använd kondom för att förhindra spridning av sexuellt överförbara sjukdomar.
- Slutligen finns det vaccin mot infektionssjukdomar och smittsamma sjukdomar, som vattkoppor.
5. Folkhälsa
Slutligen finns det också skillnader mellan infektionssjukdomar och smittsamma sjukdomar inom folkhälsoområdet när det gäller hanteringsstrategier och även om eventuella officiella uttalanden om en hälsonödsituation, med tanke på att smittsamma sjukdomar ofta kan spridas snabbare.
Hygienen först
Att känna till skillnaderna mellan smitta och infektion kan vara ett värdefullt verktyg för att veta hur man ska agera för att förhindra överföring av sådana sjukdomar. I denna ordning av idéer finns det flera åtgärder vi kan vidta.
Men de har alla en gemensam nämnare: hygien. Hygien med hänsyn till vår dagliga hygien, med hänsyn till maten vi äter, föremålen vi rör vid, vården av våra barn… Vi måste hela tiden vara uppmärksamma på potentiella sjukdomsorsaker.
När det gäller dessa patologier är de medel som orsakar dem utanför våra kroppar. Men trots att de kan hitta många olika sätt för att komma in i våra kroppar, har vi också många sätt att stänga dörrarna för dessa sjukdomar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Stephens B, Azimi P, Thoemmes M et al. Microbial Exchange via Fomites and Implications for Human Health. Curr Pollution Rep. 2019; 5: 198–213. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7149182/
- Fernandez S, Alonso G. Cólera y Vibrio cholerae. INHRR. 2009; 40(2): 50-69
- Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0798-04772009000200006
- Cruz-Meza S, Arenas R. Natación y tinea pedis en niños. Interpretación del pie de atleta en 24 pacientes. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2017; 15(1): 7-10. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/cosmetica/dcm-2017/dcm171b.pdf
- Sociedad Argentina de Pediatría. Comité Nacional de Infectología. Faringitis estreptocócica Arch. argent. Pediatr. 2001; 99(2): 179. Diponible en: https://www.sap.org.ar/docs/publicaciones/archivosarg/2001/179.pdf
- Pérez-Molina J, Díaz-Menéndez M, Pérez-Ayala A. Tratamiento de las enfermedades causadas por parásitos. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2010; 28(1): 44-59.
- Massoc A. Enfermedades asociadas a los alimentos. Rev. chil. infectol. 2008; 25(5): 395-397.