Vilka är nackdelarna med raw food-kosten?

Vi kommer att berätta om de största nackdelarna med råkostdieten, ett alternativ som har blivit på modet de senaste åren och som är ganska restriktivt. Är det säkert?
Vilka är nackdelarna med raw food-kosten?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Raw food-kosten kännetecknas av att endast tillåta konsumtion av raw food, alltså råkost, och innebär därigenom en rad nackdelar för vår hälsa. I själva verket är denna typ av kostval mycket restriktivt, vilket näringsexperter inte rekommenderar.

För att säkerställa att du uppfyller din kropps näringsbehov finns det inget bättre än en varierad kost med många olika livsmedel.

Du bör notera att det är viktigt att vara försiktig med modedieter inom näringsområdet. Många av dessa dieter som poppar upp kan vara skadliga för kroppen, eller rentav farliga.

Nackdelarna med raw food-kosten

Först och främst bör du känna till att konsumtion av råa livsmedel inte alltid är det lämpligaste sättet att ta till dig deras näringsämnen. Under tillagning mjukas nämligen fibern upp i livsmedel, vilket ofta förbättrar tillgången på kolhydrater och många andra element.

Faktum är att fiber kan verka som ett antinäringsämne i sin råa form. Det har visat ha fördelar för tarmhälsan, men människokroppen kan inte ta vara på alla i dess otillagade form.

Å andra sidan minskar tillagningsprocessen risken för närvaron av farliga mikrober. De flesta mikrober dör när de utsätts för höga temperaturer, vilket förhindrar dem från att generera sjukdomar.

Konsumtionen av vissa råa livsmedel, såsom råa ägg, kan innebära risk för salmonella. Denna bakterie orsakar svåra matsmältningssymtom. I en studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health varnar man för detta.

Man kan också inaktivera eller eliminera vissa toxiner tack vare termiska mekanismer. Detta gäller exempelvis kardanol som exempelvis finns i cashewnötter. Detsamma gäller linamarin som finns bland annat i kassava.

Vid tillagning kan man även minska effekten av saponiner i vissa baljväxter. Dessa element fungerar som skydd mot patogener i växter men är inte hälsosamma för människor, vilket visas i studie publicerad i Toxicon.

salmonellabakterier
Bakterierna som orsakar salmonella finns i råa livsmedel, till exempel ägg. Andra smittorisker med råkost kommer från E. coli.

Finns det några fördelar med raw food-kosten?

Det finns inte bara nackdelar med denna typ av kost, så klart. Raw food-kosten kan också ge dig vissa positiva aspekter, som en större närvaro av grönsaker i din dagliga kost.

Med raw food kan man som regel lättare undvika oljor av dålig kvalitet vid matlagningsprocessen, vilket är bättre för kroppen och hälsan.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Den vertikala dieten: vad är det och vilka är dess nackdelar?

Raw food-kost: vegansk kontra allätare

Det finns två olika typer av raw food-kost: en vegansk variant och en variant där man äter allt.

Med andra ord, för det ena alternativet konsumerar man livsmedel av animaliskt ursprung, och för det andra gör man det inte. Mellan dessa två alternativ skulle det senare vara mer tillrådligt.

Det är uppenbart att risken för näringsbrist är högre när det gäller den helt veganska varianten; däremot innebär allätarvarianten en hög mikrobiologisk risk. Det är inte det mest lämpliga när du vill upprätthålla ett gott hälsotillstånd.

Animaliska produkter kräver alltid upphettning för att vara säkra för konsumtion.

När du tillagar kött kan du garantera att det är säkert att äta, och kan undvika kontaminering och matförgiftning. Du bör tänka på att även om du inte märker av några omedelbara tecken, så kan återkommande konsumtion av patogena bakterier förändra mikrobiotans sammansättning. Detta påverkar och kan också förhindra matsmältningen av näringsämnen.

När det gäller veganska varianten av raw food-kosten dieten bör du notera att risken för näringsunderskott är hög. Å ena sidan är det svårt att kombinera olika livsmedel för att säkerställa att du får i dig tillräckligt med protein. Å andra sidan är det endast livsmedel av animaliskt ursprung där du hittar viktiga näringsämnen i större mängder i (som vitamin B12, DHA och vitamin D).

För att förhindra fysiologiska förändringar är det i dessa fall bäst att välja tillskott, förutom att effektivt utveckla näringsintaget. Det finns flera produkter på marknaden som kan hjälpa till att förebygga underskott. I dessa fall är det bäst att söka hjälp av en specialist.

raw food-kosten med rått kött
Rått kött utgör en hög biologisk risk för matförgiftning. De hyser bakterier som kan förgifta kroppen.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 7 viktiga kosttillskott veganer bör ta

Raw food-kosten är inte det bästa alternativet

Som du ser finns flera nackdelar med raw food-kosten, även om man tar till allätaralternativet. I slutändan är alla kostmönster som är restriktiva olämpliga i de flesta fall.

Istället är det bäst att välja en kostplan som inkluderar alla livsmedelsgrupper och också olika tillagningsmetoder. Därmed kan du maximera tillgången på näringsämnen.

När det handlar om matlagning finns det också några viktiga saker att ta hänsyn till. Alla tillagningssätt passar inte lika bra för alla sorters livsmedel.

Du bör prioritera de mindre aggressiva tillagningsmetoderna och de som inte kräver stora mängder fett. Detta för att hålla den dagliga energitätheten i din kost på låg nivå, och minska risken för negativa återverkningar på din kroppssammansättning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Keerthirathne TP, Ross K, Fallowfield H, Whiley H. Reducing Risk of Salmonellosis through Egg Decontamination Processes. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(3):335. Published 2017 Mar 22. doi:10.3390/ijerph14030335
  • Zaynab M, Sharif Y, Abbas S, et al. Saponin toxicity as key player in plant defense against pathogens. Toxicon. 2021;193:21-27. doi:10.1016/j.toxicon.2021.01.009

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.