Vilka är fördelarna med att utöva vipassana?
Vipassana är en meditationsteknik som fokuserar på att medvetet forma den uppfattning vi har av världen omkring oss. Genom uppmärksam observation får människor som utövar denna disciplin en bättre förståelse av sin verklighet. I synnerhet kan det att utöva vipassana hjälpa dig att förbättra din förmåga till introspektion och koncentration.
Denna teknik syftar till att hjälpa dig att observera saker när de händer. Den kan också hjälpa dig att lära dig undvika de fördomar och bedömningar som du kan ha i ditt vardagliga liv. Med andra ord hjälper denna teknik dig att uppnå ett lugn och en balans mellan fysisk och psykisk hälsa genom att du på ett neutralt sätt lär dig att observera det som händer runt omkring dig, istället för att utvärdera och bedöma det.
Vad är vipassana?
Detta sätt att meditera är den äldsta formen av meditation som finns. Och den är fortfarande populär runt om i världen. Människor har utövat vipassanameditation i mer än 2 500 år på global skala sedan Buddha gjorde den populär. Idag innehåller mindfulness aspekter av denna typ av meditation som ett komplement och förmån för dem som utövar mindfulness.
I allmänhet handlar det att utöva vipassana om att tillägna sig en optimistisk syn på livet. Genom att du lär dig att binda samman dina sinnen med din kropp kan du nå ett tillstånd av belåtenhet och frid. Det kan skapa en känsla av trygghet i din tillvaro och kan hjälpa dig att hitta bättre lösningar på olika problem i ditt dagliga liv.
Tanken är att avsätta några minuter varje dag för att tillämpa denna form av meditation och ta en snabb och säker vägen till att kunna utvärdera sig själv. När vi börjar införliva vanan i våra liv kommer vi att se hur vår syn på världen gradvis börjar att förändras.
Vi rekommenderar att du alltid väljer samma tid på dygnet för att göra denna övning. Exempelvis kan det vara en bra idé att göra detta varje kväll innan du går och lägger dig. Specialister har bevisat att meditation på kvällen hjälper oss att sova och förbättrar vår vila.
Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Mindfulness för barn och unga vuxna: är det effektivt?
Vilka är fördelarna med att utöva vipassana?
Som vi nämnde är de främsta fördelarna med att utöva vipassana att det hjälper dig att nå ett tillstånd av mental frid tillsammans med en bättre känsla av självmedvetenhet. Men det finns även andra fördelar, och dessa ska vi titta närmare på nedan.
1. Förbättrar din observationsförmåga
Kom ihåg att det att se inte är detsamma som att observera. När vi börjar meditera konsekvent stärker vi vår förmåga att upptäcka mer än vad vi ser. Det betyder inte att du bara sitter ensam och tittar dig själv i ögonen. Det handlar mer om att beskriva och tolka det du ser för att uppnå en korrekt observation av verkligheten.
2. Att utöva vipassana främjar avkoppling
Efter en stressig dag kan meditation hjälpa till att minska dina stressnivåer. Av denna anledning rekommenderar vi att du mediterar innan du går och lägger dig. Men du kan även göra dina övningar när som helst under dagen. Till exempel när du kommer hem från jobbet eller skolan.
3. Förbättrar ditt humör
Stress är en av de faktorer som kan orsaka raseri och emotionella utbrott. Även inom detta område kan meditation ha en positiv inverkan på att bibehålla ett jämnare och godare humör. Detta beror inte bara på att det minskar dina stressnivåer, utan också för att det hjälper dig att reglera dina känslor genom att du lär dig mer om dig själv.
4. Minskar dina ångestnivåer
När vi lär oss att utvärdera vår verklighet ur ett mer optimistiskt perspektiv (utan att för den sakens skull förlora greppet om fakta), kan det avsevärt minska vår ångest. Det betyder inte att vi blir eviga optimister, utan snarare att vi börjar se mindre katastrofalt på olika händelser.
5. Att utöva vipassana kan sänka ditt blodtryck
En av de största fördelarna för din fysiska hälsa är att det sänker ditt blodtryck. Detta är naturligtvis relaterat till de andra fördelarna vi nämner ovan. Genom att minska stress och ångest och förbättra ditt humör kommer din kropp också att dra nytta av det. Kom ihåg att ditt sinne och din kropp är sammankopplade.
6. Stärker din inneboende motivation
När vi börjar meditera kommer vi att känna oss belönade tack vare alla de personliga fördelar vi får ut av det. Det är då logiskt att vår motivation att meditera hela tiden kommer att öka, och inte för att vi betalar för att göra det, utan för att det verkligen är något vi tycker om.
Läs även den här artikeln: Vad orsakar och hur kan man hantera raseriutbrott?
Hur du gör för att utöva vipassana
Det viktigaste du behöver göra för att utöva denna typ av meditation är att hitta ett tillstånd av lugn genom din andning. Vissa människor tycker att det är lättare att göra medan de blundar, men detta är inte ett avgörande steg. Tanken är att koncentrera sig på processen att andas in och andas ut luft på ett kontrollerat sätt.
Vi måste akta oss för att inte andas på ett ansträngt sätt. Huvudsyftet är att känna hur din andning har en avslappnande effekt på din kropp. Så småningom börjar du andas naturligt, men utan att tappa den ursprungliga rytmen.
När vi suttit en stund kan vi börja märka hur våra tankar, uppfattningar och vissa känslor som är en del av våra liv börjar uppstå. Du måste undvika att särskilja eller göra bedömningar rörande dessa. Låt dem bara flöda naturligt och känn effekten av meditationen och andningen.
Under tiden som meditationen pågår kan du fokusera din koncentration på specifika delar av kroppen. Till exempel i bröstet för att känna hur ditt hjärtslag börjar synkroniseras med din andning.
Är det en bra idé att meditera i grupp tillsammans med andra människor?
När du börjar utöva vipassana kan det vara en bra idé att göra det ensam. Detta eftersom att närvaron av andra människor till en början kan vara en distraktionsfaktor som kan minska din koncentration.
Men när du väl har bemästrat den här tekniken går det bra att göra det tillsammans med andra.
Vi rekommenderar att du tränar gruppmeditation med personer som också har erfarenhet av denna teknik. Du kan med fördel också be om råd från dem som har utövat disciplinen under en längre tid.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Carini, Catón Eduardo. “Flujos y Reflujos En El Desarrollo Del Budismo Asiático: Un Recorrido Por La Historia Del Movimiento de Meditación Vipassana.” Numen 20.1 (2018): n. pag. Numen. Web.
-
Rusch HL, Rosario M, Levison LM, Olivera A, Livingston WS, Wu T, Gill JM. The effect of mindfulness meditation on sleep quality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Ann N Y Acad Sci. 2019 Jun;1445(1):5-16. doi: 10.1111/nyas.13996. Epub 2018 Dec 21. PMID: 30575050; PMCID: PMC6557693.
- Sharma H. Meditation: Process and effects. Ayu. 2015;36(3):233-237. doi:10.4103/0974-8520.182756
- D´Angelo, Ana. “Tecnologías de Autorregulación: Apropiaciones Psi de Las Técnicas Zazen y Vipassana de Meditación.” Avá 32 (2018): 109–129. Print.
-
Hirano M, Yukawa S. [The impact of mindfulness meditation on anger]. Shinrigaku Kenkyu. 2013 Jun;84(2):93-102. Japanese. doi: 10.4992/jjpsy.84.93. PMID: 23847996.
- Delgado Pastor, Luis Carlos. Correlatos Psicofisiológicos de Mindfulness y La Preocupación. Eficacia de Un Entrenamiento En Habilidades Mindfulness. N.p., 2009. Universidad de Granada. Web.
- Levine GN, Lange RA, Bairey-Merz CN, et al. Meditation and Cardiovascular Risk Reduction: A Scientific Statement From the American Heart Association. J Am Heart Assoc. 2017;6(10):e002218. Published 2017 Sep 28. doi:10.1161/JAHA.117.002218
- Miró Barrachina, María. “La Atención Plena (Mindfulness) Como Intervención Clínica Para Aliviar El Sufrimiento y Mejorar La Convivencia.” Revista de psicoterapia 17.66 (2006): 31–76. Print.